SURİYE-ÖTEKİLERİN GÜNDEMİ; DSG tarafından yakalanan binlerce IŞİD’linin yargılanması için Kuzey ve Doğu Suriye’de 6 kişilik hukuk komitesi kuruldu. Komite, uluslararası bir mahkemenin kurulması için hazırladığı 8 maddelik mektubu, Koalisyon güçleri içinde yer alan ülkelere gönderdi.

Nazım Daştan/MA'ının haberine göre; Demokratik Suriye Güçleri’nin (DSG) IŞİD’in fiziki varlığına son verdiği “Cizre Fırtınası Operasyonu”nda yakalanan IŞİD’lilerin yargılanması için hazırlıklar sürüyor. Uluslararası bir mahkemenin kurulması çalışmaları devam ederken, mahkemenin kurulması için Kuzey ve Doğu Suriye’de 6 kişiden oluşan bir hukuk komitesi kuruldu. Komite, söz konusu mahkeme hakkında toplumun birçok kesimiyle görüşmeler gerçekleştirirken, mahkemenin kurulması için geçtiğimiz günlerde uluslararası güçlere birer mektup gönderdi. Taraflara iletilen mektupta, komite taleplerini 8 madde halinde sıraladı.

Halk savunma mahkemeleri


Kuzey ve Doğu Suriye’de sadece askeri, siyasi, ekonomi ve diplomatik faaliyetler yürütülmüyor, yargı alanında da önemli çalışmalar yapılıyor. Toplumsal olaylara bakan mahkemelerin yanı sıra El Nusra ve IŞİD’lilerin yargılandığı özel mahkemeler de bulunuyor. “Halk Savunma Mahkemeleri” olarak adlandırılan bu mahkemelerde, bugüne kadar 7 bin IŞİD’li yargılandı. Bu mahkemelerde sadece Suriyeli olan IŞİD’liler yargılanırken, mahkeme heyetinin arasında uluslararası mahkemenin kurulması için oluşturulan komitede yer alanlar hukukçular da bulunuyor.

IŞİD’lilerin yargılanmaları devam ederken, en az cezadan müebbette varan cezalar verilebiliyor. Ceza verilen IŞİD’liler arasında katliam gerçekleştiren, kafa kesen, çocuk öldüren ve Êzidî kadınları köle pazarında satanlar da yer alıyor.

Kadın yargıçlar

Halk Savunma Mahkemeleri’nin en dikkat çekici özelliklerinden biri de, heyette çoğunluk kadınlarda. Heyette bulunan 3 yargıçtan 2’si kadın. Başta askeri olmak üzere siyasi alanda da IŞİD’e karşı öncü rol oynayan kadınlar, şimdi yargı alanında büyük sorumluluk üstleniyor.

Uluslararası mahkeme için 8 madde

Halk Savunma Mahkemeleri, kurulması planlanan uluslararası mahkemeye öncülük edebilecek bir rol oynarken, diğer taraftan ise uluslararası mahkemenin kurulması için oluşturulan komite bir mektup kaleme aldı. Bu mektubu özellikle koalisyon içinde yer alan uluslararası güçlere ileten komite, mahkemenin kurulması için şu 8 maddeyi sıraladı:

“1- Yakalanan IŞİD üyelerinin Kuzey ve Doğu Suriye’de Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi öncülüğünde kurulacak uluslararası özel bir mahkemede yargılanmaları için uluslararası kamuoyuna baskı yapılmalı.

2- Halk Savunma Mahkemeleri için lojistik destek verilmesi ve hukuk alanında uzman kişilerin görevlendirilmesi.

3- Uluslararası güçlerin IŞİD’li teröristlerin yargılanması, cezaevleri koşullarının incelenmesi, halk savunma mahkemeleri yargıçları ve cezaevi idarelerine yol ve yöntem konusunda destek sunması.

4- Hüküm giymiş kimselerin tutulacağı özel yerler, hastalıklardan korunmaları ve hastane ile klinik gibi tedavi merkezlerinin açılması ve güvenliklerinin sağlanması için lojistik destek verilmesi.

5- Hüküm giymiş IŞİD üyeleri ve ailelerinin tekrardan topluma zarar vermelerinin önüne geçmek için özel rehabilitasyon merkezlerinin açılması.

6- IŞİD teröristleri tarafından en fazla istismar edilen çocuklar için ayrı özel rehabilitasyon merkezlerinin kurulması.

7-IŞİD’in uyuyan hücrelerinin deşifre edilmesi için bilgi paylaşımı ve lojistik destek sunulması.

8- Yukarıda sıralanan maddelerin yapılması için özerk yönetim ile IŞİD karşıtı uluslararası koalisyon tarafından hukukçular ve güvenlik uzmanlarından oluşan özel-ortak bir komitenin kurulması.”




Editör: Haber Merkezi