ANKARA - HDP'li Saruhan Oluç, yerine kayyım atanan Ergani Belediye başkanının kesinleşen beraat kararının Valilik ve İçişleri Bakanlığı'nın talebi üzerine bozulduğunu belirtti.

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Grup Başkanvekili Saruhan Oluç, yerine kayyım atanan Ergani Belediye Başkanı Ahmet Kaya’nın beraat etmesine rağmen Diyarbakır Valiliği'nin itirazı üzerine beraat kararının bozulmasına ilişkin Meclis’te konuştu.

HDP’nin resmi twetter hesabından paylaşılan videoda Oluç, yerine kayyım atanan Ergani Belediye Başkanı Ahmet Kaya'nın kayyım atamasına gerekçe gösterilen dosyadan beraat ettiğini, verilen karar üzerine göreve iade için başvurduğunda ise valilik ve İçişleri Bakanlığı tarafından yapılan itiraz sonucu kararın bozulduğunu söyledi. Oluç, ''Beraat etmesine sebep olan kararda savcılık makamı da beraat talebinde bulundu. Hakimler de oy birliği ile beraat kararı verdi. İtiraz süreçleri işledi, herhangi bir itiraz yapılmadı, istinaf yolu kapalı şekilde kesin karar verildi' dedi.

Oluç, şunları söyledi: ''Belediye Başkanı Ahmet Kaya'nın göreve iade dilekçesi vermesi üzerine Diyarbakır Valiliği ve İçişleri Bakanlığı 'bu karar bizleri mağdur edecek bir karardır' diyor ve kesinleşen kararın bozulması talebinde bulunuyorlar. Sonunda kesinleşen dosyada karar bozulup dosya istinaf mahkemesine gönderiliyor.''

NE OLMUŞTU?

31 Mart 2019’daki yerel seçimlerde Ergani ilçesinden Halkların Demokratik Partisi (HDP) adayı olarak belediye başkanı seçilen Ahmet Kaya, İçişleri Bakanlığı’nın hakkındaki soruşturmaları gerekçe göstermesi ile 23 Mart 2020 tarihinde görevden uzaklaştırılarak yerine ilçe kaymakamı kayyım olarak atandı. Görevden alındıktan sonra gözaltına alınan Kaya, emniyetteki ifadesinden sonra savcılığın talimatıyla serbest bırakıldı.

İTİRAZ OLMAYINCA KARAR KESİNLEŞTİ

Görevden uzaklaştırılan Ergani Belediye Başkanı Ahmet Kaya ile ilgili Diyarbakır 8'inci Ağır Ceza Mahkemesi’ndeki yargılamada Kaya, görevden alındıktan bir yıl sonra beraat etti. Savcının da beraat talep etmesi ve verilen beraat kararına itiraz edilmemesi üzerine karar kesinleşti. Mahkemenin Kaya için verdiği ve kesinleşen beraat kararı üzerine avukatları Diyarbakır Valiliği üzerinden İçişleri Bakanlığı’na başvurarak belediye başkanlığına iadesini istedi. Davanın tarafı olmayan ve bir yıldır görevden uzaklaştırmaları her iki ayda bir uzatan valilik, kesinleşmiş berat kararına itiraz ederek, 8'inci Ağır Ceza Mahkemesi’ne bir dilekçe sundu. Valiliğin başvurusu üzerine 8. Ağır Ceza Mahkemesi, 17 Mayıs tarihinde ek bir karar vererek, daha önce verdiği ve kesinleşen beraat kararını iptal etti.

Editör: Haber Merkezi