VAN - Karşı Sanart Atölye Kafe'nin sahibi Elif Yıldırım, çocukların eğitimi ve gelişimi için sanatın oldukça önemli bir yere sahip olduğu vurgusunu yaparak, "Aileler 'kanepemi, duvarımı boyama' diye çocuğu sürekli korkutup kısıtlamamalılar. Çünkü sanat özgürlüktür, kısıtlanmamalıdır. Çocuk, özgürlük ve sanat bir şekilde buluşmalı" dedi.


İktidar tarafından ilan edilen Olağanüstü Hal (OHAL) gerekçesiyle sanat kurumları kapatılıp, sanatçılar işsiz bırakılmaya çalışılırken, alternatif atölye ve kurslar, insanları sanatla buluşturmaya devam ediyor. Van Kültür Sokağı'nda bulunan Karşı Sanart Atölye Kafe’de bunlardan biri. Kafe, bir buçuk yıldır Elif Yıldırım tarafından işletiliyor.


Geri dönüşüm malzemeleriyle yapılan atölye için “Yaratıcılığı kullanmak istedik” diyen Elif, eşiyle kurdukları atölyede kurs veriyor.


'Geri dönüşüm kullanarak çok şey yapılabilir'


Sanatla iç içe oldukları için 3 yıldır hep böyle bir arayış içerisinde olduklarını belirten Elif, geri dönüşüm malzemelerini kullanmanın bir tercih olduğunu kaydetti. Elif, "İnsanlar doğayı, geri dönüşümü kullanarak çok şey yapabilirler. Aslında doğa bize her şeyi sunuyor bizim onu kullanmamız gerekiyor" diye konuştu.


Hazır masalar kullanmak yerine el emeğiyle masa yapmaya karar verdiklerini anlatan Elif, masalar için en uygun ürünün palet olduğunu aktardı. Elif, "İnşaat malzemeleri satan yapı marketlerine ulaştık. Büyük marketleri dolaşarak yük taşıyıcı paletlere ulaşmaya çalıştık. Bulduğumuz paletleri bir araya getirdik, boyadık ve masa haline dönüştürdük. Daha sonra duvarlarımızın dekorasyonunu sebze halinden topladığımız kasalarla yaptık. Bir raf yaparken bile hep eski malzemeleri kullandık. Evde kullanmadığımız şeyleri buraya getirerek kullanılır hale getirdik. Buranın bizi yansıttığını düşünerek açtık. Buraya bir şey olsa ilk başta 'masalarım zarar görmesin' diye düşünüyordum. Her köşesinde bizim emeğimiz var. Geri dönüşümle yapılan yerin farklı bir duygusu var" diye konuştu.


'Kurslar devam edecek' 


Öncede zeka ve drama öğretmeni olan Elif, aldığı eğitimi atölyeye de taşımış. Onun yanında resim, heykel ve ahşap boyama kurslarının da olduğunu ifade eden Elif, katılımın fazla olmadığını ancak eğitim öğretim yılının başlamasıyla biraz yoğunlaştığını aktardı. Elif,  "Resim, heykel, ahşap boyama drama hepsini birlikte almak isterse karma sanat eğitimi veriyoruz. Birebir profesyonel almak isteyenlere de hobi amaçlı çalışmak isteyenler için de kurslarımız var. Zeka oyunları oynamak isteyen çocuklar geliyor burada oynuyor. Bu yıl da kurslarımız devam edecek" ifadelerini kullandı.


'İnsanlar sanata değer vermiyor'


Sanata olan ilginin azlığının var olan sistemin sanat anlayışıyla, sanata bakışıyla doğrudan ilişkili olduğunu belirten Elif, "Sanat önemli bir şey olarak gösterilmiyor. 'Sanat karın doyurmaz', 'Sanat para kazandırmaz'  algısını bir türlü yıkamıyoruz. Sistem sanat anlayışını ortaya koyuyor ve bir ezber yaratıyor, insanlar da bu anlayıştan etkilenerek sanata ne destek ne de değer veriyor. Biz istiyoruz ki sanat her yaştan insanın hayatında olsun. Sanat insanı hem rahatlatıyor, hem stresten uzaklaştırıyor. İnsanların toplumsal ilişkilerine kadar düzenliyor" dedi.


'Sanat çocuklara mutluluk veriyor'


Çocukların eğitimi ve gelişimi için sanatın oldukça önemli bir yere sahip olduğu vurgusunu yapan Elif, özellikle motor ve el becerilerinin gelişmesi açısından önemli olduğunu söyledi. Çocuğun kendi yaptıklarının hazır oyuncaklardan çok daha faydalı olduğuna işaret eden Elif, şöyle dedi: "Ahşap boyarken oğlan çocukları kırmızıdan, pembeden, mordan uzak duruyor, 'Kız rengi istemem' diyordu. Bir süre sonra bu tamamen değişiyor. Pembe de onun gözüne güzel gelmeye başlıyor. Bir süre sonra yaptığı ahşapta, resimde bu renkleri de kullanmaya başlıyor. Sanat çocuklara mutluluk veriyor. Yaptıkları şeylere baktığında duydukları haklı gururla buradan gayet mutlu ve huzurlu gidiyorlar. Aileler çocukları sanatla buluşturmalı, çocuklarının ellerini bir kaleme, boyaya vurmalılar. 'Kanepemi, duvarımı boyama' diye çocuğu sürekli korkutup kısıtlamamalılar. Çünkü sanat özgürlüktür, kısıtlanmamalıdır. Çocuk, özgürlük ve sanat bir şekilde buluşmalı." ( KAYNAK: JINNEWS)
Editör: Haber Merkezi