ANKARA - Gazetecilerin tutuklanmasına tepki gösteren IFoX Sözcüsü Şanar Yurdatapan, “Sözün bittiği yer çoktan aşıldı. Artık eylem zamanı” dedi. 

MA'nın haberine göre; Ankara merkezli 25 Ekim’de 9 kentte yapılan ev baskınlarıyla gözaltına alınan Mezopotamya Ajansı (MA) Yazı İşleri Müdürü Diren Yurtsever, MA muhabirleri Deniz Nazlım, Berivan Altan, Emrullah Acar, Ceylan Şahinli, Selman Güzelyüz, Hakan Yalçın ve JINNEWS muhabirleri Habibe Eren ile Öznur Değer, dün çıkarıldıkları mahkemece yaptıkları haberler, haber kaynaklarıyla görüşmeleri ve gazetecilik faaliyetleri kapsamında yaptıkları seyahatler suçlama konusu yapılarak tutuklandı.

'TEK KELİME İLE REZALET'

Düşünce Suçuna Karşı Girişim (IFoX) Sözcüsü Şanar Yurdatapan, gazetecilerin işkenceyle gözaltına alınması ve tutuklamasına tepki gösterdi. Yurdatapan, şunları söyledi: “Tek kelime ile rezalet! Dün 29 Ekim’di, bütün kanallarda Cumhuriyetin meziyetleri övülüp dururken, muhalif kim varsa bir bahane ile içeri tıkılıyor. En başta da gazeteciler. Çünkü oynanan kirli oyunları ortaya çıkaran onlar. Onlar susturulmalı ki meydan tamamen saray medyasına kalsın ve insanlar aldatılıp dursun. Mezopotamya Ajansı ve JINNEWS muhabirleri, evlerine yapılan gece yarısı baskınlarıyla, ters kelepçelerle gözaltına alındı. Ne lüzum vardı savcılık ifadeye çağırsa gidecek bu kişilere yapılan bu vahşi muameleye? Şu lüzum var ki; onları gazeteci değil, terörist gibi göstermek. Savcılıkta, Sulh Ceza Hâkimliği’nde kendilerine neler soruldu bilmiyorum ama merak da etmiyorum, tersine iddia ediyorum ki ‘gazetecilik’ faaliyetleridir suçları. Yani mesleklerinin gereği olarak yaptıkları işler.”

'ÖZGÜRLÜKLER HİÇBİR ZAMAN OLMADI'

Düşünce ve ifade özgürlüğünün kamuoyuna oranla gazeteciler için iki kat olduğuna vurgu yapan Yurdatapan, gazetecilerin toplumun haber alma özgürlüğünün anahtarı olduğunu söyledi. Yurdatapan, “Herkesin düşünce ve ifade özgürlüğü hakkı vardır ama bu hak, gazeteciler için iki katlıdır. Çünkü onlar kendi ‘haber verme’ özgürlüklerinin yanı sıra tüm toplumun ‘haber alma’ özgürlüğünün de anahtarı konumundalar. Düşünce Suçu’na Karşı Girişim, 27 yıldır bu özgürlüğün ihlaline karşı mücadele veriyor. Türkiye’de de bu özgürlükler hiçbir zaman tam olarak var olamadı” ifadelerini kullandı.

'SÖZÜN BİTTİĞİ YER AŞILDI'

Sözün bittiği yerin çoktan aşıldığını dile getiren Yurdatapan, eylem yollarının kullanılması gerektiğini belirterek, ekledi: “Kaç iktidar geldi, geçti ama muhalifler her dönem mahkeme koridorlarını, hapishane koğuşlarını, hücrelerini doldurdu. Ama bunca yıllık deneyimimle söyleyebilirim ki hiçbir iktidar, hukuku, hatta kendi yaptığı antidemokratik yasaları bile bugünkü kadar pervasızca, bugünkü kadar edepsizce çiğnemedi. Sözün bittiği yer çoktan aşıldı. Defalarca aşıldı ama en barizi, Erdoğan’ın ‘mahkeme kararlarına uymadığını, saygı da duymadığını’ söylediği gün geri dönülmezcesine aşıldı. Artık eylem zamanı. Şiddete başvurmadan yapılabilecek çok eylem var. Hepsini denemek zorundayız.” 

Editör: Haber Merkezi