HABER MERKEZİ - İki aylık periyotlarla Kürtçe ve Türkçe yayınlanan kültür-sanat-politika dergisi Dilop Dergisi'nin, Mart-Nisan sayısı çıktı. 2018 Newroz’unda yayın hayatına başlayan dergi, 4’üncü yaşına girdi. 

İki aylık periyotlarla Kürtçe ve Türkçe yayınlanan kültür-sanat-politika dergisi Dilop Dergisi’nin Mart-Nisan sayısı çıktı. 2018 Newroz’unda yayın hayatına başlayan dergi, 3’üncü yılını geride bıraktı. Dosya sayfalarında yer alan kapsamlı söyleşide anadil ve asimilasyon konuları ele alınan derginin bu sayısında, Boğaziçi Üniversitesi Öğretim Üyesi Bülent Küçük, çeşitli boyutlarıyla anadilin olmamasını anlatıyor ve çözümlenmesine dair önemli perspektifler sunuyor.

URARTI’DAN NEWROZ’A

Barış Avşar, Urartu uygarlığından Newroz’a uzanan tarihsel yol haritasını ele alırken, Şair Sezai Sarıoğlu da özgün üslup ve kurguyla bölge kentlerini yazdığı yazılara, tarihsel Urartu’nun hemen yanıbaşındaki Kars ile devam ediyor. 

ŞAHMARAN

Arkeolog Mesut Alp, ‘Şahmaran’ mitini farklı varyasyonlarıyla ele alarak, yanlış bilinenleri tartışıyor ve Şahmaran’ın gündelik hayata yansımalarını örneklerle ortaya koyuyor. Roni Nasırkaya’nın sözlü Kürt edebiyatının en önemli unsurlarından hikayeleri derleyip halka ulaştırmak isteyen Ayhan Erkmen’le yaptığı röportajda, Erkmen’in hikayelerle serüveni anlatılıyor.

MÜZİK BU, ÇALINIR…

Recep Maraşlı, “Müzik bu, çalınır…” başlığıyla çalıntı müzikler serisine, “Kafkas marşı, nasıl İzmir marşı oldu?” soruna yanıt arıyor. Ozan Serhedî ise dengbêjlerin piri olarak anılan Şakiro’nun klamlarındaki “erotizm” imgelerinin peşine düşüyor ve örneklerle ortaya koyuyor. 

YAŞAR KEMAL 

28 Şubat 2015’te yaşamını yitiren edebiyatın büyük çınarı Yaşar Kemal’e dair yazı kaleme alan derginin daimi yazarlarından Mehmet Bayrak, Kemal’le tanışmasını, demokrasi ve Kürt meselesine dair çabalarını hafızalara taşıyor.

Yaptığı çalışmalarda Kürtlere dair imgelere yeniden renk katan ressam Xelef Diljan, Mela Mihyedîn ile söyleşi ile Ozan Brader’i hatırlatıyor. 

Fewzî Bîlge’nin resimlerine dair okumaların yer aldığı Dilop’un 19’uncu sayısında, Çîdem Baran, Bulent Gedîk, Bengi Berfin Odabaşı, Savaş Yadırgı, Veysi Ülgen, Ragıp İncesağır, İbrehim Karaca,  Îbrahîm Genç ve Şeyhmus Diken yazı ve söyleşileriyle; Arjen Arî, Mela Ehmedê Namî ve Hejar Mukriyanî de şiirleriyle yer aldı. Dersim’den Malik Kaya’nın “Zemheriden bahara” başlıklı fotoğrafı derginin kapağında yer aldı.

(MA)

Editör: Haber Merkezi