İSTANBUL - Eski Bakan Berat Albayrak’ın elektronik posta yazışmalarını haberleştirdikleri için 6 gazeteci hakkında açılan davanın duruşması ertelendi.

Gazeteciler Ömer Çelik, Tunca Öğreten, Mahir Kanaat, Derya Okatan, Eray Sargın ve Metin Yoksu hakkında eski Enerji Bakanı Berat Albayrak'a ait elektronik e-posta yazışmalarını haberleştirdikleri için “Örgüt üyeliği”, “Örgüt propagandası”, “Bilişim sistemini engelleme” ve “Verileri yok etme” iddialarıyla açılan davanın 13’üncü duruşması İstanbul 29’uncu Ağır Ceza Mahkemesi’nde görüldü. 

Dava duruşmasına iki gün kala iddia makamı ara celsede sunduğu mütalaasında bütün gazetecilere “Verileri hukuka aykırı olarak verme veya ele geçirme” suçlamasıyla cezalandırılmasını istedi. Mütalaada, Derya Okatan, Eray Sargın, Metin Yoksu ve Ömer Çelik’in  “örgüt propagandası” suçundan da cezalandırılmaları talep edildi.

İddia makamı ayrıca Tunca Öğreten’in “üye olmamakla birlikte örgüt adına suç işlemek” suçundan, Mahir Kanaat’in ise “örgüt üyeliği” suçundan beraatlarını istedi.

Kimlik tespitiyle başlayan duruşmaya, Tunca Öğreten ve gazetecilerin avukatları ile Berat Albayrak’ın avukatı hazır bulundu. İddia makamı, 7 Aralık tarihinde mahkemeye sunmuş olduğu mütalaasını tekrar etti. Albayrak’ın avukatı Hacer Korkmaz, “Mütalaaya ceza yönünden katılıyor, beraat yönünden katılmıyoruz. Sanıkların iddianame yönünden cezalandırılmalarını talep ediyoruz” dedi.

DÜNYAYA AÇIK 

Tunca Öğreten ise 4 yıl sonra “örgüt üyeliği”nin olmadığının anlaşılmasının kendisini mutlu ettiğini belirterek, “Mütalaada ‘veriyi ele geçirmek ve yaymak’ suçundan cezalandırılmam isteniyor. Ben veriyi ele geçirseydim muhtemelen burada tek sanık ben olurdum çünkü başka gazetecilerle paylaşmaz haber atlatırdım” dedi. Öğreten, “Bakanın mailleri Wikileaks’te yayınlandı. 7 milyar insanın kullanımına açık verinin yayılmasının bana yıkılmasını kabul etmiyorum. Beraatımı istiyorum” diye belirtti. 

AİHM’İN İHLAL KARARI 

Öğreten’in avukatı Tuba Torun, “örgüt üyeliği” suçlamasıyla Aralık 2016’da gözaltına alınan ve dava kapsamında bir yıla yakın süreyle cezaevinde kalan Öğreten hakkında AİHM’in verdiği ihlal kararını hatırlattı. Torun, mütalaaya “verileri ele geçirme ve yayma” suçlaması yönünden katılmadıklarını söyledi. 

HABERE ERİŞİM KALDIRILDI 

Torun, müvekkilinin gazetecilik faaliyeti çerçevesinde mailleri inceleyip derleme haber yaptığını ifade ederek, “Dolayısıyla müvekkilin bu suçlama yönünden de beraatını istiyorum. Müvekkilin suçlamaya konu haberindeki erişim engelinin dün kaldırıldığını öğrendik. Eğer kişisel veriler yayıldıysa neden erişim kaldırıldı. Bunun da kayıtlara geçmesini istiyoruz” dedi.

SÜRE TALEP EDİLDİ

Okatan, Çelik, Yoksu, Sargın ve Kanaat’in avukatları, mütalaanın dosyaya yeni geldiğini belirterek, esas hakkındaki savunmaların hazırlanması için süre talep etti. Avukatlar ayrıca müvekkilleri hakkındaki adli kontrol tedbirlerinin de kaldırılmasını istedi.

DURUŞMA ERTELENDİ 

Kararını açıklayan mahkeme, avukatların adli kontrol uygulamalarının kaldırılması talebini reddetti. Mahkeme, esas hakkındaki savunma talebini kabul ederek, bir sonraki duruşmayı 31 Aralık’a erteledi.

Editör: Haber Merkezi