DİYARBAKIR - DFG ve MKGP, Van’da 4’ü tutuklu 5 gazeteci hakkında açılan davanın 2 Nisan’da görülecek ilk duruşma için dayanışma çağrısında bulunarak, “Gazetecilerin cezaevinde değil, haber peşinde olmalı” diye belirtti. 

Van'ın Çatak ilçesinde askerlerin gözaltına aldığı Osman Şiban ve yaşamını yitiren Servet Turgut’un helikopterden atılarak, işkenceye uğramasını haberleştirdikten sonra 9 Ekim 2020’de tutuklanan Mezopotamya Ajansı (MA) muhabirleri Adnan Bilen ve Cemil Uğur, Jinnews muhabiri Şehriban Abi, gazeteci Nazan Sala ile tutuksuz yargılanan MA muhabiri Zeynep Durgut hakkında açılan davanın ilk duruşması, 2 Nisan’da Van 5. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülecek. Dicle Fırat Gazeteciler Derneği (DFG) ve Mezopotamya Kadın Gazeteciler Platformu (MKGP), gazetecilerin ilk duruşmasına ilişkin DFG’nin Diyarbakır’da bulunan binasında basın toplantısı düzenledi. 

Gazetecilerin de katıldığı basın toplantısında konuşan DFG Eşbaşkanı Serdar Altan, kamuoyunun Şiban ve Turgut’un helikopterden atılarak işkenceye maruz kalmasını yargılamaya konu olan haberlerle duyduğunu belirterek, “Arkadaşlarımız o haberleri yapmasalardı, kimse haberdar olmayacaktı. Her şeye rağmen gerçekleri kamuoyuna ulaştırdılar. Sonrasında gittikleri haberlerin takibi sırasında engellemelere maruz kaldılar, son olarak da tutuklandılar” dedi. 

CEZAEVİNDE DEĞİL HABERDE OLMALI 

Gazetecilerin, gazetecilik faaliyetlerinden dolayı tutuklandığını ifade eden Altan, “Arkadaşlarımız 6 aydır tutuklu. Bizler de basın örgütleri olarak, dayanışma bekliyoruz. Kamuoyuna sesleniyoruz: Arkadaşlarımız gazetecilik faaliyetlerinden dolayı tutuklandı. Gazetecilik suç değildir, kutsal bir görevdir. Bizler kamuoyunun haber alma hakkını savunuyoruz. Arkadaşlarımız suçlu değil, gazetecidir. Gazetecilerin cezaevinde değil, haber peşinde olmalı. Arkadaşlarımız bir an önce serbest bırakılmalıdır. Kamuoyundan da dayanışma bekliyoruz” ifadelerini kullandı.

Altan, gazetecilere, gazeteci meslek örgütlerine, kamuoyuna 2 Nisan’da görülecek duruşmaya katılım çağrısında bulundu. 

‘GERÇEKLERİ DUYURACAĞIZ'

MKGP Sözcüsü Ayşe Güney, “Bu dava haberciliğin yargılandığı bir davadır, haber yapma hakkımızın yargılandığı bir davadır” dedi. Şehriban Abi ve Nazan Sala’nın tutuklanmasının ardından maruz kaldıkları ihlallere değinen Güney, “Kadın gazetecilere dönük baskılar her geçen gün artıyor. Arkadaşlarımız tutuklandıktan sonra da özel bir muamele gördü. Götürüldükleri cezaevinde erkeklerin bulunduğu koğuşlara konuldu. Orada hijyenden uzak, soğuk havada battaniye dahi verilmemiştir. Ceza içinde ceza verilmiştir. Bu uygulamaları, onların şahsında Kürt kadın gazetecilere verilen ceza olarak görüyoruz. Bizler, bu politikalara hakikati kamuoyuna duyurmaktan vazgeçmeyerek cevap vereceğiz. Yaşanan gerçekleri duyuracağımız sözümüzdür” şeklinde konuştu. 

KADIN GAZETECİLERE ÇAĞRI 

2 Nisan’da görülecek duruşmaya katılım çağrısında bulunan Güney, “Tüm meslektaşlarımızı, özellikle kadın meslektaşlarımızı davet ediyoruz. Çünkü bu mücadele, kadın mirasının bir devamıdır. Sadece kadın meslektaşlarımızın değil, diğer kadın örgütlerinin de sahip çıkması gerektiğine inanıyoruz. Bu mirasın taşıyıcısı olan basın, dayanışmayla büyüyor. Kadın dayanışmasını ve kadın mücadelesini büyütmek, bir kez daha haklılığımızı göstermek adına tüm kadınları dayanışma davet ediyoruz. Bu hukuksuzluktan bir an önce dönülmesini, tüm arkadaşlarımızın serbest bırakılmasını talep ediyoruz” diye seslendi. 

HABER ALMA HAKKINA SALDIRI

DFG Eşbaşkanı Dicle Müftüoğlu da gazetecilerin yargılanmasının basın ve ifade özgürlüğüne yönelik saldırı olduğunu vurgulayarak, “Bir yanıyla gazetecilere yönelik bir saldırı, diğer yanıyla halkın haber alma hakkına yönelik bir saldırıdan söz ediyoruz. Van’da yaşanan işkenceyi haberleştiren gazeteciler bugün yargılanıyorsa, bugün cezaevinde dört duvar arasında tutuluyorsa, bu gerçekliği yansıttıkları için tutuluyorlar. Halka bu bilgiyi ulaştırdıkları için, yaşanan bu ihlali duyurdukları için yargılanıyorlar. Halkın da bu yönlü haber alma hakkını savunmak adına 2 Nisan’daki duruşmaya katılım bekliyoruz” diye konuştu. 

ÖDÜLLENDİRİLMESİ GEREKEN GERÇEKLİK

Köylülerin helikopterden atılmasını haberleştiren Cemil Uğur’un Metin Göktepe Gazetecilik Yarışması’nda Jüri Özel Ödülü’ne layık görüldüğünü dile getiren Müftüoğlu, şunları söyledi: “Ödüllendirilmesi gereken bir gerçeklik, ne yazık ki Türkiye’de yargılamaya konu oluyor. Bunu haberleştiren gazeteciler, ne yazık ki dört duvar arasında tutuluyor. Arkadaşlarımız savcılık ve emniyet sorgularında, kendilerinin gazetecilik faaliyetlerinin ancak meslek örgütleri ve halk tarafından yargılanabileceklerini söylediler. Bizler de tekrar ediyoruz, arkadaşlarımızın haberleri ancak halk tarafından değerlendirilebilir. Onu yargılayacak güç de halktır” 

Müftüoğlu, 2 Nisan’da görülecek duruşmaya katılım çağrısında bulunarak sözlerini sonlandırdı. 

(MA)

Editör: Haber Merkezi