DİYARBAKIR - DFG, Haziran ayı gazetecilere yönelik hak ihlalleri raporunda 16 gazetecinin tutuklandığını açıkladı. 

Dicle Fırat Gazeteciler Derneği (DFG) Haziran ayı gazetecilere yönelik hak ihlalleri raporunu açıkladı.

Türkiye’de Kürt gazetecilere yönelik tutuklama, operasyon, ‘sansür yasası’ ve cezalandırma politikalarıyla basının ve toplumun nefessiz bırakılmak istendiği ifade edilen açıklamada, “8 Haziran 1992 yılında Diyarbakır’ın Sur ilçesinde devlet destekli Hizbullah tarafından katledilen Hafız Akdemir’in, katledilişinin 30’uncu yılında Diyarbakır’da özgür basına yönelik operasyon gerçekleştirildi. Özgür basın geleneğinin baş eğmeyen isimlerinden olan Hafız Akdemir’i anmak ve faillerinin yargılanmasını talep etmeye hazırlandığımız bugünde Apê Musa’nın 20 ardılı gözaltına alındı” denildi.

‘Gazeteciler hedef gösterildi’

16 Haziran’da tutuklanan gazetecilerin isimlerinin sıralandığı açıklamada, “Meslektaşlarımızla birlikte ifade özgürlüğü kapsamında sokak röportajında konuşan İhsan Ergülen isimli yurttaş da aynı operasyon kapsamında gözaltına alındı. JINNEWS’in bürosu ile Pia, Pel ve Ari Yapım şirketlerine düzenlenen baskınlarda dijital tüm malzemelere el konuldu. Ari ve Pia Yapım şirketlerini 8 Haziran’da ablukaya alan polisler, hiçbir yasal dayanağı olmamasına rağmen ‘arama devam ediyor’ diyerek bu kurumlara girişi engelliyor. Operasyonun yapıldığı gün devletin resmi yayın kuruluşu TRT 1 üzerinden medyaya servis edilen bilgiyle meslektaşlarımız hedef gösterildi” ifadeleri kullanıldı.

‘İktidarın basına yaklaşımı ortaya koydu’

16 Haziran’da Diyarbakır Adliyesi’ne sevk edilen gazetecilerin mesleki faaliyetlerinin sorgulandığı belirtilirken açıklamada, şunlar kaydedildi: “Sabaha karşı tamamlanan süreçte aralarında derneğimizin Eşbaşkanı Serdar Altan’ın da bulunduğu 16 gazeteci tutuklandı, 6 kişi ise adli kontrol şartıyla serbest bırakıldı. 16 meslektaşımızın tutuklanmasıyla, ne yazık ki tutuklu gazeteci sayısı 76’ya yükseldi. Meslektaşlarımızın tutuklanmasından sonra oluşan kamuoyu tepkisini dindirmek amacıyla Diyarbakır Emniyet Müdürlüğü, yandaş basın üzerinden servis ettiği fotoğraflarla kendini ele vermiş oldu. Diyarbakır’da 16 Kürt gazetecinin tutuklandığı saatlerde ‘Sansür yasası’ olarak bilinen ‘Dezenformasyon yasası’  Meclis Adalet Komisyonu’ndan geçti. ‘Sansür yasası’na karşı mücadelemiz devam edecek.”

Abdurrahman Gök’e ceza

Açıklamada, Voice of America (Amerika’nın Sesi) ve Almanya merkezli Deutsche Welle (DW) haber sitelerinin Türkçe edisyonlarına RTÜK tarafından getirilen erişim engeline değinilerek, “Biz de bu uygulamanın editöryal bağımsızlığa müdahale ve sansür olduğunu belirterek erişim engellerinin kaldırılmasını talep ediyoruz. İstanbul’da gerçekleşen ‘20. İstanbul LGBTİQA+ Onur Yürüyüşü’ne yönelik polis saldırısında da gazetecileri darp eden ve engelleyen polis, AFP Muhabiri Bülent Kılıç’ı gözaltına aldı. İstanbul Adliyesi önünde hasta ve infazı yakılan tutuklular için yapılmak istenen Adalet Nöbetinde de polis saldırısını kayıt altına alan gazeteciler hedef alındı. Kemal Kurkut’un 2017 Diyarbakır Newrozu’nda polis kurşunuyla katledilme anını fotoğraflayarak olayı kamuoyuna duyuran Mezopotamya Ajansı editörü Abdurrahman Gök’ün ‘örgüt üyeliği’ ve ‘örgüt propagandası yapmak’ iddiasıyla yargılandığı davada ‘örgüt üyeliği’nden beraat ederken, ‘örgüt propagandası yapmak’ iddiasıyla 1 yıl 6 hapis cezası verildi” denildi.  

Haziran ayında gazetecilerin maruz bırakıldığı hak ihlallerine ilişkin  veriler şu şekilde: 

“*Saldırıya uğrayan gazeteciler: 25

*Evine baskın düzenlenen gazeteciler: 25

*Gözaltına alınan gazeteciler: 35

*Kötü muameleye maruz kalan gazeteciler: 49

Haber takibi engellenen gazeteciler: 35

*Hakkında soruşturma açılan gazeteciler: 27

*Hakkında dava açılan gazeteciler: 5

*Cezalandırılan gazeteciler: 16 kişi, 4 kişiye 18 yıl 6 ay 12 gün hapis cezası ve 4 karar kapsamında 1 milyon 803 bin 480 TL ve 2 ayrı üst sınırdan idari para cezası

*Yargılaması devam eden gazeteciler: 156 kişi ve 71 dosya

*Tutuklu gazeteci (1 Temmuz itibariyle) : 76

*Yayın yasağı kararı: 4

*Erişim engeli getirilen haberler: 12” 

( Kaynak: JINNEWS )

  

Editör: Haber Merkezi