VAN- Kuraklık ve küresel ısınmayla birlikte Van Gölü’nün yer yer 2 kilometreye kadar çekilmesinin ardından, göldeki kirlilik yüzeye çıktı. Göle akan 12 derenin temizlenmemesi, suyun kirlenmesinin en büyük nedenleri arasında.

Kuraklık ve küresel ısınmayla birlikte Van Gölü’nün yer yer 2 kilometreye kadar çekilmesinin ardından, göldeki kirlilik gün yüzüne çıktı. Suyun çekildiği bölgelerde ortaya çıkan çöp yığınları insan sağlığını da tehlikeye atıyor. Şuna kadar yetkili kurumların temizlemediği çöpler, kötü koku da saçmaya başladı. 

DERELER GÖLE ÇÖP TAŞIYOR

Göle akan 12 dere temizlenmediği için sürekli çöp akarken, biyolojik kirliliğin yanı sıra, plastik poşetler, pet şişeler, cam kırıkları, bez parçaları ve çeşitli metal kutuların yarattığı fiziki kirlilik de önemli boyutlara ulaşmış durumda. Çevre bilincinin oluşmaması ve atıkların görevliler tarafından zamanında toplanmaması da katı ve sıvı atıkların derelere boşaltılması da bu kirlilikte başat rol oynuyor. 

ATIKLAR TEMİZLENMİYOR

Merkez Tuşba ilçesi sahilinde suların çekilmesiyle gölün zemininde biriken kirlilik de gün yüzüne çıktı. Araç lastiklerinden, plastik ve cam şişelerine kadar birçok atığın bulunduğu sahil şuna kadar ne Büyükşehir Belediyesi ne de AKP’li Tuşba Belediyesi tarafından temizlenmedi.  (MA)

Editör: Haber Merkezi