ANKARA ÖTEKİLERİN GÜNDEMİ- “Bu çok tehlikeli tırmanış bir an önce durdurulmalıdır. Basın özgürlüğüne karşı organize saldırılar ne Halk TV’yi ne de gazeteciliği susturabilir.”

Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Nazmi Bilgin, Halk TV’nin Marmaris’teki canlı yayını sırasında birkaç kişilik grup tarafından saldırı düzenlenmesini kınadı. Bilgin gazetecilerin siyasiler ve yetkili isimler tarafından hedef gösterilmesi sürdükçe bu tür saldırıların artmasının kaçınılmaz olduğuna dikkat çekti.

Mart ayında gazeteci yazar Levent Gültekin’e Halk TV yayını öncesinde linç girişiminde bulunulduğunu hatırlatan Bilgin, “25 kadar saldırgan sokak ortasında Gültekin’e saldırmış, sadece ikisi tutuklanmış ve sonra serbest bırakılmıştır. Halk TV’nin Marmaris’teki canlı yayınına saldıranlar bu cezasızlıktan ve gazetecilerin siyasi söylemle hedef gösterilmesinden güç almaktadır. Basın özgürlüğüne karşı organize saldırılar ne Halk TV’yi ne de gazeteciliği susturabilir” dedi.

Bilgin, bu tür saldırılarda artışa dikkat çekti ve yılın ilk altı ayında 55 gazetecinin şiddete uğradığını hatırlatarak “Bu çok tehlikeli tırmanış bir an önce durdurulmalıdır. Çok daha ağır sonuçları olan saldırılarla karşılaşmamız an meselesi haline gelmiştir” dedi.

Yangın bölgelerinde görev yapan pek çok gazetecinin şiddete, zor kullanılmaya maruz kaldığını belirten Bilgin, siyasetteki kutuplaşmanın sahada çalışan gazetecilere yönelik fiziksel engellemelere neden olduğunu ifade etti. Son olarak iktidar yanlısı yayın yaptıkları gerekçesiyle bir CHP milletvekili tarafından televizyon ekiplerinin engellenmeye çalışıldığını hatırlatan Bilgin, başta siyasetçiler olmak üzere hiçbir kesimin gazetecileri engellemesinin kabul edilemeyeceğini vurguladı.

Bilgin, “Yangınlar boyunca bu konuda etkili önlem almayanlar, gazetecilere yönelik artan şiddet dalgası karşısında daha fazla sessiz kalamaz” ifadelerini kullandı ve şunları ekledi:

“Gazetecilerin görevleri sırasında zor kullanılarak engellenmesi, şiddete uğraması kabul edilemez. İktidar sözcüleri ve yetkililer artık gazeteciler arasında taraf tutmayı bir kenara bırakmalıdır. Şiddet hepimizi vuruyor. Bu tür saldırganlıkları önlemek başta yetkililerin görevidir. Halk TV canlı yayınındaki görüşleri zorbalıkla engellemeye çalışanlara karşı en ağır ceza verilmelidir. Aksi halde sokakta görev yapan hiçbir gazetecinin can güvenliği kalmayacaktır. Daha büyük saldırılar yaşanmadan yetkilileri görevlerini yapmaya, etkili önlem almaya çağırıyoruz.”

( Kaynak: https://gc-tr.org/bilgin-gazetecilik-guvende-degil/ )

Editör: Haber Merkezi