DİYARBAKIR-ÖTEKİLERİN GÜNDEMİ: Kürt bilgesi Musa Anter’i hatırlamak ve yeni nesillere tanıtmak için yapılacak etkinlikler kapsamında hazırlanan videoda çok sayıda kişi Anter’in 100'üncü yaşını kutladı.
Kürt bilgesi Musa Anter (Apê Musa) için planlanan yüzüncü yıl etkinlikleri Kovid-19 salgınından dolayı ileriki tarihe ertelendi. Anter’i hatırlamak ve yeni nesillere tanıtmak amacıyla düzenlenecek etkinlikler yıl boyunca sürecek. Yapılacak etkinlikler kapsamında aralarında siyasetçi, sanatçı, gazeteci, insan hakları aktivistlerinin bulunduğu çok sayıda kişi, Anter’in 100'üncü yaşını çektikleri görüntülerle kutladı. Dijital medya platformunda paylaşılan videoda, Anter’in kaydedilen son görüntüleri yer alıyor. Bu görüntüleri bir araya getiren Anter’in oğlu Dicle Anter, yapacakları etkinliklere ilişkin bilgi verdi.


‘DİNAMİK VE CESURDU’


Anter’in “Hatıralarım” kitabında kendisini tanıttığı bölüm alıntılayarak verildiği açıklamada, şunlar aktarıldı. “Dünyaya merhaba dediği günden ölünceye kadar çok tanıklı, çok sanıklı ve çok davalı bir yaşam sürdüren Musa Anter, yaşamının çoğunu cezaevinde, sürgünde, işkence ve acılar içinde geçirse de her zaman mizahi yönü güçlü, esprili, güler yüzlü ve yaşama sevgi ve saygıyla bağlı kaldı. İleri görüşlü, eşitlikçi, çağdaş, empatiden yana, genç yürekli ve genç zihinliydi. Süleyman Demirel’i Cudi Dağı’na düelloya davet edecek kadar dinamik ve cesurdu. Çok sevdiği arkadaşı Canip Yıldırım’ın dediği gibi dünyanın en zalim ve acımasız devletine karşı kalemiyle savaşandı.”


‘ETKİNLİKLER TAKVİMİ PAYLAŞILACAK’


Kürt tarihinin bilgesi “Asırlık Çınar” Musa Anter’in resmi kayıtlara göre 100. yaşını doldurduğu 2020 yılı ‘Apê Musa Yılı’ olarak M. Wenda Koyuncu küratörlüğünde gerçekleşecek çeşitli etkinliklerle kutlayacakları bilgisini veren Dicle Anter, “Bu etkinlikler dahilinde yurtiçi ve yurtdışında sergiler, konserler ve paneller düzenlenecekti ama maalesef Kovid-19 nedeniyle gerçekleşecek bütün bu etkinlikler ileri bir tarihe ertelendi. Salgının hayat üzerindeki etkileri azaldığında etkinliklerin tarihlerini ve yerlerini en kısa sürede kamuoyuyla paylaşacağız” dedi.


ANTER’İ HATIRLATMA VE TANITMA


“Eve kapandığımız bu günlerde bulunduğumuz şartlarda neler yapabileceğimiz üzerine düşündük” diyen Anter, “Musa Anter için İnstagram ve Facebook sayfaları oluşturarak paylaşımlarda bulunmaya karar verdik. Amacımız Musa Anter’i en doğru ve güvenilir, birincil ağızdan tanıtmak ve O’nun adına ne yapılmışsa bunları bir araya toplayarak arşiv oluşturmaktır. Bu sayfalarda öncelikle Anter’in kendi kitaplarından alıntılar yapılarak hem O’nu sevenlerine hatırlatmayı hem de yeni kuşaklara tanıtmayı amaçladık. Bu paylaşımlardaki amaçlarımızdan bir tanesi de Musa Anter adına doğrudan çalışma yapmış kişilerle görüşüp, o çalışmaları dikkatlice derleyip tasnif ederek Anter hakkında doğru bilgilere ulaşılabilecek bir platform yaratmaktır” diye kaydetti.


Videoda yer alan isimler ise şöyle: "Nejat Cemiloğlu, Naci Kutlay, İsmail Beşikçi, Sînemxan Bedîrxan, Anter Anter, Abdullah Civak, Pervin Çakar, Naki Kaftancioğlu, Cemal Alemdar, Rahşan Anter, Özgur Mumcu, Ragip Zarakolu, Berivan Bingol, Ciwan Haco, Selim Okçuoğlu, Şenol Yoruzlu, Emine Ocak, Baran Çürüklü, Aziz Zapsu, Aynur Dogan, Yurdanur Serhat, Metin Kahraman, Ahmet Öğüt, Rakel Dink, Asîwa Anter, Mem Ararat, İsmet İlhan, Remzi Azizoglu, Nura Konak, Özcan Alper, Huseyin Aykol, Zeynep Altiok, Ali Duran Topuz, Ahmet Tirgil, Bekir Kaya (yazılı), Ayşegül Doğan, Ömer Şehmus, Roşan Lezgin, Sara Anter, Rumet Serhat, Ragıp Duran, Rewşan Çeliker, Nuray Şen, Berken Bereh, Çayan Demirel, Gülten Kaya, Mehmet Akbaş, Bahoz Şavata, Dara Kırmızıtoprak, Dicle Anter, Eren Keskin, Fehim Taştekin, İlkay Akkaya, Mikail Aslan, Remzi Yıldırım, Selim Temo, Merve Anter, İbrahim Gürbüz, Sakina, Selahattin Demirtaş (yazılı), Nurettin Erkan, Refah Konrad, Zana Farqînî, Levet Pandir, Mazlum Çimen, Abit Dursun, Banu Güven, M. Sıddık Torun, Suna Aras, Mutlu Civiroğlu, Battal Bate, Erşan Çürüklü, Orhan Aydın, Rojan Çakar, Rotînda, Selim Ölçer, Hatice Çoban, Serhat Bucak, Şevket Altınakar, Meryem Göktepe, Zehra Doğan, Sezgin Tanrikulu, Kazim Öz, Ahmet Pandır, Bülent Gündüz, Dilawer Zeraq, Eren Aysan, Fehim Işık, Ferda Çetin, Fikri Kutlay, Gül Erdost, Kemal Kahraman, Osman Baydemir, Elî Qazî, Hasan Bildirici, Firat Ceweri, Fasla Anter, Sertaç Ekinci, Hakki Boltan, Lal Laleş, Udi Yarvant, Aydın Orak, Adile Yadırgı, Dara Kaya, Mithat Sancar, Nur Sürer, Mahmut Alınak, Fırat Konak, Fewzî Bîlge, Ingrid Fadnes, Aslan Aslan, Bayram Balcı, Esra Çiftçi, Günay Aslan, Kenan Azizoglu, Cahit Mervan, Jînda Zekioğlu, Hekim Sefkan, M. Wenda Koyuncu, Faruk Sakık, Mahmut Ruvanas, Güler Yıldız, Gökhan Altay, Müjdat Can, Ahmet Kanbal, Rojda Aydın, Erdoğan Alayumat, İrfan Karaca, Hêlîn."
Editör: Haber Merkezi