DİYARBAKIR - Dicle Fırat Gazeteciler Derneği’nin 1. Olağan Kongresi’nde konuşan Eşbaşkan Dicle Müftüoğlu, “Örgütlülüğümüzü daha da güçlendireceğiz" dedi. 

Dicle Fırat Gazeteciler Derneği (DFG), 1. Olağan Kongresini dernek binasında gerçekleştirdi. Çok sayıda gazetecinin katıldığı kongre, hayatını kaybeden özgür basın emekçileri için yapılan saygı duruşuyla başladı. 

DFG’NİN ÖNEMİ 

Kongre, Divan Kurulu’nun seçimiyle devam etti. Divan Kurulu Başkanı Mezopotamya Kadın Gazeteciler Platformu (MKGP) Sözcüsü Ayşe Güney, gazeteciliğin tamamen tekleştirildiği bir dönemde gazetecilerin bir araya gelerek kurduğu Dicle Fırat Gazeteciler Derneği’nin çok önemine değinerek, "Gazetecilik tamamen sarayın tekeline girmiş bir durumda ve tamamen iktidar yanlısı bir gazetecilik söz konusu. Diğer gazeteciler kendilerine uygulanan sansürden kaynaklı gazetecilik mesleğini maalesef çok sınırlı düzeyde yapmak durumunda kalıyor. Şuan Türkiye’de gazetecilikten bahsettiğimizde, özgür basın aklımıza geliyor ve özgür basınında böyle bir örgütlü yapı haline gelmesi, kendisini var etmesi, çalışmalarını devam ettirmesi ve hak arayışlarını sürdürmesi dönem açısından çok kıymetli” şeklinde konuştu

ÖRGÜTLÜLÜK VURGUSU 

DFG Eşbaşkanı Dicle Müftüoğlu, derneğin 30 yıllık özgür basın geleneğinin sürdürücü konumunda olduğunu söyledi. Pandemi koşulları nedeniyle örgütlenme noktasında eksiklikler yaşadıklarını ifade eden Müftüoğlu, kongreyle beraber basın özgürlüğü mücadelesini güçlendirmeyi amaçladıklarını vurguladı. Türkiye’nin basın özgürlüğü sıralamasında dünya sıralamasının sonlarında olduğuna dikkat çeken Müftüoğlu, özgür basın geleneğinin bunun yıkılması için mücadele ettiğini vurguladı. Derneğin bir yıllık çalışmalarına da değinen Müftüoğlu, “Tutuklu gazeteciler için mücadele ettik. Serbest bırakılmaları için adliye önlerindeydik. Sesimizi duyurabildiğimiz ölçüde eylemlerde, basın açıklamalarında bulundu. Yıl boyunca gazetecilere yönelik tutuklama, gözaltı ve baskılara dair raporlar hazırladık. Bunu hem Türkiye hem de Dünya kamuoyuna duyurmaya çalıştık. Bu bağlamda önümüzdeki süreç içerisinde derneğimiz faaliyetlerine güçlü bir şekilde devam edecek. Ve basın özgürlüğünü daha gür bir sesle dile getirmek için örgütlülüğümüzü daha da büyütmeyi amaçlıyoruz” dedi.

Açılış konuşmalarının ardından derneğin bir yıllık mali ve faaliyet raporları okundu. Ardından dernek organlarının seçilmesi için tek listeyle gidilen seçimde, DFG Yönetim Kuruulu'na Dicle Müftüoğlu, Serdar Altan, Zeynel Abidin Bulut, Nişmiye Güler, Cuma Daş, Sultan Mercen ve Kadri Esen seçildi.

(MA)

Editör: Haber Merkezi