ANKARA - HDP önceki dönem Eş Genel Başkanı Figen Yüksekdağ'ın yargılandığı ana davada tutukluluk haline devam kararı verildi.


Halkların Demokratik Partisi (HDP) önceki dönem Eş Genel Başkanı Figen Yüksekdağ’ın tutuklu yargılandığı davanın 20’inci duruşması, Ankara 16. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görüldü.


'Bu ısrardan vazgeçin'


Figen pandemi koşulları nedeniyle mazeret bildirerek duruşmaya katılmadı. Mahkemede ilk sözü alan avukat Kenan Maçoğlu, geçen celse muhalefet şerhin de net bir şekilde Figen'in kaçma şüphesinin olmadığının dile getirildiğini belirterek, "Sizin bu tutukluluk devamı ısrarınızdan vazgeçilmesini talep ediyoruz" dedi.


'Müvekkilimin beraat edeceği aşikardır'


Ardından söz alan avukat Nuray Özdoğan ise mevcut yargılama açısından AİHM'in 4 maddesine aykırılık söz konusu olduğunu ve mükerrer yargılamanın ortadan kaldırılması açısından mevcut yargılamada sözleşmenin 5 maddesi ve 3'üncü fıkrası yönünden ihlalin devam ettiğini kaydetti. Nuray, "Tahliye talebimizin kabul edilmesini istiyoruz. Ayrıca daha önce dosyaya sunduğumuz AİHM’in Demirtaş kararı ve geçmişte verdiği buzadji kararları gereği hukuka aykırı yürüyen yargılamada müvekkilimin beraat edeceği aşikardır" diye konuştu.


İddia makamı tutukluluğunun devamını istedi. 


Ara kararını açıklayan mahkeme heyeti, "Sanığın savunması tamamlanamadığından sonraki celse savunmanın alınmasına, Ankara Cumhuriyet  dosyası üzerinden mahkemenize yapılan inceleme sonucunda bir kısım olay ve iddialarla belirtilen soruşturma dosyasındaki olay ve iddiaların benzer ve aynı mahiyette değerlendirilebilir nitelikte bulundurulduğunda bu haliyle sanık  ve dava dosyası arasında şahsi, fiili hukuki bağlantının bulunduğu bu aşamada soruşturma devam ettiğinde yasa gereği bekletilmesine, her halükarda soruşturmanın bitmesinin mahkemenin davasının esası yönünden de zorunlu olduğu değerlendirilmiştir" dedi.


Figen hakkında açılmış soruşturma ve iddianame olup olmadığının cumhuriyet başsavcılığına sorulmasına ve üzerine atılı suçların mahiyeti ve niteliği kuvvetli suç şüphesi adli kontrol tedbirlerinin yeterli olmayacağı nedeniyle tutukluluk halinin devamına karar verilerek bir sonraki duruşma 10 Aralık'a ertelendi.


Mahkeme başkanının "Tahliye kararı versek bile tahliye olmayacak. Soruşturma bitince ona göre karar veririz" demesi dikkat çekti.


Dava hakkında


Figen, “Örgüt yöneticiliği”, “Örgüt propagandası yapmak”, “Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Kanunu’na Muhalefet”, “Halkı kin ve düşmanlığa tahrik”, “Suç işlemeye tahrik” ve “Türk milletini, Türkiye Cumhuriyeti devletini, devletin kurum ve organlarını aşağılamak” iddialarıyla yargılanıyor.


Figen Yüksekdağ hakkında açılan dava dosyası 7 ayrı fezlekenin birleştirilmesinden oluşuyor. 92 sayfalık dosya kapsamında, Figen hakkında 30 yıldan 83 yıla kadar hapis cezası isteniyor.


Figen’in, Demokratik Toplum Kongresi (DTK) içerisindeki faaliyetleri ve kimi siyasi faaliyetleri dosyadaki suçlamalar arasında yer alıyor. ( JINHA )
Editör: Haber Merkezi