Yüksek Seçim Kurulu, 24 Haziran milletvekilli seçimleri aday listesi üzerindeki çalışmaları sonucunda Halkların Demokratik Partisi’nin (HDP) Şırnak’ta birinci sıradan aday gösterdiği Abdullah Güngen’in memnu haklar açısından adaylık şartını taşımadığına hükmetti.

Güngen’in Diyarbakır 6. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından 5237 sayılı Türk Ceza Kanununun 314/2 maddesi gereğince 7 yıl 6 ay hapis cezası almış olması ve bu cezasının 27 Mart 2014 tarihinde kesinleştiği 13 Eylül 2017 tarihinde yerine getirildiği öğrenildi.

Mezopotamya’dan Hayri Demir’in haberine göre, Güngen’in yasaklanmış haklarının geri verilmesine dair bir kararı olmadığından seçilme engelinin ortadan kalkmamış olduğuna hükmedildi.

Kararın HDP’ye bildirilmesinin ardından Güngen, memnu hakların iade edilmesi için başvuruda bulundu. Ancak mahkeme tarafından Güngen’e memnu hakları iade edilmediği için listede yer almayacağı öğrenildi.

Bu durumda Güngen’in yerine başka bir isim aday gösterilecek. Güngen’in yerine kimin aday gösterileceği konusu ise netlik kazanmadı. Aynı şekilde farklı adaylara da benzer kararlar alındığı yönünde bilgiye ulaşılırken, bu isimlerin kimler olduğu netleştirilemedi.

BALUKEN YERİNE BAŞKA ADAY

Öte yandan Batman’dan aday gösterilen İdris Baluken’in adaylık listesinin açıklanmasının hemen ardından hakkındaki 9 yıl 2 aylık hapis cezasının istinaf mahkemesince onaylanması nedeniyle hüküm giymişti.

Bu karardan dolayı aday gösterilemeyecek olan Baluken’in yerine bir başka ismin aday gösterileceği öğrenildi. Bununla birlikte Baluken’in avukatlarının konuya dair ilgili mercilere de gerekli itirazları yapacağı kaydedildi.

Kaynak: Mezopotamya Ajansı
Editör: Haber Merkezi