ANKARA ÖTEKİLERİN GÜNDEMİ- Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Nazmi Bilgin bir politik parti sözcüsünün toplantı öncesinde gazetecilerin sorularının iletilmesini talep edilmesi, arzu edilmeyen soruları soracak muhabirlerin toplantıya alınmamalarının yakışıksız ve gazetecilik ilkelerine, anayasaya aykırı bir durum olduğunu söyledi. Bilgin, “Gazetecilik icazet ile yapılmaz” dedi.

AKP Merkez Yürütme Kurulu (MYK) toplantısının ardından AKP Sözcüsü Ömer Çelik’in düzenlediği basın toplantısına katılacak muhabirlerin önceden sorularının toplanmasını kınayan Bilgin, “Daha da kötüsü, soracağı sorunun arzu edilmemesi dolayısıyla FOX Haber muhabiri Barış Kaya’nın eski Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar ile ilgili soru soracağı için toplantıya alınmaması olmuştur. Gazeteciler soru sorar. İcazet almadan soru sorar. Muhatap da arzu etmiyor ise soruya cevap vermez, ancak hiçbir şekilde soruyu sansür etmeye, hele hele gazetecinin mesleğini yapmasına, halkın anayasal haber alma hakkına müdahale edemez” dedi.

Anayasanın 38’inci maddesinin bir yandan kanunla tanımlanmayan suç olamayacağını, diğer yandan kimsenin işlemediği bir fiilden dolayı cezalandırılamayacağına hükmettiğini hatırlatan Bilgin, “Gazeteci arkadaşımız sanki suç işlemiş gibi cezalandırılıp, toplantıya alınmamıştır. Bu ciddi bir ihlaldir” dedi. Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Bilgin, ayrıca, Anayasanın basının sansür edilemeyeceğini, halkın haber alma hakkının anayasal güvence altında olduğunu vurgulayarak, “Gazeteciye soru sorma hakkı vermemek, halkın haber alma hakkının da gaspıdır” dedi.

Bilgin, Gazeteciler Cemiyeti’nin ayrımcı uygulama ve açık sansür ile karşılaşan Fox muhabiri Kaya ile dayanışma içerisinde olduğunu kaydederek, “Arkadaşımızı soracağı sorudan korkarak toplantıya almayarak esasında halkın gelişmeleri öğrenmesi engellenmiş, halka büyük saygısızlık yapılmıştır” dedi.

Bilgin, bütün bunların yanında, bir arkadaşlarının uğradığı ayrımcı ve kanunsuz uygulamaya sessiz kalıp toplantıya katılan diğer gazetecilerin de davranışlarının dayanışma yoksunluğunu göstermesi açısından çok üzüntü verici olduğunu söyledi.

( Kaynak: https://gc-tr.org/bilgin-gazetecilik-icazet-ile-yapilmaz/

Editör: Haber Merkezi