VANÖTEKİLERİN GÜNDEMİ; Van’da yapılan son yerel seçimlerde mevcut 14 belediyenin 12'sini DBP kazanmış, ancak bu belediyelere daha sonra kayyum atanmıştı. Kayyum politikalarına yanıt vermek için sandık başına gidecekleri günü bekleyen kent sakinleri, "Bu kez 14 belediyenin tamamını alarak onlara iradenin ne olduğunu göstereceğiz" dedi.
MA'nın haberine göre; Yaklaşan 31 Mart yerel seçimlerinde kurulacak sanıklardan çıkacak sonuçların merak edildiği kentlerden biri Van. 2014 yılında yapılan son yerel seçimde, büyükşehir belediyesi ile birlikte kentteki 14 belediyeden 12'sini Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) kazanmıştı. DBP, diğer iki belediye olan Tuşba Belediyesi'ni 3 bin, Gevaş Belediyesi'ni ise sadece 7 oy farkı ile kaybetmişti.


Halkın oyları ile sağlanan bu başarıya rağmen, bu belediyelerin hepsine hükümet tarafından kayyum atanıp, belediye eş başkanlarının çoğu tutuklanarak cezaevine konuldu.


HEDEF BELEDİYELERİN TÜMÜ  


Şimdi 31 Mart'ta yapılacak olan yerel seçimlere doğru gidilirken, bu kez kentteki 14 belediyeyi de kazanma hedefi ile yola çıkan HDP, göstereceği belediye eş başkan adaylarını halkın tercihleri sonucunda belirleyecek. Aday adayı başvurularının sonlanması üzerine başvurucu isimlerle mülakatlar gerçekleştiren parti yetkilileri, partililerin tercihleri ile adaylarını belirleyecek.


HALK SABIRSIZ 


Kentte oldukça hareketli geçen aday adaylığı başvuru sürecinde parti yetkililerinden alınan bilgilere göre, belediye eş başkanlıkları ve meclis üyelikleri için bine yakın isim başvuru yaptı. Siyaset cephesinde yaşanan bu heyecan halka da yansımış durumda. Kent sakinleri, 31 Mart seçimlerinde 14'te 14 yaparak AKP'nin kayyum politikasına en iyi cevabı verecek olmanın sabırsızlığı içerisinde.


Düşüncelerini merak ettiğimiz kent sakinlerinden Şahin Orhan, kentte kimsenin atanan kayyumdan razı olmadığını dile getirdi. Orhan, duyulan bu rahatsızlıkla “Büyükşehir’i kazanacağız. Umarım tüm ilçeleri de kazanırız. Tüm baskılara karşı Allah’ın izniyle başarı elde edeceğiz” diye konuştu.


“Seçimlerde oyumuzu HDP'ye vereceğiz. Kayyum yanlış bir politikadır. İradenin ne olduğunu sandıkta göstereceğiz" diyen Nizamettin Tosun ise, seçimlerde insanların iradesini sandığa taşıması gerektiğini  belirtti.


Seçimlere üzerlerine düşen sorumluluklarla hazır olduklarını belirte Heşin Aslan da, “Yerel seçimlerde yapılması gereken bellidir. Yeter ki birbirimize düşmanlık ve ihanet etmeyelim. Bir olmalıyız. Kayyum politikalarına karşı, kayyum atanan 12 belediyemizle birlikte kalan diğer 2 belediyeyi de kazanacağız” dedi.


'İRADENİN NE OLDUĞUNU SANDIKTA GÖSTERECEĞİZ'


55 yaşında olduğunu ve bugün Kürtlere dönük yürütülen politikalarla ilk defa karşılaştığını söyleyen Sait Kuşçu ise, mevcut devlet sisteminin Kürt halkının kazanım elde etmesini istemediğini kaydetti. Kuşçu, “Kürtlerin konuşmasını istemiyorlar. ‘Hakkını arama’ diyorlar. ‘Hakkını ararsan, cezaevine atarım’, ‘Belediye kazanırsan, kayyum atarım’ diyerek Kürtlerin hiçbir şekilde hak elde etmelerini istemiyorlar. 31 Mart’ta kayyumları göndereceğiz. Bunun için Kürtlerin birlik olması gerekiyor. Başka çare yok” ifadelerini kullandı.


'HALKIN İRADESİ BELLİ'


Nadir Çakar adlı yurttaş da, belediye sayılarını sadece Van’da değil, diğer kentlerde de artırmaları gerektiğini kaydetti. Çakar, “Baskı ne kadar artırılırsa artırılsın, halkın iradesi bellidir. İstedikleri kadar kayyum atasınlar. Bizler irademizle belediye yönetimlerini belirleyeceğiz” dedi.


‘İRADEMİZLE BELEDİYELERİ ALACAĞIZ’


İradelerine atanan kayyumu istemediklerini söyleyen Hamit Emre ise, sandığa hangi saiklerle gideceklerini şu sözlerle özetledi: “Kayyumlara inat, seçimde HDP'ye oy vererek onları göndermeliyiz. Kayyumlardan razı değiliz. Tüm çalışan akrabalarımızı işten çıkararak aç bıraktılar. Biz de bu ülkenin vatandaşlarıyız. Neden bu zulüm bizlere yapılıyor? Ne yaparlarsa yapsınlar. Bizler irademizle belediyelerimizi geri alacağız.”


Emre, bu sonuca ulaşmak için başta gençler olmak üzere herkesin sandığa gitmesi gerektiği önemi üzerinde de durdu.
Editör: Haber Merkezi