Doların 5 lirayı aştığı günlerde son 14 yılın zirvesini yakalayan yıllık enflasyon 15.85’i buldu. Uzmanlar, yıl sonuna doğru bu rakamın da aşılacağına kesin gözle bakıyor. Üretici fiyatlarının tüketici fiyatlarından fazla artışının ise yeni zamları tetikleyeceği endişesi arttı

Ekonominin gitgide bozulan dengeleri, açıklanan enflasyon rakamlarıyla bir kez daha açığa çıktı. Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) açıkladığı temmuz ayı enflasyon rakamlarına göre, tüketici fiyatları yüzde 0.55 artarken, yıllık tüketici enflasyonu yüzde 15.85 olarak hesaplandı. Yİ-ÜFE ise Aralık 2017’ye göre yüzde 17.56, geçen yılın temmuz ayına kıyasla da yüzde 25 arttı. Enflasyon bu oranlarla Ocak 2004’ten bu yana en yüksek seviyesine çıktı. Açıklanan verilere göre, tüketici enflasyonu aylık bazda 0,55 arttı. Aylık en yüksek artış %2,26 ile lokanta ve oteller grubunda oldu. Ana harcama grupları itibariyle 2018 yılı Temmuz ayında endekste yer alan gruplardan, ev eşyasında %1,82, eğlence ve kültürde %1,62, sağlıkta %1,20 ve konutta %1,10 rtış gerçekleşti.

Ulaşım başta geliyor

Yıllık en fazla artış %24,21 ile ulaştırma grubunda gerçekleşti. TÜFE’de, bir önceki yılın aynı ayına göre ev eşyası %20,32, gıda ve alkolsüz içecekler %19,40, çeşitli mal ve hizmetler %17, 24 ve lokanta ve oteller %13,86 ile artışın yüksek olduğu diğer ana harcama grupları oldu.

Yeni zamlar tetikleniyor

Yakın gelecek açısından asıl korkutucu olan ise üretici enflasyonunun düzeyi oldu. ÜFE, Aralık 2017’ye göre yüzde 17.56, geçen yılın temmuz ayına kıyasla da yüzde 25 arttı. Uzmanlar, bu yükselişin önümüzdeki günlerde zorunlu olarak tüketiciye yansıyan zamlara dönüşeceğini belirtti.

HDP: Kriz kapıda

HDP’nin Emek, Ekonomi ve Sosyal Politikalardan Sorumlu Eş Genel Başkan Yardımcısı Günay Kubilay, enflasyonun yıllık bazda beklenin üzerinde çıkmasının ardından yaptığı açıklamada stagflasyon (durgunluk ve enflasyonun aynı anda görülmesi) uyarısında bulundu. Kubilay, “AKP’nin mevcut OHAL rejimini kalıcılaştırması, çatışmacı bir siyaseti tercih etmesi, güvenlik harcamalarını arttırması enflasyonun hızla yükselmesine neden olmaktadır” dedi. Motorin, doğalgaz, elektriğe ve ekmeğe yapılan zamları hatırlatan Kubilay, dolar ve euronun tarihi rekor kırdığını belirterek, “Türkiye; yüksek işsizlik, yüksek enflasyon, yüksek kur ve yüksek faiz fasit dairesi içerisinde stagflasyonist bir eğilime AKP eliyle kapılmıştır. ‘Tek adam rejimi’ toplu zamlara yol açmaktadır” dedi.

Erdoğan’a nazire gibi

100 günlük eylem planını açıklayan Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, yine ‘milli seferberlik’ istedi ve “Yastık altından dövizlerinizi çıkartın, altınlarınızı çıkartın. Gelin bunları TL’ye çevirin. Milli direnişinizi ortaya koyun” dedi. Ancak, Türkiye’deki milyoner mudilerin döviz tevdiat hesaplarındaki miktar, haziranda 2017 sonuna göre 75 milyar lira artarak 482,7 milyar liraya ulaşmış durumda. Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu verilerine göre, haziran 2018’de Türkiye’de hesabında 1 milyon lira ve üzeri olan 143 bin 128 kişi var. Bunların bankalardaki mevduatının dağılımına bakıldığında, bunun 439 milyar 589 milyon lirasını yerel para, 482 milyar 701 milyon lirasını döviz hesabı oluşturuyor.

Dolar 5’ten aşağı inmiyor

Döviz kurlarındaki hareketlilik dün de devam ederken dolar/TL kuru 5 bandına yerleşti. Dün erken saatlerde 5.09 TL olan dolar, daha sonra 5.11 TL oldu. Bir süre sonra ise 5.10’un altına indi, ancak 5’ten de aşağıya inmedi.
Editör: Haber Merkezi