VAN-ÖTEKİLERİN GÜNDEMİ; Van Çevre ve Tarihi Eserleri Koruma Derneği (Van Çev-Der) Yönetim Kurulu Başkanı Ali Kalçık, Van Gölü’nün önemli bir ekonomik ve truzim değeri olduğuna dikkat çekerek, “Van’ın kalkınması Van Gölü’nden geçer!” dedi.

Van Çev-Der Yönetim Kurulu Başkanı Ali Kalçık, Dünya Çevre Günü dolayısıyla yazılı bir açıklama yaptı.

Günün tarihçesine ilişkin bilgi veren Kalçık, “Birleşmiş Milletler Örgütü 1972 yılında İsveç'in başkenti Stockholm'de 133 ülkenin katılımı ile düzenlediği zirvede, 5 Haziran tarihinin ‘Dünya Çevre Günü’ olmasını oybirliği ile kabul etti. O tarihten bu yana çevre sorunlarına kamuoyunun dikkatini çekmek amacıyla dünya genelinde çeşitli etkinlikler düzenlenmeye başlandı. Bu çerçevede 2006 Yılı Dünya Çevre Günü'nün ana teması ‘Çöller ve Çölleşme’, sloganı ise ‘Kurak Alanlar Çölleşmesin’ olarak belirlendi.” dedi.

Dernek olarak bu doğrultuda yürüttükleri çalışmalara değinen Kalçık, şöyle devam eti:

“Bu anlamda çevre sorunlarına duyarlığının geliştirilmesi için 2005 yılından bu güne Van Çev-Der olarak, birçok çevre sorununu gündeme taşıyarak ve mevcut sorunları çözmek için basın yayın kanalıyla çevre sorunlarına çözüm üretmek, belli dönemlerde aktif çalışmalar yürütmek, sorunları tespit etmek ve yetkililerle sorunların çözüme kavuşturulması noktasında çalışmalar yürüttük.

Özellikle ilimizin çevre ile ilgili ön plana çıkan sorunların çözümü için Çev-Der olarak ilgili ve yetkililerle görüşmeler yapılmış, sorunların ciddi boyutta olduğu ve bu sorunların ertelenemez, bekletilemez sorunlar olduğu vurgulanmış, çözüm bulunması için gerekli görüşmeler yapılmıştır.Çev-Der’in başlattığı imza standında 3 gün gibi kısa bir zamanda 13.881 adet imza toplatılarak başlıca ilimizin çevre sorunlarına çözüm talebinde bulunulmuştur. Bu imzalar dosya halinde ilgili ve yetkililere sunulmuştur.”

Van Gölü’nün kentin kalkınmasındaki önemine değinen Kalçık, şu ifadeleri kullandı:

“Coğrafik yapısı nedeniyle doğa harikası olan 1727 rakımındaki Van Denizi, ilimiz ve bölgemiz için en büyük turizm getirisi ve istihdam kaynağıdır. Denilebilir ki Van’ın kalkınması Van Gölü’nden geçer. Ne var ki 450 km sınırı olan ve her metresinde ayrı güzellik taşıyan bu değeri maalesef yeterince koruyamamaktayız. Kıyılar doldurularak kullanımına engel olunmaktadır. Yine makam sahipleri yetkilerini kullanarak veya yasayı ihlal ederek (3621sayılı yasa) kıyıları kendilerinin yada ailelerinin dinlenme ve eğlence alanı olarak kullanmaktadırlar. Yasalar moloz,tel, çit dahi çekilemeyeceğini söylemesine rağmen plaj niteliğinde olan, canlıların ortak kullanım alanı olan bu yerlerin keyfi olarak kullanıldığı görülmektedir.”

Kalçık, Van Gölü’nün turizme ve ekonomiye daha fazla katkıyı sunabilmesi için daha fazla korunması gerektiğini belirterek, şu önerilerde bulundu:

“Van Denizinin yatırıma dönüşmesi ,turizme açılması ve içindeki tüm değerlerin korunması gerekmektedir. Ancak doğası, kıyısı, balığı ile ekonomik girdi olarak yörede yaşayan insanlara gelir kapısı olması gereken Van Denizi, kanalizasyon ve evsel atık çukuruna dönüşmüştür.

O nedenle;

1-Van Denizi’nin kirlilikten kurtulması için ve gelecek nesillerle temiz bir deniz bırakmak için;
✓ Yaklaşık bir milyon insanın yaşadığı Van Denizi havzasına biyolojik arıtma tesisleri yaptırılarak atıklar enerjiye dönüştürülmeli,
✓ Merkezi Hükümet tarafından Van Gölü Koruma Kanunu çıkarılmalı,
✓ Bağlı akarsu, dere kanal bağlantılarında evsel atıkların denize girmesi, dinlendirme yöntemi ile engellenmeli, filtre ve ıslah edilmeli,
✓ 3621 sayılı kanun gereği tüm sahil, canlılara açılarak 100 metrelik kıyı kenar çizgisine uyulmalı,
✓ Piknik alanlarında sahiller, koruma amaçlı tedbirler alınarak çözüm yaratılmalı,
✓ Piknik alanlarında çevre bilinci oluşturulmalı,
2-İlimizin Trafik kirliğinden kaynaklı sorunları bir an önce çözüme kavuşmalı,
3-İlimizin imar sorunundan kaynaklı sorunlar giderilerek, yeşil alanlar ve yollar korunmalıdır.
Bununla birlikte il ve ilçe merkezlerinde bulunan mezbahaneler ciddi sorun yaratmaktadır. İl ve ilçe merkezleri içinde yapılan kesimler ve atıkların merkezlere gelişi güzel bakılması çevre ve insan sağlığı üzerinde ciddi tehdit oluşturmaktadır.

Dışarıdaki hayvan kesimleri de aynı şekilde çevre ve sağlık üzerinde büyük olumsuzluklara neden olmaktadır. Mezbahaneler, tekniğe uygun yaşam alanlarının dışında yapılmalı, mezbahane olmayan yerlerdeki kesimlerin önüne geçilmeli yada ıslah edilmelidir.

İlimizin kanalizasyon altyapısı ivedilikle çözülerek, arıtma tesisleri bir önce modern bir şekilde yenilenmeli ve Vangölü etrafındaki bütün yerleşkelerde bu sorunun çözümü için çalışılmalıdır.Bu anlamda Çevre bilincinin ailede ,okullarda hayatın her alanında duyarlı insan topluluğu yetiştirmekle geleçeğimizi oluşturacak torunlarımıza yaşanılır bir dünya bırakabiliriz. 5 Haziran Dünya çevre gününüz kutlu olsun.”
Editör: Haber Merkezi