Yargı tüm mesaisini muhalifleri yargılamak için harcıyor. Bu hafta Hatip Dicle, Sebahat Tuncel, Gültan Kışanak, gazeteciler Hüseyin Aykol, Zana Bilir Kaya, İnan Kızılkaya, Deniz Yücel gibi pek çok ismin davası var.

Yeni Yaşam Gazetenin haberine göre; Bu hafta, dünyadaki parlamentoların çoğu Noel tatili öncesi son oturumlarını yapıyor olacak. Nitekim Türkiye’de de ülkenin yönetiminde hiçbir ağırlığı olmayan Meclis, 2019 yılının bütçesini görüşüp, kabul edecek ve son torba yasayı Meclis’ten geçirdikten sonra yerel seçimler için tatile girecek. Böylesi bir haftada yargının nasıl bir mesai yapacağını sizler için derledik. Söz konusu yoğun mesaide kimlere hapis ya da para cezaları çıkacağını ise tüm hafta boyunca izleyeceğiz.

17 ARALIK PAZARTESİ: Diyarbakır Büyükşehir Belediye Eşbaşkanı Gültan Kışanak hakkında ‘silahlı örgüt kurmak ve yönetmek’, 41 kez ‘örgüt propagandası yapmak’ ve ‘kanuna aykırı toplantı ve yürüyüşlere silahsız katılarak ihtara rağmen kendiliğinden dağılmamak’ iddiasıyla 57 yıl 6 aydan 230 yıl 6 aya kadar, DBP Eş Genel Başkanı Sebahat Tuncel hakkında ise ‘silahlı örgüte üye olmak’ ve 16 kez ‘örgüt propagandası yapmak’ iddiasıyla 23 yıl 6 aydan 95 yıla kadar hapis cezası istemiyle açılan davanın 11. duruşması bugün Malatya 1. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülecek.

18 ARALIK SALI: Agos Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Hrant Dink’in öldürülmesine ilişkin açılan 6’sı tutuklu 85 sanıklı davanın 83. duruşması, 18-19-20 Aralık tarihlerinde Çağlayan’da bulunan İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülecek. İktidarın bilgisi dahilinde işlenen bu cinayetin sadece ”FETÖ’cülerin” üstüne yıkılması amacıyla açılan bu dava, üç-dört gün süren duruşmalara rağmen oldukça yavaş ilerliyor.

19 ARALIK ÇARŞAMBA: Belgeselci ve video aktivisti Kazım Kızıl’la birlikte 16 Nisan referandumunun ardından düzenlenen protestolarda gözaltına alınan ve ‘Cumhurbaşkanına hakaret’ ve ‘toplantı ve gösteri yürüyüşleri kanuna muhalefet’ ile suçlanan 24 kişinin yargılanmasına 19 Aralık’ta,İzmir 33. Asliye Ceza Mahkemesi’nde devam edilecek.

20 ARALIK PERŞEMBE: Yedi yıl önce bugün, özgür basın kurumları basılmış ve ardından ‘KCKBasın’ adı altında 47 gazeteciye dava açılmıştı. Böylesi bir yıldönümünde oldukça fazla duruşma bulunuyor:

Kapatılan Özgür Gündem gazetesinin Eş Genel Yayın Yönetmeni Hüseyin Aykol; DTK eski Eşbaşkanı Hatip Dicle, Özgür Gündem gazetesinin son Genel Yayın Yönetmeni Bilir -Zana- Kaya ve Özgür Gündem gazetesi Yazı İşleri Müdürü İnan Kızılkaya ile birlikte -aynı dosyada-İstanbul 2. Asliye Ceza Mahkemesi’nde yargılanacak. Aykol hakkında verilen 3 yıl 9 ay hapis cezası geçen ay kesinleşmişti.

2017 yılında Diyarbakır’daki Newroz kutlamaları sırasında üniversite öğrencisi Kemal Kurkut’un polis kurşunuyla öldürülmesine ilişkin açılan davanın 4. duruşması 20 Aralık’ta Diyarbakır 7. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülecek. n Die Welt Türkiye muhabiri Deniz Yücel, Enerji Bakanı Berat Albayrak’ın özel e-posta adresinin Red Hack tarafından hacklenmesine ilişkin kaleme aldığı haberiyle ilgili soruşturma ekiplerine ifade vermek üzere 14 Şubat’ta İstanbul’da gözaltına alınmış ve ‘örgüt propagandası ve halkı kin ve düşmanlığa tahrik’ iddiasıyla sevk edildiği mahkemece 27 Şubat 2017’de tutuklanmıştı. Hakkında iddianame hazırlanmadan 367 gün tutuklu kaldıktan sonra tahliye edilen Yücel’in davası, 20 Aralık Perşembe günü İstanbul 32. Ağır Ceza Mahkemesi’nde başlayacak.

Rahip Brunson krizine dair yaptıkları ‘ABD ayarlı adalet’, ‘Rehine diplomasisi çökerken’, ‘Tutan da bırakan da yargı mı devlet mi?’ başlıklı haberler nedeniyle Cumhuriyet gazetesi muhabirleri Alican Uludağ ve Duygu Güvenç hakkında ‘Devletin yargı organlarını alenen aşağılama’ iddiasıyla açılan davanın ilk duruşması 20 Aralık’ta İstanbul 2. Asliye Ceza Mahkemesi’nde görülecek.

Türkiye’den Suriye’deki cihatçı gruplara ‘sarin gazı’ yapımında kullanılan kimyasal silah hammaddesi sevkiyatı yapıldığına ilişkin iddiaları haberleştirdiği gerekçesiyle eski Adalet Bakanı Bekir Bozdağ’ın şikayetiyle yargılanan Cumhuriyet gazetesi İzmir muhabiri Hakan Dirik’in duruşması 20 Aralık’ta İstanbul 2. Asliye Ceza Mahkemesi’nde görülecek.

Evrensel gazetesi yazarı Kamil Tekin Sürek’in ‘Faşist Diktatörlük’ başlıklı yazısı nedeniyle ‘Cumhurbaşkanına hakaret’ iddiasıyla yargılandığı davanın 4. duruşması 20 Aralık günü Bakırköy 2. Asliye Ceza Mahkemesi’nde görülecek.

Barış Akademisyenleri

Bu Suça Ortak Olmayacağız’ isimli bildiriyi imzaladıkları için ‘örgüt propagandası’ ile yargılanan Barış Akademisyenleri’nin davalarına bu hafta da Çağlayan’daki İstanbul Adliyesi’ndeki farklı mahkemelerde devam edilecek. Bu davaların hemen hemen hepsinde, 1 yıl 3 ay hapis cezası veriliyor; ancak cezaların bazısı beş yıllığına ertelenirken; kimisi ise ertelenmiyor. Ertelenmeyen cezalara,İstinaf Mahkemeleri’nde itiraz ediliyor
Editör: Haber Merkezi