ÖTEKİLERİN GÜNDEMİ- Gazeteciler Cemiyeti’nden kamunun bilgilenme hakkı vurgulaması

Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Nazmi Bilgin, kamunun bilgilenme hakkının demokratik toplumlarda anayasal güvence altında olduğunu ve korunması gerektiğini söyledi.

Emniyet Genel Müdürlüğü’nün bir genelge ile gazetecilerin görev sırasında emniyet mensuplarının seslerini ve görüntülerini almasının yasaklanmasını “kabul edilemez bir sansür emri” olarak değerlendiren Bilgin, “Esas olan emniyet güçlerinin toplum düzenini koruma çalışmalarını ülkemiz kanunları çerçevesinde, aşırı şiddet uygulamadan, anayasal gösteri ve ifade hakkını engellemeden yerine getirmesi olmalıdır” dedi.

Gazeteciler Cemiyeti Başkanı, gerek Türkiye’de gerekse tüm demokrasilerde kişisel hak ve özgürlüklerine, özellikle kolluk kuvvetlerinin çalışmalarını yürütürken vatandaşların kişilik haklarının muhafazasına büyük önem verildiğini hatırlatarak, “Elbette emniyet güçlerimizin mensupları da çalışmaları sırasında görüntülerinin, ses kayıtlarının alınmasıyla kişilik haklarının çiğnendiği düşüncesinde olabilir. Ancak, emniyet güçlerinin de bu gibi nahoş durumları yasaklama gibi sansürcü bir yaklaşımdan önce, demokratik yönetimin gereği olan hesap verilebilirlik ve şeffaflık ilkeleri çerçevesinde çalışmalarında kendilerini o utanılacak görüntülerden, ifadelerden uzak tutmaları gerekir” dedi.

Bilgin, salgın şartlarının, görevin zorluğunun veya çevresel faktörlerin özellikle toplum güvenliğinin emanet edildiği kamu görevlilerince şiddet uygulanmasını mazur gösteremeyeceğini söyledi.

Editör: Haber Merkezi