VAN - Eğitim Sen Van Şube Yönetim Kurulu kentte bulunan okullarda yaşanan sorunlara ilişkin hazırladığı raporu açıkladı. 

Eğitim ve Bilim Emekçileri Sendikası (Eğitim Sen) Van Şube Yönetim Kurulu kentte bulunan okullarda yaşanan sorunlara ilişkin hazırladığı raporu paylaştı. KESK Van Şubeler Platformu binasında düzenlenen toplantıda rapora ilişkin detayları Eğitim Sen Şube Eşbaşkanı Hülya Atlı verdi. Kentte bulunan anaokulları, ilk/ortaokullar, liseler,  ilçe milli eğitim müdürlüklerini ve Yüzüncü Yıl Üniversitesi'nde yaşanan sorunlara ilişkin hazırlanan raporda aynı zamanda öneri ve uyarılara da yer verildi.  

OKULLARDA YAŞANAN SORUNLAR

      

Rapora göre Milli Eğitim alanında tespit edilen sorunlar şöyle sıralandı: 

“* Ziyaret ettiğimiz bazı okulların yaz tatili boyunca yapılmayan boyama, tadilat ve güçlendirmelerine veya yıkımına eylül ayı başında başlandığını tespit ettik.

* Gerek merkez gerek ilçe köy okullarında öğretmenlerin kalabileceği konutların olmadığını (istisnai olarak var, o da kullanıma elverişli değil ya da başka bir amaç için kullanılmaktadır.), öğretmenlerin il, ilçe merkezlerine gidiş geliş yapmak zorunda kaldığı, iklim koşullarının çok sert geçtiği kış aylarında bu gidiş gelişlerin çok zor olduğu, zaman aldığı ve maliyetli olduğu açıktır.

* Taşımalı eğitimde görev alan servis şoförlerinden büyük bir kısmının eğitimsiz olması sebebiyle özellikle ailelerin kız öğrencilere yaklaşım konusunda endişeleri mevcuttur.

* Merkez okullar dahil olmak üzere çoğu okulda dezenfektan yetersizliği ve hijyen sorunu bulunmaktadır. Ayrıca okullarda az sayıda temizlik personelinin olduğu veya personelin hiç olmadığı, İŞ-KUR görevlendirmelerinin zamanında yapılmadığı ve görevlendirilen personellerin yeterli olmadığı tespit edilmiştir. Öğretmenlerden para istenmesi idare ile muhatapları arasında sorun yaratmaktadır.

* Sözleşmeli olarak görev yapan eğitim emekçisi arkadaşlar üzerinde özellikle okul idareleri ve ilçe milli eğitim müdürlükleri tarafından ciddi bir baskı oluşturulmuştur. Sözleşmelerinin feshedileceği tehdidiyle sözleşmeli öğretmenlere görev tanımlarında yer almayan görevlerin yaptırılmak istenmesi, mevzuata aykırı angarya görevlerin verilmesi, görevlendirmelere itiraz edenlerin ise türlü tehditlere maruz kalmaları söz konusudur.

* Bazı ilçelerde soğuk havalara rağmen halen kömür dağıtılmamıştır. Dağıtılan kömürlerin de kalorisinin çok düşük olması önceki senelerde olduğu gibi ısınma sorununa sebep olmaktadır Köylerin büyük bir kısmında kömür dağıtılmadığı gibi personel de verilmemiş, hem kalorifer yakma hem de temizlik hizmetlerini yerine getirecek personel bulunmamaktadır. 

* İl genelinde yaşanan ciddi sorunlardan bir tanesi de trafik sorunudur. Alt geçit- üst geçit sayılarının sınırlı olmasında dolayı özellikle caddeye yakın okullarda ciddi trafik/güvenlik sorunu mevcuttur. En son geçtiğimiz günlerde Edremit ilçemize bağlı Çiçekli ÇPL’de okuyan bir öğrencimiz maalesef ana cadde üzerinde yaşanan bir trafik kazası sonucu yaşamını yitirmiştir.

* Özellikle merkeze uzak ilçelerdeki bazı okul idarecileri ve şube müdürleri üzerinden eğitim çalışanlarının belli bir sendikaya üye olmaya zorlandığı ve bu yönlü telkinde bulunulduğunu, yine sendikamıza yönelik makamlarını kullanarak karalama yaptıkları tespit edilmiştir. Ayrıca kimi şube müdürlerinin sendika temsilcisi olduklarını ve sendikal çalışmaları temsilci olarak değil makamlarını kullanarak yaptıklarını ve bu durumun eğitim çalışanlarını üzerinde ciddi bir mobbinge neden olduğu tespit edilmiştir.

* Özellikle merkez ilçeler dışındaki ilçelerde başta görevlendirme ile gelen idarecilerin belli bir sendikaya üye olmak için mobbinge maruz kaldıkları tespit edilmiştir.” 

ÜNİVERSİTEDE YAŞANAN SORUNLAR

Yüzüncü Yıl Üniversitesi’nde tespit edilen sorunlar ise şöyle sıralandı:

“* Üniversite kampüsü içerisinde kantin ve yemekhanelerde fiyatlar öğrenci gelirine göre uygun değildir.

* Yemekhanelerin hijyen açısından sıkıntılı oldukları ve öğrenci sağlığı açısından tehdit oluşturdukları görülmüştür.

* Ciddi bir ulaşım sorunu olduğu görülmüştür. Pandemi koşullarında öğrencilerin hem tıka basa dolu araçlarda hem de uzun süreli yolculuk yaptıkları tespit edilmiştir.

* Yurtlarda temizlik personeli, çamaşırhane ve çamaşır makinesi sayısı yetersizdir. WC’lerde pandemi koşullarına uygun düzenli temizlik yapılmaması covid riskini arttırmaktadır.

* Akademik kadroların bilimsel kriterlere ve liyakata göre değil yandaşlık ve akrabalık ilişkileri üzerinden oluşturulması tespit dilen en önemli sorunlardan biridir.

* Rektörlük seçimlerinin siyasal iktidar tarafından atama usulü ile yapılması, 

* İdari personelin tayin haklarının bir mevzuat çerçevesinde yapılmıyor olması,

* KPSS ile personel alımlarının yok denecek kadar azalması,

* Üniversite akademisyen alımlarında bir kriterin olmaması, sınavların ve mülakatların şeffaf olmaması,

* Görevde yükselme sınavlarını yapılmıyor olması ve Dışarıdan üniversite ile hiç alakası olmayan kişilerin önemli kadrolara getirilmesi,

* İhalelerin şeffaf ve denetlenebilir bir şekilde yapılmıyor olması,

* Tüm kamu çalışanlarına uygulandığı gibi Yüüncü Yıl Üniversitesinde de akademik ve idari çalışanlar üzerinde özellikle liyakat sahibi olmayan idareciler tarafından ciddi bir mobing uygulanıyor olması,

* Üniversite idari personelinin ulaşım noktasında ciddi problemler yaşadığı da tespit edilen sorunlar arasındadır.”

ÇÖZÜM ÇAĞRISI

Raporun sonuç bölümünde ise şunlar kaydedildi: “Eğitim Sen olarak bu ülkenin kaynaklarının adil ve eşit bir şekilde kullanılarak eğitim öğretim hizmetlerine yeteri kadar bütçe ayrılması ve okullarda bilimsel veriler ışığında ihtiyaca göre toplumun en önemli kurumu olan eğitim öğretim hizmetinde yaşanan sorunlara sorumluluk bilinciyle eğilip yetkilileri bir an önce çözüm bulmaya/olmaya davet ediyoruz.” 

( Kaynak- MA )

Editör: Haber Merkezi