İSTANBUL - Hakim Akın Gürlek’in verdiği kararları sanal medya üzerinden eleştiren gazeteci Buse Söğütlü’nün yargılandığı davanın duruşması ertelendi.

Gazete Yolculuk muhabiri Buse Söğütlü’nün yaptığı haberler nedeniyle hakkında “Terörle mücadelede görev alanları hedef göstermek” iddiasıyla açılan davanın 5’inci duruşması görüldü. Çağlayan’da bulunan İstanbul 23'üncü Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen duruşmada Söğütlü ve avukatları hazır bulundu.

İFADE ÖZGÜRLÜĞÜ 

Kimlik tespiti ardından söz alan Söğütlü, duruşma başkanının değişmesine tepki gösterdi. İki yıldır süren yargılamanın hukuksuz olduğunu ifade eden Söğütlü, beraat kararı verilmesi halinde bile bu hukuksuzluğun ortadan kalkmayacağını söyledi. Hakim Akın Gürlek’in verdiği kararlara ilişkin yaptığı sanal medya paylaşımları nedeniyle yargılandığını ifade eden Söğütlü, gazetecilerin Akın Gürlek’in baktığı dosyaları takip ettiğini ve oradan da haberler yaptığını ifade etti. Bu nedenle toplumun Gürlek’i daha önceden de tanıdığını ve kendisi ile birlikte tanımadığını kaydeden Söğütlü, söz konusu paylaşımının ifade özgürlüğü kapsamında olduğunu kaydetti.

'YAZMAKLA YÜKÜMLÜYÜM'

Gürlek’in verdiği kararların hukukla bağdaşır bir yanının olmadığını, gazeteci olarak bu kararları yazmakla yükümlü olduğunu belirten Söğütlü, “Haberlerden rahatsız oluyorsa böyle yargılamalar yapmamalılar. Ayrıca yapıyorsa da kendisi hakkında söylenenlere de tahammül etmeli. Gürlek, AYM kararlarını dahi tanımıyor. Kendini AYM’nin üzerinde görüyor ve bu doğrultuda kararlar veriyor. Verdiği kararlar ile bu ülkede krizlere neden oldu. Eğer bir hakim bu tür kararlar veriyorsa eleştiriyi de hak ediyordur” diye konuştu. 

Söğütlü savunmasını sürdürürken mahkeme başkanının, “Bu dedikleriniz dosyada yer alıyor. Asıl savunmanıza geçelim” demesi dikkati çekti.

'GÜRLEK YARGILAMAYA MÜDAHALE EDİYOR'

Mahkeme başkanının müdahalesine rağmen savunmasını sürdüren Söğütlü, “Yargının kararları gazetecileri ilgilendirir. Kendini en yüksek hukuk merciden de yüksekte gören bir hakimin verdiği hukuksuz kararları elbette yazacağız” dedi. Gazeteciliğin bir kamu görevi olduğun ifade eden Söğütlü, haber yaparak görevini yerine getirdiğini ifade etti. Akın Gürlek’in katılan sıfatıyla mahkemeye yazı gönderdiğini paylaşan Söğütlü, bunun yargılamaya müdahale olduğuna dikkati çekti. Söğütlü, “Gürlek, mesleğim nedeniyle yaptığımız haberleri ‘terör ile mücadele edenleri hedef gösterme’ olarak görmüş. Gazeteciliği sürdürdüğüm için bunu da sürdürdüğümü iddia ediyor” diye konuştu.

Gürlek’in yazdığı yazı ile mahkemeyi ezip geçtiğini ifade eden Söğütlü, “İşinizin zor olduğunu biliyorum. Burada bulunan herkes biliyor. Usulüne uygun bir karar vereceğinize inanmıyorum” dedi.  

'GERÇEKLERİ YAZMAYA DEVAM EDECEĞİM'

Hakimin tarafsız ve bağımsız olduğunu bu nedenle “terörle mücadele eden” kişiler arasında yer almadığını ifade eden avukat Ezgi Önalan, “Hakimin ‘terörle mücadele ettiğini’ söylemek yargıya hakarettir” diye konuştu. Daha sonra söz alan avukat Erman Öztürk hakim, savcı ve polisin aynı kapıdan girdiğini ve aynı yemekhanede yemek yediğine işaret etti. Daha sonra söz alan iddia makamı, bir önceki celsede sunduğu ceza talepli mütalaasını tekrarladı. İddia makamının mütalaasını tekrarlanması ardından mahkeme Söğütlü’ye son sözünü sordu.  Söğütlü, “Gazetecilik yapmaya devam edeceğim. Gürlek bu kararları verdiği sürece yazmaya devam edeceğim. Ben gerçekleri yazıyorum” ifadesinde bulundu. 

Mahkeme, sunulan yazılı dilekçeleri incelemek üzere karar oluşturmayacağını ifade ederek, bir sonraki duruşmayı 3 Şubat’a erteledi.

(MA )

Editör: Haber Merkezi