VAN - Doğubayazıt Belediye eşbaşkanları Murat Rohat Özbay ve Delal Tekdemir ile belediye çalışanlarının Yargıtay’a taşınan dava dosyasının sonucu avukatlara iletilmeden Sabah Gazetesi’nin manşetinde yer aldı. 

Doğubayazıt Belediyesi Belediye Eşbaşaşkanları Murat Rohat Özbay, Delal Tekdemir ile 5 meclis üyesi ve 3 belediye çalışanının dava dosyası Yargıtay’a taşınmıştı. UYAP’a düşmeyen ve avukatlara iletilmeyen karar yandaş Sabah Gazetesi tarafından açıklandı. Dava avukatlarından Mahmut Kaçan,  “Yargıtay, Karayılan'ın talimatıyla eş başkanlık getiren HDP'lilerin beraatını bozdu” manşetini atan gazeteye tepki gösterdi.

Kaçan, “Karar bizler tarafından görülmeden nasıl olur da basına servis edilir? Bununla ilgili Anayasa Mahkemesi’ne bireysel başvuruda bulunacağız” dedi.  

YANDAŞ MEDYA KARARI AÇIKLADI

Doğubayazıt Belediyesi Belediye eşbaşaşkanları Murat Rohat Özbay, Delal Tekdemir ile 5 meclis üyesi ve 3 belediye çalışanı 5 Şubat 2017 tarihinde “örgüt üyeliği” iddiasıyla tutuklanırken daha sonra belediyeye kayyım atandı. Ağrı 2'nci Ağır Ceza Mahkemesi'nin karar duruşmasında Eşbaşkanlar Özbay ve Takdemir hakkında 6 yıl 10 ay 15 gün, Meclis üyesi Zeynel Abidin Kızılay 6 yıl 3 ay, Lütfü Tunç ve Sayme Bayar'ı ise 7 yıl 6 ay hapis cezası verildi. Doğubayazıt Belediyesi Eşbaşkan Yardımcıları Berrin Öztürk, Mecbure Şahin ve meclis üyeleri Bora Çoktin, Mustafa Andiç ve Doğubayazıt Belediyespor Başkanı Mehmet Ali Dönder ise beraat etti. Kararla ilgili yapılan istinaf başvurusu Erzurum Bölge Adliye Mahkemesi 2'nci Ceza Dairesi tarafından esastan reddedildi. İstinafın kararı sonrası ise dosya Yargıtay’a taşındı. 

UYAP’TA YOK, SABAH’TA VAR!

Ulusal Yargı Ağı Bilişim Sistemi (UYAP) sisteminde dosya hakkında “halen incelemede” ibaresi görülürken, AKP’nin yayın organı Yargıtay kararını açıklayarak manşetine taşıdı. Gazete, “Yargıtay 3’üncü Ceza Dairesi, Doğubayazıt Belediye eşbaşkanları Murat Rohat Özbay ve Delal Tekdemir'in bulunduğu 4 kişinin cezaları onanırken, belediye meclis üyesi Sayme Bayar'a verilen 7 yıl 6 ay hapis cezasını az bularak bozdu. Daire ayrıca, Doğubayazıt Belediyesi Eşbaşkan Yardımcıları Berrin Öztürk, Mecbure Şahin ve meclis üyeleri Bora Çoktin, Mustafa Andiç ile Doğubayazıt Belediyespor Başkanı Mehmet Ali Dönder hakkında verilen beraat kararlarını da bozdu” şeklinde Yargıtay kararını açıkladı. 

AVUKATTAN  TEPKİ 

Eşbaşkanlar Murat Rohat Özbay’ın avukatlığını yapan Mahmut Kaçan, kendilerinin dahi ulaşmayan bir kararın bir basın kuruluşuna servis edilmesine tepki göstererek,  “Yargıtay’ın karar verdiği ama bizce bilinmeyen, hala aleniyet kazanmamış ve incelemede olan bir karar Yargıtay tarafından yandaş medyaya servis edilmiş.  Gazetenin, ‘Yargıtay, Karayılan'ın talimatıyla eş başkanlık getiren HDP'lilerin beraatını bozdu’ söylemi ise tam ibretlik. Çünkü yargılama sürecinde söz ettikleri bu durum asla gündeme gelmemiştir. Bu durum sanki içerikte varmış gibi lanse edilmesi ve yayınlanmış olması başka bir vahim duruma işaret ediyor. Müvekkilimize yönetilen suçlamalarda ağırlıklı olarak cenazelere katılması, Doğubayazıt’ta açılan ve kaymakamlığın onay verdiği Sema Yüce Kültür Merkezi’nin ismi ile ilgili yargılamalar yapıldı” dedi.

‘YARGININ GELDİĞİ NOKTAYI ÖZETLİYOR’

Böylesi bir davada kararın bu şekilde ana akım medyaya servis edilmesini vahim bir durum olarak gördüğünü kaydeden avukat Kaçan, “Savunduğumuz müvekkilimizle ilgili bu kararların alenileşmeden gazetelerden yayınlanması geldiğimiz noktayı iyi bir şekilde özetliyor ve yargılamaların nasıl bir siyasi motivasyonla yürütüldüğünü de ispatlar niteliktedir. Karar bizler tarafından görülmeden nasıl olur da basına servis edilir? Bununla ilgili Anayasa Mahkemesi’ne bireysel başvuruda bulunacağız” diye konuştu. 

Editör: Haber Merkezi