ANKARA -  Mezopotamya Ajansı (MA ) muhabiri Cemil Uğur, Van’ın Çatak ilçesinde iki yurttaşın helikopterden atılmasına ilişkin yaptığı haberleri ÇGD’nin “Yılın Başarılı Gazetecileri-2020” ödülüne layık görüldü .

Çağdaş Gazeteciler Derneği (ÇGD) “Yılın Başarılı Gazetecileri-2020” ödülleri belirlendi. ÇGD tarafından, “2020 yılının bir özeti niteliğindeki haberler, ülkemizi, sorunlarımızı ve gazeteciliğimizi yansıtan, tarihe düşülen notlar oldu. Ödül alan tüm meslektaşlarımızı kutluyoruz” notuyla açıklanan ödül sahipleri arasında, Van’ın Çatak ilçesinde iki yurttaşın helikopterden atılmasını dünya kamuoyuna duyuran Mezopotamya Ajansı (MA) muhabiri Cemil Uğur da yer aldı.

Ajansın muhabiri Cemil Uğur, “Gözaltına alındıktan 2 gün sonra hastaneye çıktılar”, “Şiba’nın gözaltında gördüğü işkence rapora yansıdı” ve “‘Helikopterden atıldı’ denilen kişinin darp raporu: Yüksekten düştü” başlıklı haberlerine, Rafet Genç Haber Ödülü verildi. ÇGD, verilen ödüle ilişkin şu açıklamayı yaptı: “Türkiye’de son 40 yılda birçok değişim yaşanırken, bazı olgularda hiçbir değişiklik olmadı. Bunların başında, toplumsal barışımızı doğrudan belirleyen ‘Kürt Sorunu’ ve çatışmalı süreç gelmekte. Yıllar geçtikte kangrenleşen, başka sorunların eklenmesiyle büyüyen ‘Kürt Sorunu’nu, farklı yaklaşımlarla ‘çözüm’ tartışmalarına konu edildi ancak bir sonuç alınamadı.  

OLAYIN PEŞİNİ BIRAKMADI

Geçen yıl da ‘güvenlikçi politikalar’ hakim yaklaşımdı ve bu kapsamda devletin güvenlik birimleri tarafından yurt içinde ve dışında askeri operasyon gerçekleştirildi. Bunlardan biri de 11 Eylül 2020 tarihinde Van’ın Çatak ilçesindeki operasyonundu ve Servet Turgut ile Osman Şiban isimli iki vatandaş gözaltına alınmıştı. Gözaltına alınmalarına karşın iki gün boyunca akıbetlerine ilişkin haber alınmayan iki vatandaş, hastanede bulundu. Servet Turgut ve Osman Şiban’ın hastanede olduğunu Mezopotamya Ajansı muhabiri Cemil Uğur, ‘Gözaltına alındıktan 2 gün sonra hastanede çıktılar’ haberiyle duyurdu. Cemil Uğur, olayın peşini bırakmadı ve iki vatandaşın neden hastanede olduğunu gösteren sağlık raporuna ulaştı. Neden, ‘yüksekten düşme’ydi! Servet Turgut bu süreçte hastanede yaşamını yitirirken, Cemil Uğur, sonraki günlerde Servet Turgut ile Osman Şiban’ın gözaltına alınıp helikoptere bindirildikten sonra, aşağıya atıldıkları iddiasını gündeme getirdi.

KÜRT SORUNUNA BASIN SORUNU 

Haber nedeniyle Cemil Uğur ile birlikte 3 gazeteci tutuklandı ve 6 ay cezaevinde kaldılar. Söz konusu haber; ‘Kürt Sorunu’na, ‘basın sorunu’nun da eklendiğini gösterdi. Yaşananlar iktidar güdümündeki basın organlarında tek bir satır bile yer almadı. Cemil Uğur, her türlü ‘yarılmaya’ karşı yaşananların iç yüzünü bizlere aktardığı haberleriyle bu yılki Rafet Genç Haber Ödülü’nün sahibi oldu."

2020 YILI ÖDÜLLERİ

ÇGD’nin 2020 yılı ödüllerine layık görülen diğer gazeteciler ise şöyle:

Haber Ödülü: Cumhuriyet Gazetesi’nden Seyhan Avşar - “FETÖ dosyası bir köşkle temizlendi” ve “‘Amca tapuya, yenge holdinge’ taşındı” başlıklı haberleri.

Uğur Mumcu Araştırmacı Gazetecilik Ödülü: Gazeteci Murat Ağırel-Sarmal kitabı

Mustafa Ekmekçi Haber Ödülü: BBC Türkçe servisinden Mahmut Hamsici-“Mülteci Krizi” başlıklı videolu haberi.

Behzat Miser Kent Haber Ödülü:  BBC Türkçe servisinden Esra Yalçınalp, Mesut Ersöz, Osman Kaytazoğlu-“İzmir depreminde yıkılan bir binanın anatomisi” haberi.

İnternet Haber Ödülü: Gazete Duvar-Hale Gönültaş ve Volkan Nakiboğlu-“İran Sınırı-Kurşunlar ve kurtlar arasında” başlıklı haber.

Röportaj Ödülü: BirGün-Uğur Şahin- “Korona günlerinde en alttakiler” başlıklı röportajı.

İzzet Kezer Haber Fotoğraf Ödülü: European Pressphoto Agency (EPA)- Sedat Suna-8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü Eylem Fotoğrafları

Karikatür Ödülü: Ali Tarık Hatipoğlu-1980’lerde cezaevinde başlayan 40 yıllık karikatür tutkusu

Yerel Medya Haber Ödülü: Bitlis News-Sinan Aygül-“Yoksullar için gönderilen Kızılay etleri AKP’li vekilin otelinde görüntülendi”

Sayfa Tasarımı Ödülü: BirGün-Barış Can Sarıkaş-Dünya Caz Günü içerikli sayfa tasarımı

Orhan Koloğlu İnceleme Araştırma Ödülü: Hıfzı Topuz, Recep Yaşar-“Yakın Dönem Türk Basın Tarihi”

TV Haber Ödülü: Fox Tv-Yeşim Karacaoğlu, Mahmut Özgün, Serhat Yağmur, “Virüsün Yolculuğu”

TV Belgesel Ödülü: DW Türkçe-Fatima Çelik- “İstanbul’un kaybolan deniz kültürü”

Mahmut Tali Öngören TV Program Ödülü: OLAY TV-Melis Danişmend-“Melis Danişmend ile #KültürSanat”

Radyo Program Ödülü: NTV Radyo-Adnan Bostancıoğlu-“Köşedeki Kitapçı”

Dayanışma Ödülü: Tüm sağlık emekçileri adına TTB’ye.

Editör: Haber Merkezi