HABER MERKEZİ - Uluslararası Af Örgütü, İran'da şiddet gördüğü eşini öldürmek zorunda kaldığı için idama mahkum edilen Zeynep Sekaanvand’ın bugün İran rejimi tarafından idam edileceğini belirtti. Af Örgütü, İranlı yetkililere, “Sekaanvand’ın mahkumiyeti derhal feshedilmeli" çağrısı yaptı.


İran'da şiddet gördüğü eşini öldürmek zorunda kaldığı için idama mahkum edilen 24 yaşındaki Zeynep Sekaanvand’ın bugün İran rejimi tarafından idam edileceği iddia edildi. Uluslararası Af Örgütü, Orta Doğu ve Kuzey Afrika Araştırma ve Savunucu Direktörü Philip Luther, yaptığı açıklamada, Sekaanvand’ın bugün idam edileceğini öne sürdü.


Luther, İranlı yetkililere; idamın durdurulması yönünde çağrı yaparak, “Sekaanvand, 17 yaşındayken tutuklandı ve 15 yaşındayken evlendiği eşini öldürülmesi nedeniyle idam cezasına çarptırıldı. Sekaanvand, suçlandığı zaman; bir çocuk olmasının yanı sıra çok adil olmayan bir yasal sürece maruz kalmıştır” dedi.


Sekaanvand’ın 2014 yılında yasal temsile erişimi olmadığı zaman yaptığı “itirafları” geri aldığı son duruşmasına kadar avukatıyla görüştürülmediğini hatırlatan Luther, “Sekaanvand, ayrıca, tutuklanmasının ardından erkek polisler tarafından darp edilerek işkenceye maruz kaldığını söyledi” ifadelerini kullandı. Luther, İranlı yetkililere, “Sekaanvand’ın mahkumiyeti derhal feshedilmeli ve ölüm cezasına başvurmadan, çocuk adaleti ilkelerine uygun olarak adil bir yargılanma hakkı verilmelidir” çağrısı yaptı.


ZEYNEP SEKAAVAND KİMDİR?


Urmiye Cezaevi’nde kalan 24 yaşındaki Zeynep Sekaanvand, 1 Ekim'de kaldığı odadan alındı ve infaz edilmesine hazırlık olarak hücreye konuldu. Sekaanvand, 29 Eylül günü, hamilelik testi için cezaevi sağlık kliniğine götürüldü. Test sonucu, 30 Eylül'de olumsuz sonuçlandı. Ardından, cezaevi yetkilileri Sekaanvand'ın ailesiyle temasa geçti ve 2 Ekim'de infazının gerçekleşeceğini belirtti. Cezaevi yetkilileri, ailesinin son ziyareti için 1 Ekim'de cezaevine gitmesini istedi. (Kaynak MEZOPOTAMYA)
Editör: Haber Merkezi