ANKARA-ÖTEKİLERİN GÜNDEMİ: yeni1mecra olarak yayın hayatımızın birinci ayında, Ankara Basın Evi’nde siyasetçiler, gazeteciler, akademisyenler ve yazarların katılımı ile lansman toplantımızı gerçekleştirdik.

‘Gazetecilikte yeni1mecra’ sloganı ile Ankara Gazeteciler Cemiyeti ve media4democracy desteğiyle yola çıkışımız birinci ayını geride bırakırken, Ankara Basın Evi’nde yeni1mecra ekibi olarak lansman toplantımızı gerçekleştirdik.

Ankara Basın Evi’nde düzenlenen lansman toplantısına TBMM Başkanvekili ve HDP Milletvekili Mithat Sancar, CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Ankara Milletvekili Yıldırım Kaya, CHP PM Üyesi İlhan Cihaner, yeni1mecra yazarları, gazeteciler, akademisyenler katıldı.

Lansman toplantısında konuşan yeni1mecra Yayın Koordinatörü İrfan Uçar, Türkiye’de gazeteciliğin duruma ilişkin tespitlerde bulundu. AKP iktidarı döneminde basının yaşadığı baskılara dikkat çeken Uçar, ‘Sesi kısılmaya çalışılan muhalefetin sözünün taşıyıcısı olacağız’ diyerek şunları kaydetti:

“Eskiden gazeteciler üzerinde; hapis, sürgün, işkence, öldürülme pek çok baskı yöntemi denendi. İletişim Fakülteleri’nde okutulan Basın Yayın Tarihi ders kitaplarında “Sürgünde Gazetecilik” diye geniş bir bölüm var. Osmanlı aydınları Avrupa’da yayın yaparmış. Cumhuriyet döneminde de maalesef bu gelenek devam etti. 1990’larda hatırı sayılır bir Kürt basını oluştu. Son birkaç yıldır sürgünde basın alını genişlemeye başladı. Gazeteciler ilticacı, gazeteciler mülteci oldu.”

‘AKP ana akım medyanın eksenini kaydırdı’


“1990’lı yıllarda basın kurşunla susturuluyordu. Basın şehitleri duvarına asılsın diye son fotoğraflarını bana çektiren meslektaşlarım oldu. Kaybettim onları. Habere giderken en sevdiğim arkadaşıma, “Son fotoğrafım sende olsun” diyerek poz verdiğim oldu.”

“Fakat AKP hükümeti eski baskı yöntemlerinin üzerine yenilerini ekledi. İlk defa satın alarak, el koyarak, havuzda toplayarak velhasıl envai çeşit yol ve yöntemle ana akım medyaya yöneldi. AKP ana akım medyanın eksenini kaydırdı. Öyle bir yere geldi ki iş; medya, medya olmaktan çıktı. Çok şükür bugün artık inandırıcılığı yok. Tabanı bile artık güvenmiyor.”

‘Muhalefetin sözünün taşıyıcısı olacağız’


“Demokrasi İçin Medya / Medya İçin Demokrasi Programı kapsamında Yeni1Mecra projemiz kabul edildi. Bir web haber sitesi, bir youtube kanalı açtık. 1 bilgisayar, 1 fotoğraf makinesi, 1 mikrofon gibi en temel ve başlangıç malzemeleri aldık ve yola koyulduk. Üstünü tamamlamak için bu hükümetin hepimize bulaştırdığı bir yöntemi uyguladık: Borçlandık.”

yeni1mecra Yayın Koordinatörü İrfan Uçar


“Yeni1Mecra’ın öncelikli kimi konu başlıkları bulunuyor. Çalışanların, çalışma imkanı elinden alınanların, işsizlerin, göçmenlerin, ötekileştirilmiş olanların, haksızlığa, hukuksuzluğa uğramış olanların, kadınların sorunları, gündemleri gündemimiz olacak. KHK’lar, pasaport sorunu, işsizlik, İşsizlik Fonu, Bireysel Emeklilik Sistemi, güvencesiz çalışma, göçmenler, ırkçılık, toplumsal cinsiyet sorunları, LGBTİ+ sorunları, ifade özgürlüğü, hukuk, özgürlük, yolsuzluk, tarım, hayvanlar, doğa gibi meseleler başlıca ilgi odağımız olacak. Sesi kısılmaya çalışılan muhalefetin sözünün taşıyıcısı olacağız.”

“Belki mesleki bir tartışmanın kapısını aralayacak ama Yeni1Mecra; egemenin, iktidarın sözünün taşıyıcısı olmayacak. Muhalefetin, alternatifin sesini yükselteceğiz. Muhalefetin içi ile ilgili olmayacağız. En fazla eksik gördüğümüz muhalefetin içindeki iyi fikirleri öne çıkarmaya çalışacağız.”

https://yeni1mecra.com/

https://www.facebook.com/yeni1mecra/

https://www.instagram.com/yeni1mecra/#

https://twitter.com/yeni1mecra

https://www.youtube.com/channel/UCkh79GrAe2_B8e4bmOakWLQ

Editör: Haber Merkezi