DİYARBAKIR-ÖTEKİLERİN GÜNDEMİ;  Kayyımın yarattığı tahribatları silmeye başlayan Yenişehir Belediyesi, temizlikten kültür sanata, gençlikten kadın ve istihdama kadar birçok alanda projelerini hayata geçirmek için kolları sıvadı. Eşbaşkan Belgin Diken, projelerini mahalle toplantılarında alınan karar ve öneriler doğrultusunda gerçekleştirdiklerini belirtti.


31 Mart yerel seçimlerinde rekor oy ile kayyımın gönderildiği merkezlerden biri de Diyarbakır’ın Yenişehir ilçesi idi. Yüzde 62,32 oy ile Halkların Demokratik Partisi’nin (HDP) kazandığı belediye, göreve başlar başlamaz ilk iş olarak bina girişindeki polis barikatını yıkıp, etrafındaki telleri kaldırdı.


Belediye Eşbaşkanı Belgin Diken, çalışmaları ve hayata geçirecekleri projeler ile ilgili JINNEWS'ten Rengin Azizoğlu'na konuştu.


178 milyon TL borç bulunuyor 


Kayyım sürecinde yaşanan sorunları halkla tartıştıklarını belirten Belgin, meclis üyeleri ve birim müdürleriyle fizibilite çalışması yaptıklarını söyledi. Sorunları ve yaşanan kayıpları tespit etmeye çalıştıklarını vurgulayan Belgin, “Hangi alana müdahale edilmiş, hangi alanlar devredilmiş bunlara bakıldı. Bir cetvel halinde hazırlayarak halkla paylaştık. 178 milyon TL borç duruyor. Geldiğimiz gibi birim müdürlüklerini değiştirdik. Kadın müdürlüğümüzü kurma aşamasındayız” dedi.


‘Taşınmazların çoğu Diyanet’e devredildi’


Belgin, geldiği gibi kadın çalışmalarını hedef alan ve tahribata kadın kurumlarını kapatarak başlayan kayyımın, kadın yaşam evi, mahallelerdeki taziye evleri, kurumları ve araçları 10, 15 ve 20 yıllığına devrettiğini aktardı. Taşınmazların çoğunun Diyanet’e devredildiğini belirten Belgin, şunları paylaştı: “Meclis kararıyla iadelerini istedik. Tüm başvurularımıza ret geldi. Ama mücadelemize devam edeceğiz. Başka hukuki yollarla da olsa haklarımızdan vazgeçmeyeceğiz. Önceki kadın birimlerimiz devredildiği için tekrar açma gibi bir durumumuz bulunmuyor. Bundan sonra yapacağımız çalışmalarda daha çok kadına istihdam alanları sağlamayı düşünüyoruz. Kadın semt pazarı kurma ve seracılık üzerine projeler geliştiriyoruz. Kadınlara bir yer temin edip sebze ve meyvemizi üretebileceğimiz alanlar oluşturacağız. Kurduğumuz pazar alanlarında bu ürünleri satışa sunma hedefindeyiz.”


‘Her ay farklı etkinlikler düzenlenecek’


Başlattıkları temizlik kampanyası hakkında da bilgi veren Belgin, “Kendi evimizi, etrafımızı temiz tutuyorsak ilçemizi, şehrimizi de aynı oranda temiz tutmamız gerekiyor. Bunu örgütlemek için çalışma arkadaşlarımızla birlikte bir temizlik kampanyası başlattık. Bunu da Şehitlik Mahallesi’nde başlattık, Ofis semtiyle devam ettirdik. Son olarak da Ben û Sen Mahallesi’nde bu çalışmayı yürüttük. Bunun devamı gelecek. Bu çalışmanın halk tarafından çok ilgi gördüğünü görüyoruz. Eskiden annelerimiz nasıl kapılarının önünü temizlerdi biz o bilinci yeniden oturtmayı hedefliyoruz. Yenişehir alanı On Gözlü Köprü’den Organize Sanayiye kadar uzanıyor. Bu alan içerisinde birçok park ve bahçe bulunuyor. Geldiğimizde oldukça bakımsız olan bu alanlara bir kadın müdür atamamızla bakımlarını tamamladık. Işıklandırma sorunlarını çözdükten sonra halkın hizmetine sunduk. Şu anda tüm park ve bahçelerimizin temizliği yapıldı. Kırılan yerlerin onarımları yapıldı. Gençlik ve kültür alanında çalışmalarımıza da başladık. Temmuz ayının sonunda bir gençlik şöleni düzenleyeceğiz. Bundan sonra da her ay farklı kültür etkinlikleri düzenleyeceğiz” diye konuştu.


‘Tüm sorunları halkımızla beraber aşacağız’


Mahalle toplantılarını başlattıklarını dile getiren Belgin, halkın istekleri doğrultusunda yapacakları çalışmaları tartıştıklarını söyledi. Belgin, yapacakları çalışmalarla ilgili şöyle devam etti: “Mahallelerdeki eksikleri tespit edip halkla birlikte demokratik, şeffaf, açık, kadın özgürlükçü bir belediye anlayışıyla yöneteceğiz. Projelerimizi halk toplantılarında aldığımız karar ve öneriler doğrultusunda gerçekleştiriyoruz. Bu süreç içerisinde hem borçları ödeyeceğiz hem de çalışmalarımızı sürdüreceğiz. Halkımız bu süreçte yanımızda. Bu belediye halkın iradesiyle seçildi. Halk iradesine sahip çıkacaktır. Eksikliğe düşebiliriz, çalışmalarımız yeterli olmayabilir ancak zaman içerisinde, önümüzdeki 5 yıllık süreçte halkımızla birlikte tüm sorunları beraber aşacağımızı düşünüyoruz.”

Editör: Haber Merkezi