DİYARBAKIR - İfade işlemleri devam eden gazetecilere ilişkin adliye önünde açıklama yapan DFG Eş Başkanı Dicle Müftüoğlu, “Katletmelerle susturamadığınız özgür basını bugün de susturamayacaksınız” dedi. 

Dicle Fırat Gazeteciler Derneği (DFG) ve Mezopotamya Kadın Gazeteciler Platformu (MKGP), Diyarbakır’da sekiz gün önce gözaltına alınan ve savcılıkta ifadeleri alınmaya başlanan 20’si gazeteci 22 kişiye ilişkin adliye önünde açıklama yaptı. Açıklamaya gazetecilerin meslektaşları, aileler,  Sivil Toplum Örgütleri (STÖ) ve siyasi parti temsilcileri katıldı. 

"Susturamayacaksınız" pankartın açıldığı eylemde konuşan Xwebûn Gazetesi İmtiyaz Sahibi Kadri Esen ve DFG Eşbaşkanı Dicle Müftüoğlu, özgür basının dün olduğu gibi bugünde boyun eğmeyeceğini belirterek, gözaltındaki gazetecilerin serbest bırakılmasını istedi. 

ESEN: BOYUN EĞMEYECEĞİZ

Xwebûn Gazetesi İmtiyaz Sahibi Kadri Esen, gazetecilerin mesleklerinden dolayı gözaltına alındığını, gözaltı gerekçesinin her ne kadar belirtilmese de gözaltı amacının Kürt diline saldırı olarak da değerlendirileceğini ifade etti. Esen, ”Bize diyorlar ki, yaşananları tüm dünyadan saklayın. Biz saklamıyoruz. Kürdistan’da yaşananları bire bir halk aktarmaya devam edeceğiz. Kürt basını bu operasyonlarla susturulmak isteniyor. Bu operasyonlar özgür basına dönük ne ilk nede son baskılar olacaktır" dedi. 

MÜFTÜOĞLU: DAYNIŞMA BÜYÜTÜLMELİ

DFG Eşbaşkanı Müftüoğlu ise, 8 gündür süren hukuksuzluğa dur demek için adliye önünde olduklarını ifade ederek, "Arkadaşlarımız gazetecilik yaptıkları ve gerçekleri halka ulaştırdıkları için hedef seçildi. Bu nedenle ev ve iş yerlerine baskın yapıldı. 8 gündür ‘arama’ adı altında yapım şirketleri önündeki abluka;  arkadaşlarımızın neden gözaltına alındığını ortaya koyuyor” diye belirtti. 

‘ÖZGÜR BASINI SUSTURAMAYACAKSINIZ’

Müftüoğlu, devamla şunları dile getirdi: “Bu operasyonlarla gazetecilere ‘Siz gerçekleri halka ulaştırırsanız, sizi kriminalize ederek hedef gösteririz’ mesajı veriliyor. Bombalamalarla, gözaltında kaybettirmelerle,  katletmelerle susturamadığınız özgür basını bugün de susturamayacaksınız.”

Müftüoğlu, dayanışma içerisinde olan herkese teşekkür ederek, dayanışmayı büyütme çağrısını yineledi. 

Açıklama "Özgür basın susturulamaz" sloganıyla son buldu.

( Kaynak: MA )

Editör: Haber Merkezi