DİYARBAKIR - HDP'li Dersim Dağ, Türkiye’de artan uyuşturucu ve madde bağımlılığına ilişkin Meclis’te Araştırma Komisyonu'nun kurulmasını talep etti. 

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Diyarbakır Milletvekili Dersim Dağ, Türkiye’de artan uyuşturucu ve madde bağımlılığına ilişkin Meclis Başkanlığı’na önerge vererek, komisyon kurulmasını talep etti. Türkiye’de madde bağımlılığı büyük bir sorun haline geldiğini belirten Dağ, toplum için sağlık krizine dönüşen bağımlılığın, her geçen gün toplumun tüm kesimleri arasında yaygınlaştığını kaydetti.  Türkiye’de madde bağımlılığının ciddi bir sağlık krizi haline geldiğini aktaran Dağ, toplumda, başta uyuşturucu madde bağımlılığı olmak üzere, birçok maddeye ulaşma yaşının giderek düştüğüne dikkati çekti. Hem çevre ülkelerin uyuşturucu ticaretinde Türkiye’yi transit ülke olarak kullanması; hem de ülkede bulunan mafya, çete ve kimi devlet görevlilerinin birinci elden uyuşturucu ticareti ve kaçakçılığı yaptığının sıkça gündemdeki yerini koruduğunu vurgulayan Dağ, “Ortaya atılan iddia ve söylemlerin araştırılmaması ve siyasi söylemler çerçevesinde değerlendirilmesi vahim bir tablonun ortaya çıkmasına hizmet etmektedir. Madde kullanım bozuklukları genetik ve bireysel, akran çatışması, aile, toplumsal etkileşim sonucu gelişen çevresel risk faktörlerinin etkileşimi sonucu oluşan karmaşık bir süreçtir” diye belirtti.  

BİLİNÇLİ YAYGINLAŞTIRILIYOR 

Aynı zamanda derinleşen ekonomik krizin başta gençler olmak üzere, toplumun üstünde sirayet etmesinden kaynaklı, gençlerin aidiyet duygusunu kaybetmesi ve içinde bulunduğu sorunlarla başa çıkamama durumu, madde kullanımını artıran en önemli nedenlerin başında geldiğinin altını çizen Dağ, “Neredeyse bireylerin her ikisinden birinin belli bir dönemde maddelerle tanıştığı ülkemizde; bu süreçte korunma, müdahale ve tedavi yöntemlerinin birey ve toplum sağlığının iyileştirilmesi açısından önemi büyüktür. Türkiye’nin birçok ilinde olduğu gibi, özellikle bölge kentlerinde uyuşturucu kullanımının arttığına dair endişeler artmaktadır. Bölge yurttaşları, toplumda uyuşturucu kullanımın bilinçli bir şekilde yaygınlaştırıldığına dair fikir belirtmektedir” diye ifade etti. 

ARAŞTIRMA KOMİSYONU

“Tüm bu tespitler ışığında, madde bağımlılığının tedavisi üzerinde araştırma yapan veya kliniklerde görevli olan uzmanlar, ülkemizde madde bağımlılığına karşı olanakların yeterli olmadığını vurgulayarak, bağımlılığa karşı yeterli bir mücadelenin verilmediği konusunda hem fikir belirtmektedir” diyen Dağ, “Bu bağlamda, bağımsız komisyonlar aracılığıyla, ülkede madde bağımlılığı yaşı, cinsiyeti, gençler arasındaki oranı, il ve ilçe düzeyinde madde kullanım oranı, madde bağımlılığının sosyal, ekonomik, siyasi ve kültürel olarak rapor edilmesi, madde bağımlılarına yönelik açılan tedavi merkezlerinin sayısı ve işlevleri, bu tedavi merkezlerinde tedavi edilen kişi sayısı gibi sorunların belirlenmesi ve tespitinde Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin devreye girmesi ve acil çözüm önerileri sunması gerekmektedir. Bu çerçevede bağımlılık üzerine çalışmalar yürütecek bir Araştırma Komisyonun kurulmasını talep ederim” dedi.  

( Kaynak: MA )

Editör: Haber Merkezi