ADANA - Çukurova Kitap Fuarı'na 3 yeni kitapla katılan Ava Yayınları okuyucuları stantlarına davet etti. Son iki yıldır Kürtçe kitap okuyucusunun azaldığına değinen Ava Yayınlarının yazarı Ronî War, Kürt halkının diline ve kültürüne sahip çıkmaya çağırdı.


15 Temmuz askeri kalkışma sonrası ilan edilen Olağanüstü Hal (OHAL) kapsamında çıkarılan Kanun Hükmünde Kararnamelerle (KHK), Kürtçeye yönelik çalışma yürüten başta Kürt Dili Araştırma ve Geliştirme Derneği (KURDİ-DER) olmak üzere tüm dernek, kurum ve kuruluşlar kapatılıp, Kürtçe yayın yapan televizyon ve radyoların kapılarına mühür vuruldu. Kürtçe yayın evleri ise devletin baskı ve engellemelerine maruz kaldı. Bu yayın evlerinden birisi olan Ava Yayınları, okuyucuya dil ve kültüre sahip çıkma çağrısında bulundu.


3 YENİ KİTAPLA FUARDA 


Ava Yayınları, 2010’dan beri TÜYAP Adana Fuarcılık A.Ş. ve Türkiye Yayıncılar Birliği (TYB) işbirliğiyle düzenlenen Çukurova Kitap Fuarı’nda yer alıyor. Kürtçe kitaplarla fuarda yer alan Ava Yayınları, Kürtçe kitap okumak isteyen okuyucuların uğradığı stantlardan biri. Fuarda 3 yeni kitap ile yerini alan Ava Yayınlarının yazarı Ronî War, Çukurova'da bulunan Kürtçe kitap okuyucularını stantlarına davet etti. Bu yılda Çukurova Kitap Fuarı’nda yer aldıklarını ifade eden War, son iki yıldır Kürtçe kitap okuyucusunun azaldığına değindi.


OKUYUCULARI BEKLİYORUZ


Çukurova Kitap Fuarı'na; İhsan Birgul’un “Gotinen Nıvcomayi”, Yakup Meşe’nin “Eliye Etmaneki ü Filite Quto” ve Bejing’in “Dıljen” adlı kitaplarla fuardaki yerlerini aldıklarını vurgulayan War, "Biz istiyoruz ki fuarın bu son günlerinde Kürtçe okuyucuları standımıza gelsin. Şairlerine, yazarlarına ve kitaplarına sahip çıksınlar. Okuyucularımızı standımıza bekliyoruz” diyerek çağrıda bulundu.


DİLE SAHİP ÇIKMALI


Kürtçe okumada bir dalgalanma olduğuna dikkat çeken War, siyasi atmosferden ve baskıdan ötürü Kürtçe okuyucuların Kürtçe yayınlara yaklaşmadığını belirtti War, ilan edilen OHAL ile birlikte okuyucunun Kürtçe yayınlardan uzaklaştığını savundu.  War, “İnsanlar en ufak bir suçlamada bile işlerden olduğu bir dönemi yaşıyoruz. İnsanlar tutuklanıyor ve yıllarca mahkeme yüzü görmeden tutuklu kalıyor. Okuyucular, ‘Bu dönem geçsin. Biz daha sonra dilimize döneriz’ diyorlar. Bana göre yanlış bir şeydir. Okuyucular diline ve edebiyatına her dönemde sahip çıkması gerek. Tüm baskılara rağmen sahip çıkmalı” diye konuştu.


'KÜRT YAZARLAR DERNEĞİNE ÜYE OLDUĞUM İÇİN ATILDIM' 


War, sözlerini şöyle tamamladı: “Kürtçe kitap yazdığım için işimden atıldım. 25 ay sonra bana, Amed Kürt Yazar Derneği üyesi olduğum için işten atıldığım tebliğ edildi. Kimse bana bunu neden okuyup, yazıyorsun demiyor. Geçmişte de böyleydi. Sen çıkarabiliyordun, insanların elinde buluyorlardı, bu şekilde insanları tutukluyorlardı. Bizler dilimize ve kültürümüze sahip çıkmamız gerekir. Bizler evimizde ve her alanda Kürtçe konuşalım. Kürtçe ileri gidecektir” dedi.

(Kaynak MA/Hamdullah Kesen)
Editör: Haber Merkezi