DİYARBAKIR ÖTEKİLERİN GÜNDEMİ: 2015 yılında Diyarbakır’ın Sur ilçesinde sokağa çıkma yasaklarından önce yaptığı bir haber videoları nedeniyle gözaltına alınan ve tutuklama talebiyle sevk edildiği hakimlikten adli kontrole serbest bırakılan gazeteci Nurcan Yalçın ile gazetecilere yönelik baskıları konuştuk.

Özel Haber İsmail Bardakçı

Nurcan Yalçın 4 Şubat sabahı evlerine yapılan baskınla gözaltına alınmıştı ve dosyasına 24 saatlik avukat kısıtlaması getirilmişti. Dosyada gizlilik kararı olduğu için ifade verdiği 6 Şubat günü neyle suçlandığını öğrendi. Yalçın, “Ben daha 3 ay önce yargılandığım bir dosyadan 3 yıl 7 ay 22 gün hapis cezası ve yurtdışı yasağı aldım.” dedi.

Son yıllarda gazetecilere yönelik baskıların ciddi bir oranda artığını dile getiren Yalçın, “Yaşamın her alanında gazetecilere yönelik baskılar gün geçtikçe artıyor. Benim gözaltı gerekçeme baktığım zaman 7 yıl önce sokağa çıkma yasaklarının başlamadan önce bütün medya çalışanlarının çok rahatlıkla Sur ilçesine gidip haber yapabildiği ve videoların çektiğini hepimiz çok iyi biliyoruz. Gazetecilerin haber yapma ve ifade özgürlüğünün kısıtlanması lazım” diye konuştu.

Son üç yılda hakkında 3 ayrı davanın açıldığını söyleyen Yalçın, “Özgür basın çalışanları sürekli baskı, şiddet, gözaltı ve tutuklamalarla karşı karşıya bırakılıyor. Bir yandan çok zor koşullarda işlerini yapmaya çalışırken, diğer yandan bütün bu baskılarla mücadele etmek zorunda bırakılıyorlar. Ben daha 3 ay önce yargılandığım bir dosyadan 3 yıl 7 ay 22 gün hapis cezası ve yurtdışı yasağı aldım. Bir başka dosyadan ise beraat ettim. Şimdi de önüme Sur’da yaptığım bir haber videolarını çıkardılar ve haftada bir gün imza vermeye hükmettiler” dedi.

Gazetecilerin bütün baskılara rağmen işlerini yaptıklarını aktaran Yalçın, “Bizler için gazetecilik bir gelenektir. Hangi koşulda olursa olsun bu gelenek sürdürülür. Birçok arkadaşımız aldıkları cezalardan dolayı ya cezaevlerinde ya da yurtdışına çıkmak zorunda bırakıldı. Fakat gazeteciler oldukları her yerde yazmaya devam ediyorlar. Bizler de işimizi yapmaya devam edeceğiz” şeklinde konuştu.

Editör: Haber Merkezi