DİYARBAKIR- Gazeteci Dicle Müftüoğlu’nun gözaltına alınmasına tepki gösteren Mezopotamya Kadın Gazeteciler Platformu ve Dicle Fırat Gazeteciler Derneği, serbest bırakılması çağrısı yaptı.

Mezopotamya Kadın Gazeteciler Platformu (MKGP), Dicle Fırat Gazeteciler Derneği (DFG) Eşbaşkanı ve Mezopotamya Ajansı (MA) editörlerinden Dicle Müftüoğlu’nun ifade için çağrıldığı Diyarbakır İl Emniyet Müdürlüğü’nde gözaltına alınmasına ilişkin yazılı açıklama yayınladı. AKP-MHP iktidarının politikaları nedeniyle Türkiye toplumunun her geçen gün daha büyük krizlere sürüklendiği belirtilen açıklamada, bütün demokrasi kanallarının tıkatılarak, toplumun nefessiz bırakılmak istendiği kaydedildi.

Açıklamanın devamında şu ifadelere yer verildi: 

"Dicle Fırat Gazeteciler Derneği (DFG) Eşbaşkanı Dicle Müftüoğlu Diyarbakır’da gözaltına alındı. Sabah saatlerinde önce adresine baskın düzenlendi. Orada olmadığı anlaşılınca telefonla aranarak, ifadeye çağırıldı. Kendi iradesiyle ifade vermek için gittiği Diyarbakır Emniyet Müdürlüğü’nde gözaltına alındı. Avukatımızın kendisiyle yaptığı görüşme sonucunda, hakkında Van Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından yürütülen bir soruşturmaya binaen gözaltına alındığını öğrenmiş bulunmaktayız.

Bilindiği üzere Dicle Fırat Gazeteciler Derneği kurulduğu günden bu yana gazetecilerin daha özgür ve demokratik bir ortamda çalışma yürütebilmesi için çaba göstermekte. Bunun gerçekleşebilmesi için de gazetecilerin yaşadıkları sorunları, maruz kaldıkları hak ihlallerini görünür kılmaya çalışıyoruz.

Türkiye’de maalesef basın ve medya alanında gazetecilere yönelik çok ağır hak ihlalleri yaşanmakta. Son olarak AKP-MHP iktidarı tarafından Meclis’e getirilen internet medyasına yönelik yasal düzenlemeleri içeren yasa tasarısıyla bu baskılar katmerleştirilerek artacaktır. Bu ihlaller ve baskı ortamından en çok da derneğimizin üyeleri etkilenmektedir. Bölgemizde hemen hemen her gün gazeteciler ya gözaltına alınmakta veya türlü baskı ve engellemelerle gazetecilik yapmalarının önüne geçilmektedir. Yüzlerce gazeteci hakkında yürütülen soruşturma ve davalar var. Birçoğu haber yaptığı için, düşüncelerini paylaştığı için cezalandırılıyor.

Derneğimiz Eşbaşkanı Dicle Müftüoğlu’nun gözaltına alınmasını da bu baskı ikliminin bir devamı olarak niteleyebiliriz. Daha önce hakkında açılan soruşturmalar, yürütülen davalar vardı. Şimdi yeni bir soruşturmayla adeta yargı kıskacına alınmak istenmekte. Burada amaç gazeteciye gözdağı vermek, mesleğini yapamaz hale getirmektir. Henüz neyle suçlandığını dahi bilmiyoruz. Ancak gazetecilik faaliyetleri nedeniyle olduğunu rahatlıkla söyleyebiliriz. Çünkü Dicle gazetecidir ve sadece haber yapmaktadır. Ülkemizde olup biteni kamuoyuna yansıtma çabası içerisindedir. Nitekim sadece gazetecilik yaptığı için arkadaşlarımızın başına neler getirildiğinin çok yakın tanığıyız.

Bu nedenle bir kez daha tekrar ediyoruz; bu yapılan tam anlamıyla bir hukuksuzluktur. Eşbaşkanımız Dicle Müftüoğlu’nun hiçbir suçu yoktur. Bu yüzden bir an önce serbest bırakılmasını istiyoruz. Kendisine onurlu gazeteciyim diyen, halkın haber alma hakkını savunan tüm meslektaşlarımızı bu hukuksuzluğa karşı koymaya ve dayanışmaya çağırıyoruz.

Ayrıca bu açıklamamız ulusal ve uluslararası basın meslek örgütlerine, demokratik çevrelere acil bir çağrıdır; Eşbaşkanımız Müftüoğlu’nun serbest bırakılması için hemen harekete geçilmelidir. Yine basın meslek örgütlerine, yaşanan bu baskılara karşı seslerini daha gür çıkarma ve AKP-MHP iktidarının bu hukuksuz uygulamalarına “dur” deme çağrısı yapıyoruz." denildi.

Editör: Haber Merkezi