Bu yazının konusu, MHP’nin bir grup gazeteci, yazar ve akademisyeni hedef gösteren akıl almaz gazete ilanı olacaktı. Son anda, üzerine fazladan bir kelime sarfetmeye dahi değer olmadığını düşünerek vazgeçtim. Bugün size dünyanın bir ucundan bir güzel kadını, Alexandria Ocasio-Cortez’i anlatmak istedim.

Türkiye geçen haftalarda seçim heyecanı yaşarken ABD’nin New York eyaletinde hiç olmayacak bir şey oldu. Çok değil, bir sene öncesine kadar barmen olarak hayatını kazanan 28 yaşındaki Alexandria Ocasio-Cortez, New York eyaletinde Demokrat Parti Temsilciler Meclisi ön seçimlerinde yılların siyasetçisi 56 yaşındaki Joe Crowley’i ezip geçti. Crowley, 10 dönemdir oturduğu koltuğu bir başkasına kaptırmamasıyla biliniyor(du).

Türkiye’nin İstanbul’u gibi New York da, Amerikan siyaseti hakkında önemli ipuçları veren bir eyalet olduğu için ansızın tüm ülkenin gözü Latin kökenli bu kadına çevrildi. İsmini daha önce duymamış olanlarda seçim sonuçlarının ardından merak ve heyecan uyandırdı. Alexandria, Kasım 2018’te yapılacak seçimlerde Demokrat Parti’nin Bronx ve Queens bölgesinden aday olacak. Seçimi kazandığı takdirde Kongre’ye giren “en genç kadın” unvanını da alacak.

Kendisini “demokrat sosyalist” olarak tanımlayan Alexandria’ya sosyalizmin onun için ne ifade ettiğini sorduklarında şu cevabı veriyor:

“Benim için sosyalizm, insan onurunun asgari düzeyde garanti altına alınması demek.”

Alexandria, Porto Rikolu bir ailenin kızı. Kampanyasını sosyoekonomik eşitsizliğin adaletsizliği üzerine kuran genç kadın, gelir uçurumunun yaratabileceği sonuçların ayırdına çocuk yaşta, ailesi onu evlerinden 40 dakika uzakta bir okula göndermek zorunda kaldığında varmış. Dezavantajlı grupların yaşadıklarına tanıklık etmeye devam eden Alexandria, kampanya sürecinin başarısını ise Twitter hesabından şöyle duyurdu:

“Uzun bir süredir kendilerini dışlanmış ve görünmez hisseden insanların ellerine dokundum. Ve onlar, fark edildiklerini hissettiler.”
Bir röportajında, New York eyaletinde yaşamanın dayanılmaz pahalılığını verilerle açıklarken, eyalet sakinlerinin sürdürülebilir bir hayata sahip olmadıkları takdirde New York’un büyümeye devam etmesinin nasıl bir anlamı olabileceğini samimi bir şekilde sorguluyor.

Crowley’i seçimlerde alt etmesinin ardından yenilgiyi tweet atarak duyuran ABD Başkanı Donald Trump, aynı tweette Alexandria’nın ismini bile anmadı. 28 yaşındaki taze siyasetçiye söz konusu tweet sorulduğunda ise Alexandria’nın cevabı manidardı:

“Yani biliyorsunuz, Başkan, Queens bölgesinden. Bronxlu bir kızla nasıl baş edebileceğini bildiğini sanmıyorum!”

Bıyıklı erkeklerin alabildiğine sığ, düzeysiz ve sıkıcı siyasetinden hepimizi çekip çıkaran kadınlar olacak. Dünyanın her yerinde. Türkiye hariç değil…–




Editör: Haber Merkezi