DİYARBAKIR - Sarmaşık Yoksullukla Mücadele ve Sürdürülebilir Kalkınma Derneği Yönetim Kurulu üyeliği nedeniyle "örgüte bilerek ve isteyerek yardım etmek" suçlamasıyla yargılanan gazeteci Mahmut Oral, ilk duruşmada beraat etti.

Kanun Hükmünde Kararname ile kapatılan Sarmaşık Yoksullukla Mücadele ve Sürdürülebilir Kalkınma Derneği Yönetim Kurulu üyeliği bulunduğu için "örgüte bilerek isteyerek yardım etmek" suçlamasıyla gazeteci Mahmut Oral hakkında davanın ilk duruşması Diyarbakır 4'ncü Ağır Caza Mahkemesi'nde görüldü. Duruşmada, Oral ve avukatı Mehmet Emin Aktar hazır bulundu. Hakkındaki suçlamaları kabul etmeyen Oral, derneğin ayrım gözetmeksizin yoksullukla mücadele için çalıştığını söyledi. 

Oral'ın avukatı Mehmet Emin Aktar, Sarmaşık Derneği'nin Diyarbakır için yapılan en iyi iş olduğunu belirterek, derneğin yasallara uygun kurulduğunu hakkında herhangi bir yargı kararı bulunmaksızın Kanun Hükmünde Kararnameyle kapatıldığını kaydetti. Devletin yoksullukla mücadelede üzerine düşen işi için sivil toplumun bir araya gelerek bu işi üstlendiğini söyledi. Diyarbakır'da iş, sivil toplum ve kamu işbirliği ile derneğin çalışmasının yürüdüğüne dikkati çeken Aktar, müvekkilinin de dönemin Güneydoğu Gazeteciler Cemiyeti (GGC) yönetiminde olması nedeniyle bu çalışmalara katıldığını belirtti. Aktar, derneğin yardım yapacağı kişilerin listesinin seçilmiş muhtarlar tarafından iletildiğini de söyledi. 

Müvekkili ile dernek arasındaki suç bağlantısının kurulamadığını dile getiren Aktar, suçun şahsiliğine dikkati çekerek, müvekkilinin suçlanmasının nedeninin derneğin KHK ile kapatılması olduğunu vurguladı. Aktar, müvekkilinin beraatını istedi.

Mahkeme, Oral hakkında beraat kararı verdi.

( MA)

Editör: Haber Merkezi