ANKARA – İstanbul’dan yola çıkan DİSK Basın İş Sendikası üyesi gazeteciler, Ankara’dan meslektaşlarını da alarak Diyarbakır’da tutuklanan 16 gazeteciyle dayanışmak için yoluna devam etti.

Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı’nın yürüttüğü bir soruşturma sonucu dün tutuklanan JINNEWS Haber Müdürü Safiye Alagaş, Dicle Fırat Gazeteciler Derneği (DFG) Eşbaşkanı Serdar Altan, Xwebûn Gazetesi Yazı İşleri Müdürü Mehmet Ali Ertaş, Mezopotamya Ajansı (MA) editörü Aziz Oruç, gazeteciler Ömer Çelik, Suat Doğuhan, Ramazan Geciken, Zeynel Abidin Bulut, Mazlum Doğan Güler, İbrahim Koyuncu, Neşe Toprak, Elif Üngür, Abdurrahman Öncü, Remziye Temel, Lezgin Akdeniz ve Mehmet Şahin ile dayanışma devam ediyor.

Gazetecilerle dayanışma gösteren meslek örgütlerinden Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK) Basın İş Sendikası, tutuklanan meslektaşlarının bırakılması talebiyle Diyarbakır’a doğru yola çıkmıştı. İstanbul’dan yola çıkan gazeteciler Ankara’da meslektaşlarını da alarak, yola devam etti.

‘SESİMİZİ ÇIKARACAĞIZ’

Yolculuk sırasında konuşan gazeteci Derya Okatan, “16 meslektaşımızın tutuklanması çok büyük bir hukuksuzluk bu hukuksuzluğa sessiz kalamazdık. Diyarbakır’a gidiyoruz. Cumartesi Günü Diyarbakır’da olacağız. Oradaki basın kuruluşlarını ziyaret edeceğiz. Gazetecilik suç değildir. Bu tutuklamalar özellikle Kürt halkının sesini kamuoyuna yansıtılmasını engellemek içindir. Buna karşı sesimizi çıkaracağız” dedi.

‘GAZETECİLİĞİN SUÇ OLMADIĞINI SÖYLEMEYE GİDİYORUZ’

Gazetecilikte Kadın Koalisyonu Koordinatörü Ceren İskit de 8 Haziran’da basın özgürlüğü için karanlık bir gün yaşandığını dile getirdi. İskit, endişelerini, seslerini yükseltmek, gazeteciliğin suç olmadığını dile getirmek için Diyarbakır’a gittiklerini belirtti.

YÜKLER: GAZETECİLİK YARGILANAMAZ

Gazeteci Sibel Yükler ise 16 gazetecinin tutuklandığını hatırlatarak, “Arkadaşlarımız yaptıkları haberler, haber kaynaklarıyla görüşmeleri suçlama konusu yapıldı. Gazetecilik yargılanamaz. Diyarbakır’da meslektaşlarımızla dayanacağız Meslektaşlarımızla dayanışacağız. 16 arkadaşımızın yalnız olmadığını söyleyeceğiz, gazeteciliğe sahip çıkacağız. Gazetecilik yargılanamaz” dedi.

Gazeteciler “Özgür basın susturulamaz” sloganlarıyla yola çıktı.  

( MA )

Editör: Haber Merkezi