MARDİN - HDP Eş Genel Başkanı Mithat Sancar, Nisêbîn’de esnaf ziyareti yaparak, sorunlarını dinledi. Ardından Apê Musa’nın anıt mezarını ziyaret eden Sancar, “Şimdi O’nun yolundan gidenler de hiçbir zaman boyun eğmezler. Özgür Basın’ın, Musa Anter ruhunu yaşatacağını herkes bilsin” dedi. 

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Eş Genel Başkanı Mithat Sancar, Mêrdîn'deki programının ikinci gününde Nisêbîn (Nusaybin) ilçesine geçti. Sabah saatlerinden itibaren başlayan program kapsamında Sancar’a HDP Parti Sözcüsü Ebru Günay, HDP Halklar ve İnançlar Komisyonundan Sorumlu Eş Genel Başkan Yardımcısı Tülay Hatimoğulları, HDP Milletvekilleri Pero Dündar ile İmam Taşçıer de eşlik etti. Sancar ve beraberindeki heyet ilk olarak Nisêbîn esnafını ziyaret etti. Zılgıtlar ve alkışlar eşliğinde karşılanan Sancar, esnaf ile sohbet edip, ikram edilen çay ve kahveyi tattı. Ardından Kaçakçılar Çarşısında esnasında sorunlarını dinleyen Sancar ile esnaf arasında ekonomi ve Kürtlerin geleceğine dönük diyaloglar yaşandı. 

Bir yurttaş artan gıda fiyatları nedeniyle tepkisini dile getirirken "Peynirin kilosu 70 lira. Domates 25 lira" siteminde bulundu. Sancar ise, sorunları birlikte aşacaklarını belirterek, "Birlikte değiştireceğiz " cevabını verdi. Bir başka esnaf da, Türkiye’de büyük bir adalet sorunu olduğunu dile getirerek, "Adaletin olmadığı yerde hiçbir şey düzelmez. Çözüm için adalet gerekiyor" diyerek tepkisini dile getirdi. Sancar ise, “Bizim mücadelemiz de bunun içindir. Biz istiyoruz ki, bize her sorunu anlatın. Bize yol gösterin. Böyle yürüyeceğiz. Bize doğru yolu da yanlış yolu da söyleyin. Gösterin. Eksikliklerimiz, eleştirileriniz ne varsa söyleyin” dedi. 

ESNAFI DİNLEDİ, ÇÖZÜMÜ SÖYLEDİ: BİRLİĞİMİZİ KURALIM

Bir başka esnaf da Nisêbîn Qamislo Sınır Kapısının kapalı olmasından dert yanarken, bir başka esnaf ise yazılan cezalarla, faturalarla baş edemediklerini ifade etti. Esnaflar iktidar ve muhalefet partilerinin Kürt siyasetine yaklaşımına dair de değerlendirmelerde bulunurken, Adalet Bakanlığı heyetinin HDP’ye yaptığı ziyaret üzerinde yapılan tartışmalara tepki göstererek, “Bizim mücadele ettiğimiz zihniyet zihniyet değil” tepkisinde bulundu. 

Bunun üzerine Sancar, “Birliğimizi oluşturmamız lazım. Biz birlik olursak her şey mümkün. Her şeyi de değiştirebiliriz. İnanalım ve birliğimizi kuralım. Birlik, inanç ve mücadele. Direneceğiz, devam edeceğiz” cevabı verdi. 

TARİHİ MEKANLARI GEZDİ

Ziyaretine devam eden Sancar, doğduğu evi ve “Kürtçeyi burada öğrendim” dediği sokakları gezerek devam ederken ardından kapatılan Tarihi Nusaybin Tren Garına geçti. Burada incelemelerde bulunan Sancar, ardından ise Tarihi Mor Yakup Kilisesine geçerek, burada kazı çalışmalarıyla ilgili bilgi aldı. Sancar’ın sonraki durağı Zeynelabidin Türbesi olurken, burada dua okuyan Sancar, ardından ise programının son durağı olan Sitîlîlê (Akarsu) kırsal mahallesine geçti. 

‘ÖZGÜR BASIN BOYUN EĞMEZ’

İlk olarak Kürt bilgesi Apê Musa’nın (Musa Anter) anıt mezarını ziyaret eden Sancar, burada kısa bir konuşma yaptı. Özgür Basına yönelik operasyonlar ve baskıların iyice arttığını kaydeden Sancar, “Özgür Basın geleneğinin de ustası, piri, Apê Musa’dır. Ömrünü bu yolda emek vererek, harcadı. Şimdi O’nun yolundan gidenler de hiçbir zaman boyun eğmezler. Özgür Basın’ın, Musa Anter ruhunu yaşatacağını herkes bilsin. Bu vesileyle de bunu tekrar hatırlatalım. Hapishanede tutulan Özgür Basın geleneğinden gelen herkese de buradan Musa Anter’in mezarının başından , Apê Musa’nın mekanından selam gönderiyoruz” dedi. 

Ardından köyde esnaf ve yurttaşlarla bir araya gelen Sancar ve beraberindeki heyet, programını sonlandırdı.

( Kaynak: MA )

Editör: Haber Merkezi