HABER MERKEZİ - YNK Politbüro, parti içi kriz sonrası yetkilerini devreden Lahur Şeyh Cengi Talabani’nin 72 saat içerisinde Federe Kürdistan Bölgesi'ni terk etmesine ve kendisine bağlı silahlı güçlerin dağıtılmasına karar verdi. Şeyh Cengi cephesinden ise kararın tanınmayacağı duyuruldu.

Kürdistan Yurtseverler Birliği (YNK) yönetiminde bir süredir yaşanan siyasi krizi daha da ileri bir noktaya taşıyacak bir gelişme yaşandı. YNK Politbüro, 24 Ağustos’ta gerçekleştirilen toplantıda alınan kararlara ilişkin açıklama yaptı. Toplantıda alınan kararlardan biri KYB eşbaşkanı olarak tüm yetkilerini diğer eşbaşkan Bafil Talabani'ye devreden Lahur Şeyh Cengi Talabani’nin 72 saat içerisinde Federe Kürdistan Bölgesi’ni terketmesine dair oldu. 

KYB eşbaşkanları arasındaki kriz, 9 Temmuz’da Lahur Şeyh Cengi Talabani’ye yakınlığıyla bilinen istihbarat ve terörle mücadele müdürlerinin Bafil Talabani tarafından değiştirilmesiyle başlamıştı. Bu adım gerilime neden olurken, sonraki günlerde Lahur Şeyh Cengi’nin eşbaşkanlık yetkilerinden feragat ettiğini duyurması üzerine Bafil Talabani kendisini parti başkan olarak ilan etti. Bafil Talabani'nin talebiyle Süleymaniye Mahkemesi tarafından Lahor Şeyh Cengi hakkında gözaltı kararı da çıkarıldı.

Bu gelişmeler akabinde toplanan YNK Politbüro, Lahur Şeyh Cengi Talabani’nin 72 saat içerisinde Federe Kürdistanı terk etmesini ve kendisine bağlı silahlı güçleri 24 saat içerisinde dağıtılmasını kararlaştırdı.

Toplantıda ayrıca Şeyh Cengi’nin bölgeden ayrılmadan önce YNK ile Goran Hareketi arasında Irak seçimleri için kurulan Kürdistan İttifakı’na olan desteğini kamuoyuna beyan etmesine, bölge dışına çıkış süreci tamamlanana kadar medyadaki tüm haberlere kısıtlama getirilmesine ve 10 Ekim 2021 tarihinde yapılacak olan seçimlerin sonuçlarının açıklanmasından sonra ancak geri dönmesi yönünde kararlar alındı.

KARARLAR CENGİ’YE İLETİLDİ

YNK Başkanlık Divanı Sekreteri Ferid Eseserd, basına verdiği demeçte toplantıda alınan bu kararların Lahur Şeyh Cengi’ye iletildiğini ifade etti. Eseserd, “Kararlara uyulmadığı takdirde alınacak ek kararları bundan sonraki adımlar belirleyecek. Kararlar yine Politbüro tarafından alınacak” dedi. 

KARARI TANIMADI

Alınan kararlar sonrasında Lahur Şeyh Cengi adına yapılan yazılı açıklamada ise, bazı parti yöneticilerinin Dabaşan’da toplandığı belirtilerek, “Güya YNK eşbaşkanları arasında bir ittifak olduğu ve sayın Eşbaşkan Lahur Şeyh Cengi’nin bir süreliğine yurt dışına gitmeyi kabul ettiği belirtilmiştir. Ancak sayın Şeyh Cengi, ne gerekçe ile olursa olsun, toplantıya davet edilen tüm parti Başkanlık Divanı üyelerini temin eder ki ne böyle bir anlaşmadan haberi vardır ne de böyle bir anlaşma yapar” ifadeleri kullanıldı. 

Açıklamada, Şeyh Cengi’nin alınacak tüm kararların partinin en üst düzey organı olan Başkanlık Divanı tarafından alınması konusunda ısrarcı olduğu kaydedildi. 

Editör: Haber Merkezi