ANKARA - “Sansür yasası” olarak adlandırılan kanun teklifine tepki gösteren KESK, “Sansür yasası düşünce ve ifade özgürlüğüne pranga vurmaktadır” dedi.

MA'nın haberine göre; AKP-MHP milletvekilleri tarafından hazırlanan ve 15 Haziran’da Adalet Komisyonunda görüşülerek kabul edilen “Sansür Yasası’nın” maddeleri tüm itirazlara rağmen, TBMM'de görüşülmeye devam edilecek. Halkın haber alma, ifade ve düşünce özgürlüğüne ağır bir darbe vuran “Sansür Yasası”na karşı, Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu (KESK), görüşmeleri devam eden yasayı protesto etmek için Genel Merkez binasında basın toplantısı düzenledi. “Susturma Yasasına Hayır” pankartının taşındığı toplantıya, emek meslek örgütlerinin yanı sıra çok sayıda kurum temsilcisi katıldı. 

Toplantıda konuşan KESK Eş Genel Başkanı Mehmet Bozgeyik, “Baskılara, temel hak ve özgürlüklerin bu tür düzenlemelerle ortadan kaldırılmak istenmesine karşı fiili ve meşru mücadelemiz devam edecektir” dedi.

‘MUHALİF BASIN İKTİDARDAN KURTULAMAMIŞTIR’

Basının yüzde 90'ından fazlası kontrol altına alınmasına rağmen kalan muhalif basının iktidarın hışmından, baskılarından kurtulamadığına değinen Bozgeyik, “Ardı arkası kesilmeyen davalarla, tutuklamalarla, RTÜK üzerinden sansür ve kapatma cezalarıyla, ilan cezalarıyla vb. her türlü baskı ile susturulmaya, sesi kesilmeye çalışılmaktadır. Halkın medyaya güveni diplerde seyretmeye başlayıp da yandaş havuz medyası takip edilmez olmaya başlayınca, sosyal medya öne çıkmıştır. İnsanlar seslerini ve taleplerini sosyal medya üzerinden duyurmaya çalışmaktadırlar. Öyle ki, emniyet ve yargı çoğu vakada sosyal medyanın baskısı ve tepkisi sonrası harekete geçmek zorunda kalmaktadır” diye belirtti.

‘İKTİDARIN HEDEFİ BELLİDİR’

AKP-MHP iktidar bloğunun sosyal medyayı hedefine koyduğuna değinen Bozgeyik, “Mecliste görüşmeleri devam eden ve 28 maddesi kabul edilen düzenleme hangi gerekçe ile sunulursa sunulsun, iktidarın niyeti ve hedefi bellidir; düşünce ve ifade özgürlüğüne dair ne varsa, hangi kanal kullanılıyorsa susturulmak, ortadan kaldırılmak istenmektedir. İktidarın sosyal medya düzenlemesi genel yönelimin parçası olup düşünce ve ifade özgürlüğü hakkımıza pranga vurmayı hedeflemektedir. İktidardan gidici olduklarına dair işaretlerin artmasıyla korku ikliminin hızla dağılmaya başlaması iktidarın adeta ödünü kopartmıştır” dedi.

MÜCADELE VURGUSU

Bozgeyik, iktidar bloğu partilerine seslenerek, toplumun özgürlük talebinin yasalar ve baskılarla engellenemeyeceğini söyledi. Tarihin bu tarz örneklerle dolu olduğunu hatırlatan Bozgeyik, şunları söyledi: “Baskıların, en somut ve yakın örneği bugün İran’da yaşanmaktadır. Unutmamalı ki, 21. Yüzyılda ne tür baskı yöntemi uygulanırsa uygulansın özgür ve bilimsel düşünce kendi yolunu bulur ya da kendisine yeni yollar açar. Temel hak ve özgürlüklerin bu tür düzenlemelerle ortadan kaldırılmak, kısıtlanmak istenmesine karşı fiili ve meşru mücadelesini devam ettirecektir.”

‘SEÇİME 8 AY KALA YASANIN ÇIKMASI ŞAİBELİDİR’

Basın Yayın İletişim ve Posta Emekçileri Sendikası (HABER-SEN) Genel Başkanı Mesut Balcan ise, durumun ne kadar tehlikeli olduğuna değindi. Balcan, kanun teklifindeki en tehlikeli maddenin 29  olduğunu ifade ederek, “En tehlikeli olan 29 madde, herhangi bir haber çıktığında haberi yapan kişiye cezanın verileceği ve kişinin yaptığı haber neticesinde ceza alabileceği yönündedir. Bu yasayla gazetecilerin işsiz kalacağı da göz önündedir. Burada şüphe duyulan durum seçime 8 ay kala böyle bir yasanın çıkmasıdır. Bu durum oldukça şaibelidir. Bunun ertelenmesi konusunda bir an önce mücadele edilmesi gerektiğini belirtiyoruz” dedi.

Editör: Haber Merkezi