İSTANBUL - Özgür Gündem Gazetesi’nin Genel Yayın Yönetmenliğini üstlendiği için yargılanan TTB Merkez Konseyi Başkanı Şebnem Korur Fincancı, “Söz özgür olana dek mücadelemiz sürecek" dedi. 

Türkiye İnsan Hakları Vakfı (TİHV), Kanun Hükmünde Kararname’yle (KHK) kapatılan Özgür Gündem Gazetesi Nöbetçi Yayın Yönetmenleri Türk Tabipler Birliği (TTB) Merkez Konsey Başkanı Şebnem Korur Fincancı, Sınır Tanımayan Gazeteciler Örgütü (RSF) Türkiye Temsilcisi Erol Önderoğlu’nun yeniden yargılanacağı duruşma öncesi Çağlayan’da bulunan İstanbul Adliyesi önünde açıklama yapıldı. 

Açıklamaya, Fincancı, Önderoğlu, TTB, TİHV ve İnsan Hakları Derneği (İHD) İstanbul Şubesi yönetici ve üyelerinin yanı sıra RSF Merkezi ile Britanya ve Almanya seksiyonlarından temsilciler, Halkların Demokratik Partisi (HDP) Milletvekili Musa Piroğlu, Kamu Emekçileri Sendikası Konfederasyonu (KESK) Genel Başkanı Mehmet Bozgeyik ve çok sayıda insan hakları örgütü temsilcisi ve aktivist katıldı.

DAYANIŞMA SUÇU

Açıklamada, Fincancı, yargılandıkların davanın 5 yıldır sürdüğünü anımsattı. Yürütülen yargılamanın hukukla bağdaşır bir yanının olmadığını, Özgür Gündemle dayanıştıkları için yargılandıklarını vurgulayan Fincancı, “Söz kurmak, insan olmak için mücadele ediyoruz. İnsanlık değerleri için mücadele ediyoruz ve bu mücadeleden de vazgeçmiyoruz. Bu ülkede Özgür Gündem gazetesinin yakılması, bombalanması ve çalışanlarının faili beli cinayetlerle katledilmesi soruşturulmazken, onların yanında yer almak soruşturma konusu oldu. Hatta tutuklama nedeni oldu. İşlediğimizi iddia ettikleri suç ‘dayanışma suçu’ Bu mücadeleyi sürdürme irademiz var. Ta ki bu topraklarda söz özgür olana kadar” dedi. 

DOSYA NASIL BOZULDU? 

Daha önce aynı dosyadan beraat aldıklarını hatırlatan RSF Türkiye Temsilcisi Erol Önderoğlu, TTB’nin Kovid-19 salgını ile ilgili uyarılarının AKP’li Erdoğan tarafından tepki ile karşılanması ardından dosyanın istinaftan bozulup geri döndüğünü ifade etti. Davada yeniden beraat beklemediklerini dile getiren Önderoğlu, “Türkiye’nin yargı bağımsızlığı konusu dikkate alındığında bu davadan beraat beklemek oldukça zor. Çünkü müdahaleye açık bir hukuk zemini var. Bu davadan mahkum da olabiliriz ancak Türkiye’nin şeffaf bir medyaya kavuşması için işimizi sürdüreceğiz. Çünkü toplumun büyük bir bölümü bizlerin haklı mücadelesinin farkında bu nedenle biz de mücadelemizi sürdüreceğiz” diye ifadelerde bulundu. 

DÜNYA İZLİYOR

TTB Genel Sekreteri Vedat Bulut, basının özgür olması için bu davanın takipçisi olduklarını söyledi. Tüm dünyanın gözlerinin bu davanın üzerinde olduğunu ifade eden Bulut, siyasal bir sopanın davanın üzerinde olduğuna işaret ederek, buna karşı geri adım atmayacaklarını ve adaleti savunacaklarını belirtti.

HAKİKATİN SESİNİ DUYMAK ZORUNDA 

TİHV Genel Sekreteri Çoşkun Üsterci, Fincancı, Önderoğlu ve Nesin’in basın özgürlüğüne ve halkın haber alma hakkına sahip çıkmalarından dolayı yargılandıklarını söyledi. Özgür Gündem’in yargısal bir tacize maruz kaldığını ve bu dayanışmanın da bundan kaynaklı olduğunu dile getiren Üsterci, “Kabul edilemez bir dava ile karşı karşıyayız. Anayasa Mahkemesi (AYM), geçtiğimiz günlerde Özgür Gündem ile ilgili ihlal kararı verdi. Bu karar arkadaşlarımızın haklılığı teyit etti. Buradaki hakim ve savcılara seslenmek istiyorum; hakikatin sesini duymak zorundalar, sahip çıkmak zorundalar. Hakim beraat kararı vererek, aslında demokrasi, insan hakları değerlerine ve her şeyden önce yargı bağımsızlığına sahip çıkmak zorundalar” diye konuştu. Üsterci, son olarak iktidarı insan haklarına ve hukuka saygı duymaya çağırdı.

DAVAYA DAİR

20 Haziran 2016 tarihinde Özgür Gündem Gazetesi ile dayanıştıkları için o dönem TİHV Başkanı olan Prof. Dr. Şebnem Korur Fincancı, Sınır Tanımayan Gazeteciler Örgütü (RSF) Türkiye Temsilcisi Erol Önderoğlu ve Gazeteci-Yazar Ahmet Nesin, "örgüt propagandası yapmak", "suç işlemeye alenen tahrik etme", "suçu ve suçluyu övme" suçlamalarıyla haklarında dava açıldı. 8 Kasım 2016 tarihinden 17 Temmuz 2019 tarihine kadar İstanbul 13’üncü Ağır Ceza Mahkemesi’nde toplamda 11 duruşma görüldü. 17 Temmuz 2019 tarihinde görülen karar duruşmasında ise mahkeme, üç insan hakları savunucusunun beraatine karar verdi. 3 Kasım 2020 tarihinde İstanbul Bölge Adliye Mahkemesi, beraat kararını eksik inceleme sebebiyle usul yönünden oy birliğiyle bozdu. Bu nedenle Fincancı, Önderoğlu ve Nesin’in bugün 13’üncü Ağır Ceza Mahkemesi’nde Çağlayan Adliyesi’nde yeniden yargılanmalarına devam edilecek.

( MA )

Editör: Haber Merkezi