ÖTEKİLERİN GÜNDEMİ/DİYARBAKIR-  “Kadın Seçim Beyannamesi” ile yol haritalarını belirlediklerini ve yerel yönetimlerdeki iddialarını ortaya koyduklarını belirten Zeynep Ürün, “Çözümsüzlüğü dayatan tecrit politikalarına karşı alanlardan geri çekilmeyeceğiz. Yaşam alanlarını kadınsızlaştırmaya çalışan zihniyetlere karşı her yeri kadın rengine boyayacağız. 31 Mart’ın kazananı en çok da kadınlar olacak” dedi. 


Türkiye tarihinde bir ilke imza atayarak yerel seçimler için “Kadın Beyannamesi” hazırlayan Halkların Demokratik Partisi (HDP), eşit temsiliyetteki kararlılığını bir kez gösterdi. Diyarbakır’da 10 Şubat günü yönetimlerdeki iddialarını ortaya koyan HDP’li kadınlar, “Kadın Seçim Beyannamesi” ile kendi yol haritalarını da belirledi.


Görevden uzaklaştırıldıktan sonra yerine kayyım atanan Şırnak’ın Uludere İlçe Belediye Eşbaşkanı Zeynep Üren, ekolojik yaşamdan parasız anadilde eğitim hakkına, mor marketlerden komün tarlalarına kadar uzanan birçok çalışmayı önlerine koyduklarını belirtti.


’40 yıllık mücadeleden esinlendik’


Belediyecilikte edindikleri tecrübeleri önlerine koyarak bir beyanname hazırladıklarını kaydeden Zeynep, “Kadın mücadelesinde bir adım ileri gidebilmek ve başarıya ulaşabilmek için bu tecrübelerden faydalanmamız gerekiyordu. Kadınlar olarak zaten büyük tecrübelere sahibiz. Kendini yönetebilmek için, yerelden yönetebilmek için 40 yıllık mücadelede önemli tecrübeler edindik ve bu mücadeleden esinlendik. Bu 40 yıllık mücadelede edindiğimiz tecrübelerle bir kadın beyannamesi hazırladık ve açıkladık. Kent için, kadınlar için, gençler için önemli maddeler var. Kadın kazanımlarımızı gasp eden ve yok eden kayyımlara karşı hazırlanan bu beyanname bizim için ayrı bir önem arz ediyor” dedi.


’31 Mart kazanımların tarihi olacak’


Kürt halkına yönelik saldırıların kadın şahsında hayata geçirildiğini sözlerine ekleyen Zeynep, kurumların kapatılarak kadınların eve mahkum edilmek istendiğini ifade etti. Kadınların kültür-sanat çalışmalarından uzaklaştırıldığını ve eğitim kurumları ile atölyelerinin kapatıldığını anımsatan Zeynep, “Kadınlar aile içi ve toplum içi şiddete mahkum edilmek istendi. Eşbaşkanlık sistemimize saldırıldı ve kayyımların tümü erkek olarak belirlendi. Biz bu politikaların özel savaş politikaları olduğunu çok iyi biliyoruz ama 31 Mart kadınların eşitlik ve özgürlük mücadelelerinin, kazanımlarının tarihi olacak. Bu mücadele tarihinin mirasçıları olarak biz kadınlar kendi seçim bildirgemizi, yani yerel yönetimlere dair yol haritamızı kendimiz belirliyoruz. Bu 40 yıllık mücadelenin kazanımıdır” İfadelerini kullandı.


‘Her yeri kadın rengine boyayacağız’


Zeynep, kadınlar başta olmak üzere tüm toplumu denetim altına almayı, demokratik talepleri bastırmayı amaçlayanlara ve çözümsüzlüğü dayatan tecrit politikalarına rağmen alanlardan geri çekilmeyeceklerini dile getirdi. Yaşam alanlarını kadınsızlaştırmaya çalışan zihniyetlere karşı her yeri kadın rengine boyayacaklarını aktaran Zeynep, “Bin bir emek ve mücadelenin sonucu elde ettiğimiz kadın kazanımlarını gasp eden kayyım rejimine karşı biz kadınlar gücümüzü birleştirerek kayyımların üstesinden geleceğiz. Bizden aldıklarını geri alma hedefiyle bu yola çıktık. Kadınların, gençlerin, çocukların geleceğini gasp eden faşizme her yerde kaybettirmek biz kadınların boynunun borcudur. Gençlerle, kadınlarla birlikte kazanacağız” diye konuştu.


‘Kadınlar direnişin öncülüğünü yapacak’


Tüm bu baskı ve saldırılara rağmen büyük bir seçim coşkusu ve heyecanının hakim olduğunu ifade eden Zeynep, diğer yandan da devam eden açlık grevi direnişlerini anımsattı. Kürt halkı ve kadın iradesine yönelik tecridin devam ettiğinin altını çizen Zeynep, şöyle dedi: “Bir tarafta da özgürlük ve barıştaki ısrar devam ediyor. İnancımız tam, biz kazanacağız ve 31 Mart’ta zulümkarlara, faşizme büyük bir cevap olacağız. Kadın beyannamesini açıklamamız ile beraber tüm kadınların kararlılığı da daha net ortaya çıktı. Kadınlar direnişin öncülüğünü yapacaklar. 31 Mart’ın kazananı en çok da kadınlar olacak. Bu moral, bu coşku ve bu sahiplenme ruhu ile zaferi biz getireceğiz.”

JİNNEWS
Editör: Haber Merkezi