VENEZUELA-ÖTEKİLERİN GÜNDEMİ;Venezuela Ulusal Meclis Başkanı Juan Guadio'nun 23 Ocak'ta destekçileriyle birlikte sokağa çıkıp, Devlet Başkanı Nicolas Maduro'nun meşruiyetini kaybettiği iddiasıyla kendini 'geçici devlet başkanı' ilan etmesi dünya siyasetini üçe böldü.

Artı Gerçek'in haberine göre;ABD'nin başını çektiği ve çoğunluğunu Amerika kıtasında bulunan ülkelerin oluşturduğu blok, Juan Guadio'ya desteğini açıklarken, Avrasya ve asya ülkelerinin aralarında bulunduğu ülkeler de Nicolas Maduro'ya olan desteğini duyurdu.

Taraflara diyalog çağrısı yapan Avrupa Birliği ülkeleriyse kutuplaşmadaki üçüncü tarafı oluşturdu.

Aralarında Avustralya, Afrika ve Uzakdoğu ülkelerinin bulunduğu bazı devletlerse krize ilişkin henüz açıklama yapmadı.

İLGİLİ HABER: 'VENEZUELA'DA ERDOĞAN'A BAKIŞI MADURO KARŞITLIĞI BELİRLİYOR'

MADURO'YA DESTEK VERENLER

Nicolas Maduroy'ya destekliğini açıklayan ülkeler şöyle:

Rusya

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Venezuela Devlet Başkanı Nicolas Maduro ile gerçekleştirdiği telefon görüşmesinde, "Venezuela'nın iç işlerine müdahale edilmesi, uluslararası hukukun ağır bir şekilde ihlalidir" dedi.

Çin

Çin Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Hua Çunying, Venezuela'daki gelişmelere ilişkin, ülkenin ulusal egemenlik ve istikrarını korumaya yönelik çabalarını desteklerini belirterek, "Çin, Venezuela'ya dış müdahaleye karşı çıkıyor" dedi.

Türkiye

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın Venezuela'daki gelişmelere ilişkin yaptığı açıklamada, "Cumhurbaşkanımız, Venezüella Devlet Başkanı Nicolas Maduro'yu arayarak 'Maduro kardeşim. Dik dur, yanındayız' dedi" ifadelerini kullandı.

İran

İran Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Behram Kasımi, her türlü dış müdahale ve darbe girişimine karşı Venezuela hükümeti ve halkının yanında yer aldıklarını açıkladı.

Meksika

Meksika Devlet Başkanı Manuel Lopez Obrador'un Sözcüsü Jesus Ramirez Cuevas ülkesinin Maduro'yu Venezuela Devlet Başkanı olarak tanımaya devam edeceğini ifade etti.

Bolivya

Bolivya Devlet Başkanı Evo Morales, sosyal paylaşım sitesi Twitter'dan yaptığı açıklamada, Venezuela'nın emperyalist bir saldırıyla karşı karşıya olduğunu savunurken Venezuela halkıyla dayanışma mesajı verdi.

Küba

Venezuela'nın en yakın müttefiki Küba'nın Dışişleri Bakanı Bruno Rodriguez Parrilla, ülkede yaşanan olayları 'Meşru hükümete yapılan ABD destekli darbe girişimi' olarak niteleyerek Maduro'ya tam desteğini açıkladı.

Nikaragua

Nikaragua hükümetinden yapılan açıklamada Maduro'ya büyük destek verildi. Açıklamada şu ifadelere yer verildi: "Büyük anavatan eğilmez, gururlu kalır, halkının sevgisiyle orada kimse pes etmez. Çok yaşa Venezuela. Çok yaşa Nicolas. İnanç ve umutla, ileri."

İLGİLİ HABER: VENEZUELALI BAKAN: DARBE GİRİŞİMİNDEN ABD SORUMLU

GUADIO'YU DESTEKLEYENLER

ABD

ABD Başkanı Donald Trump, Venezuela Ulusal Meclis Başkanı Juan Guaido'yu ülkenin "geçici devlet başkanı" olarak tanıdığını açıkladı. Trump, açıklamasında, "Bugün resmi olarak Venezuela Ulusal Meclis Başkanı Juan Guaido'yu Venezuela'nın geçici devlet başkanı olarak tanıyorum. Venezuela halkı tarafından seçilen tek meşru yönetim aracı olan Ulusal Meclis, Nicolas Maduro hükümetinin ise meşru olmadığını ilan etmek üzere anayasayı harekete geçirdi ve dolayısıyla artık devlet başkanlığı koltuğu boş durumdadır" ifadelerini kullandı.

İngiltere

İngiltere Dışişleri Bakanı Jeremy Hunt, Venezuela Devlet Başkanı Nicolas Maduro’nun Venezuela’nın meşru lideri olmadığını savunarak, "İngiltere, Juan Guaido’nun Venezuela’yı ileriye götürecek doğru kişi olduğuna inanıyor" dedi.

Kanada

Kanada hükümetinden bir yetkili tarafından yapılan açıklamada, Kanada'nın, Venezuela muhalefeti lideri Juan Guaido'yu ülkenin 'geçici devlet başkanı' olarak tanımaya hazırlandığı belirtildi. Durumun hassasiyeti nedeniyle isminin açıklanmamasını talep eden hükümet yetkilisi konuya ilişkin daha fazla ayrıntı vermedi.

Brezilya

Brezilya'da yeni seçilen Jair Bolsonaro hükümetinin yaptığı açıklamada Guaido'nun 'geçici devlet başkanı' olarak tanındığı açıklandı.

Arjantin

Arjantin Devlet Başkanı Mauricio Macri, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, "Juan Guaido'yu geçici devlet başkanı olarak tanıyarak kendisine olan desteğimi açıklamak isterim. Arjantin, Venezuela'da demokrasinin yeniden tesisini ve hayat şartlarının yükseltilmesini tüm gücüyle destekleyecektir" ifadelerini kullandı.

Paraguay

Paraguay Devlet Başkanı Mario Abdo Benitez, Venezuela muhalefet lideri Juan Guaido'yu ülkenin 'geçici devlet başkanı' olarak tanıyacağını duyurdu.

Şili

Şili Devlet Başkanı Sebastian Pinera, yaptığı açıklamada Juan Guadio'yu Venezuela'nın geçici devlet başkanı olarak tanıdıklarını açıkladı.

Juan Guadio'ya destek veren diğer ülkeler şöyle:

- Guatamela

-  Kosta Rika

- Panama

- Kolombiya

- Peru

- Honduras

DİYALOG ÇAĞRISI YAPANLAR

Çoğunluğunu Avrupa Birliği ülkelerinin oluşturduğu, taraflara diyalog çağrısı yapan ülkelerse şöyle:

- Fransa

- Almanya

- İspanya

- İtalya

- Portekiz

- İsveç

- Yunanistan

- İrlanda

- Avusturya

- Hollanda

- Lüksemburg

- Danimarka

- Bulgaristan

- Romanya

- Polonya

- Letonya

- Litvanya

- Slovakya

- Macaristan

BUGÜNE KADAR NELER YAŞANDI?

Venezuela'da son yıllarda muhalif gruplar ekonomik sorunları ve Maduro yönetimini protesto etmek amacıyla gösteriler düzenliyordu.

Anayasal ve siyasi kriz içinde bulunan ülkede iki parlamento var.

Bir yanda 2017 yılında gidilen ve muhalefetin boykot ettiği seçimlerle anayasayı yeniden yazmak üzere oluşturulan Kurucu Meclis, diğer yanda da aynı dönemde yetkileri elinden alınarak geçersiz kılınan Ulusal Meclis bulunuyor.

Kurucu Meclis'te Maduro destekçileri çoğunluğu oluşturuyor. Ulusal Meclis ise muhalefetin elinde ve ABD tarafından destekleniyor.

Ulusal Meclis, Maduro'nun 10 Ocak'ta yemin ederek yeni görev dönemine başlamasından birkaç gün önce toplandı.

Meclis, kendisini Venezuela'da "demokratik yollardan seçilen tek meşru ve ayakta kalan kurum" olduğunu belirterek, Maduro'nun da gayri meşru olduğunu ilan etti.

Ulusal Meclis, başkanlığına da Venezuela siyasetinde yeni bir yüz olan 35 yaşındaki Guaido'yu seçti ve "demokrasinin yeniden tesisi için gösterilen çabalara" ordudan destek istedi. (DIŞ HABERLER SERVİSİ)
Editör: Haber Merkezi