AĞRI - Ağrı’da, arpa ve buğdayda büyük bir azalmanın olduğuna dikkati çeken Ziraat Odası Başkanı Ömer Yıldız, yaptıkları incelemelerde kuraklığın ciddi boyutlara ulaştığını belirterek, “Çiftçiler kan ağlıyor” dedi. 

Ulusal Havacılık ve Uzay Dairesi (NASA) tarafından Ocak ayında yayımlanan Türkiye’de kuraklık ve su rezervleri verilerine göre, son 15 yılın en düşük su rezervi oranına düştüğü kaydedildi. Bu verilere göre; ülkede 2010-2020 periyodu su rezervleri, 1981-2010 su rezervleri periyoduna göre yüzde 48 daha düşük olduğu belirtildi. Su rezervlerinin düşmesi ve bu yıl ülke genelinde beklenen yağışların az olması tarım alanlarındaki verimleri düşürürken, bu durumdan en çok etkilenenler ise çiftçiler oluyor. Bölge illeri başta olmak üzere Türkiye’nin birçok bölgesinde çiftçiler, kuraklık nedeniyle aynı sorunları yaşıyor. Kuraklığın yaşandığı kentlerinden birisi de Ağrı. Ağrı’da tarım alanı olarak kullanılan 3 Milyon 531 bin 639 hektar alan bulunuyor. Ancak yaşanan kuraklık nedeniyle çiftçiler, ekili olan tarlalarda bu yıl beklenen verim alamayacak.

Ağrı Ziraat Odası Başkanı Ömer Yıldız, sahalarda yaptıkları incelemelerde yaşanan kuraklığın ciddi boyutlara ulaştığını söyledi. 

ÇİFTÇİ MAĞDUR

Kuraklığın en çok hissedildiği kentlerin başında Ağrı’nın da olduğunu belirten Yıldız,  İl Tarım Müdürlüğü ile birlikte sahada incelemelerde bulunduklarını belirtti. Özellikle mera alanlarında büyük bir kuraklığın yaşandığını aktaran Yıldız, her yıl Nisan ayından Kasım ayına kadar mera ve yaylalarda otlatılan hayvanların, şu an yaşanan kuraklık nedeniyle otlatılamadığına dikkati çekerek, hayvancılık yapan yurttaşların, hayvanlarını maliyeti altında satmaya başladığını kaydetti. Yıldız, “Şu an yaşanan kuraklık nedeniyle insanlarımız kışın hayvanlarına verecek yemi nereden temin edebileceği derdine düşmüş durumdadır. Diğer yandan kuraklık nedeniyle kentte en çok ekilen arpa ve buğdayda da büyük bir azalma var. Yaşanan kuraklıktan dolayı çiftçilerimiz büyük mağduriyet yaşıyor. Bu saatten sonra yağmur da yağsa arpa ve buğdaya faydası olmaz. Yaptığımız incelemeler sonucu arpa ve buğday eken çiftçilerimizin yüzde 50’si mağdur oldu” dedi. 

KREDİLER ERTELENMELİ

“Çiftçiler yaşanan kuraklık nedeniyle kan ağlıyor” diyen Yıldız, çiftçinin tarlasını ekerken aldığı tohum, kullandığı gübre ve mazotun masrafını bu yıl karşılayamayacağını belirtti. Çiftçilerin büyük bir çoğunluğunun Tarım Kredi Kooperatiflerine ve Ziraat Bankası’na borçlu olduğunu vurgulayan Yıldız, çiftçinin borcunu ödeyemediğini ve bu gidişatla ödemesinin zor olacağını dile getirdi. Yıldız, özellikle kuraklığa karşı bir an önce sulama sistemlerin geliştirilmesi ve bu konuda devletin çiftçiye daha fazla destek vermesi gerektiğine işaret ederek, “Çiftçilerimizin daha rahat bir şekilde tarım yapabilmesi için sulama sistemlerinin geliştirilmesi gerekiyor. Sahada yaptığımız incelemelerde çiftçilerin buna ihtiyacının olduğunu gördük. Bir diğer önemli husus ise çiftçilerin aldıkları kredi borçlarının faizsiz ertelenmesi talebi oluyor. Şu an Ziraat Bankası faizli bir şekilde borcu erteliyor. Bu durum çiftçinin yarasına merhem olmuyor. Ekili alan için dönüm başı 100 TL verilen destekte yeterli değil” diye konuştu. 

MA / Dindar Karataş 

Editör: Haber Merkezi