İZMİR – Gazetecilere artan şiddete ilişkin 15 örgüt tarafından 3 kentte yapılan açıklamaya destek açıklamasında bulunan Gazetecilikte Kadın Koalisyonu, gazetecilere şiddeti kınayarak, özgür ve güvenli bir ortam yaratılması çağrısı yaptı.

Türkiye’de gazetecilere yönelik artan polis şiddetine karşı basın meslek örgütlerinin yaptığı açıklamaya ilişkin Gazetecilikte Kadın Koalisyonu (CFWIJ) da destek açıklamasında bulundu. Yapılan yazılı açıklamada gazetecilere yönelik şiddet kınandı.

Artan şiddet vakalarının endişe ile izlendiği vurgulanan açıklamada, “Gazetecilerin özgürce ve güvenli ortamlarda mesleklerini yapabilmelerini talep ediyor ve yineliyoruz: Gazetecilik suç değildir” denildi.

Açıklamada CFWIJ Bölge Koordinatörü Damla Tarhan Durmuş, bu yılın başından bu yana kaydettikleri fiziksel şiddet vakalarında ciddi artış gözlemlendiğini vurguladı. Durmuş, “Henüz 2021’in ilk yarısında olmamıza rağmen 2020’nin tamamında kaydedilen vakaların neredeyse iki katına ulaşmış durumdayız. Bu da aslında ortamın ne kadar tehlikeli hale geldiğini gözler önüne seriyor” dedi.

‘GAZETECİLER KAMUSAL GÖREV YAPIYOR’

CFWIJ Araştırma Koordinatörü Ceren İskit ise, Türkiye'de gazetecilere yönelik uygulanan polis şiddetinin çok tehlikeli bir hale geldiğine dikkati çekti. İskit, “İstanbul'da son yaşanan LGBTİ+ Onur Yürüyüşü'nü takip eden kadın gazetecilere karşı uygulanan polis şiddeti bunun en son örneğidir. CFWIJ, son gelişmeleri büyük endişeyle takip etmektedir. Türk devletine gazetecilerin kamusal bir görev yaptığını hatırlatıyor, güvenlik güçlerinin gazetecilere özgürce haber yapabilecekleri ortamları sağlamalarını talep ediyoruz” ifadelerini kullandı. (MA)

Editör: Haber Merkezi