URFA - Gazeteci Hüseyin Deniz katledilişinin 29’uncu yıldönümünde mezarı başında anıldı. Urfa Ceylanpınar ilçesinde 9 Ağustos 1992 yılında sokak ortasında uğradığı silahlı saldırı sonucu katledilen Özgür Gündem Gazetesi muhabiri ve yazarı Hüseyin Deniz, katledilmesinin 29’uncu yıldönümünde Ceylanpınar Mezarlığı’nda bulunan mezarı başında anıldı. Anmaya Deniz’in kardeşi Newroz Deniz, oğlu Şervan’ın yanı sıra, Dicle Fırat Gazeteciler Derneği (DFG), Mezopotamya Kadın Gazeteciler Platformu (MKGP), Gazeteci Hakkı Boltan, Mezopotamya Yazarlar Derneği (MYD), Hakların Demokratik Partisi (HDP) Urfa ve Ceylanpınar örgütleri ile çok sayıda yurttaş katıldı. Saygı duruşu ile başlayan anmada Deniz'in mezarına karanfiller bırakıldı.

MA'nın haberine göre; Anmada söz alan HDP Urfa İl Eşbaşkanı Ziya Çalışkan, Deniz’in katledilmesinin üzerinden 29 yıl geçtiğini belirterek, “29 yıl önce bir haber ile sarıldık. Hüseyin arkadaş katledildi. Hüseyin arkadaş unutulmadı ama onu vuranlar unutuldu. Bu günlerin daha güzel olası için yazılar yazdı. Aynı mücadeleyi Nazım Babaoğlu, Deniz Fırat’ta ve niceleri verdi. Bir Hüseyin’i katledenler, binlerce Hüseyin, gazeteci geleceğini ön göremediler. Kaybedenler onu vuranlar olacak. Asla unutulmayacakların yanındayız. Onların emeğini hiç unutmayacağız” şeklinde konuştu.

‘MÜCADELESİ ÖZGÜRLÜK İLE TAÇLANDIRILACAK’

Ardından DFG adına söz alan gazeteci Zeynel Bulut, “Önemli bir günde yazarımız anıyoruz onun mücadelesi önünde saygı ile eğiliyorum. Bütün zorluklara karşı kalemi ile direndi ve devletin hedefi oldu, katledildi. Öğretmen, yazar, gazeteciydi aynı zamanda özgür basının yılmaz çınarı Apê Mûsa’nın öğrencisi ve yeğeniydi. 1990’lı yıllarda bu halkın sesi oldu, baskılara karşı kulağını kapatmadı. Bugün onun binlerce ardılı bu geleneği sürdürüyor. Bu bizi mutlu ediyor. Hiç bir zaman aradıkları onların mücadelesini bırakmadı ve daha da büyüttü. Onların mücadelesi biz var olduğumuz sürece sürecek. Onların mücadelesi özgürlük ile taçlandırılacak” ifadelerini kullandı. 

‘KATİLLERİN KİM OLDUĞUNU BİLİYORUZ’

HDP Urfa Milletvekili Ayşe Sürücü ise Hüseyin Deniz şansından katledilen bütün basın çalışanlarını anarak konuşmasına başladı. Deniz’in karanlık güçler tarafından katledilmesinin üzerinden 29 yıl geçtiğini ifade eden Sürücü, “Karanlık güçler gerçek ortaya çıkmasın istiyorlardı ve özgür basını hedef aldılar. Onlardan biride Hüseyin Deniz’di. Geleceklerini bağlıydı ve sonuna kadar bunun için mücadele etti. Ondan önce de katledildi gazeteciler, sonrada. Apê Mûsa gibi bir gazeteci katledildi onun yerine de yazacaktı ama karanlık güçler onu aramızdan aldı. Katillerin kim olduğunu biliyoruz. Ne yapsınlar gerçekler karanlıkta kalmayacak” dedi.

‘ÖZGÜR BASININ SESİNİ KESEMEZLER’

Dün Maxmûr’da DEAŞ saldırısı sonucu yaşamını yitiren Gazeteci Deniz Fırat’ın ölüm yıldönümü olduğunu da hatırlatan Sürücü, devamında şunları söyledi: “Bugün onlarca gazeteci zindanlarda, Hüseyin Deniz, Deniz Fırat’ı katleden ve bugün cezaevine atan anlayış aynı anlayış. Ne yaparlarsa yapsınlar özgür basının sesini kesemezler. Gerçekler için bugün binlerce özgür basın çalışanı bir mücadele içinde. Onlardan aldığımız direniş bayrağını daha yükseğe taşıyacağız.” 

Deniz’in ailesi adına söz alan kardeşi Newroz Deniz, “Bugün bizi burada yalnız bırakmadığınız için hepinize sonsuz teşekkürler ediyorum” dedi. 

‘BÜTÜN URFA ORADAYDI’

Anmaya Deniz katledildiğinde Özgür Gündem Gazetesi’nden yöneticilik yapan Yusuf Serhat Bucak video konferans yöntemiyle Avrupa'dan katıldı. Deniz’in gazetede yaptıklarını anlatan Bucak, “Diyarbakır’a gelmek üzere yola çıktı o esnada katledildi. Onun şahadet haberini aldık ve Urfa’ya gittik. Bütün Urfa oradaydı” dedi.

Anma konuşmalar ardından sona erdi.

Editör: Haber Merkezi