HABER MERKEZİ - Kültür-sanat-politika dergisi Dilop'un Ocak-Şubat sayısı çıktı. 

İki aylık periyotlarla Türkçe-Kürtçe yayınlanan kültür-sanat-politika dergisi dilop’un Ocak-Şubat sayısı çıktı. Derginin dosya başlığı: Lice Beyleri... Kendisi de Lice’li olan Tarık Ziya Ekinci, tarihi süreç içinde değişen sosyal, siyasal, ekonomik yapısından hareketle Lice’nin üst sınıflarından ‘beyler’i analiz ediyor. 18 Şubat’ta 95 yaşına girecek olan Ekinci’nin analizi sınıfsal bir perspektif içermesiyle de özel ve önemli. 

2021’in ilk sayısında ‘Yeni yıl’ üzerine yazan Barış Avşar, 5 bin yıl öncesinden bugüne varan bir soru soruyor ve hayatın nasıl ‘yeni’ olacağına dair yanıt arıyor. Haydar Karataş ise yazısında Dersim’deki Gağand kutlamasının diğer halklarca kutlanan benzerlerini yazıyor ve özgün bir ortak yaşam mesajı veriyor.

Nevzat Onaran’ın yazdığı Takriri Sükun "Devrimi!" ile Mehmet Bayrak’ın yazdığı 1925 Kürt İsyanı yazıları, hem resmi tarih anlatımındaki çarpıtmalara ve hem de cumhuriyetin kuruluş sürecinde temeli atılan sorunlara işaret ediyor.Mesut Alp, Cinler Tepesi olarak adlandırılan Girnewaz Höyüğü’nü konu alan yazısında, yaklaşık yedi bin yıllık geçmişi olan Nusaybin’in ‘cin’lerle birlikte anılmasının nedenini anlatıyor. 

Kenan Örmek’in "Rojen Barnas şiirinde sol ideoloji" başlıklı yazısı, Tîrêj kuşağı Kürt şiirinin politik perspektifini örneklerle sergiliyor. 

Mela Mihyedîn, Yaresan müziği ve ritüellerinin Alevi müziği ve ritüelleriyle çarpıcı benzerliklerini ortaya koyarken, Recep Maraşlı da "çalınan müzikler" üzerine yazdığı yazılara "Çırpınırdı Karadeniz"le devam ediyor ve Türk milliyetçiliğinin simgelerinden sayılan bu "marş"ın gerçeğini deşifre ediyor.

İbrahim Karaca’nın ırkçılığı doğuran, yayan sosyal/siyasal iklimi ele aldığı dergide, karikatürist İmam Cici’yle yapılan bir söyleşi de yer alıyor.

(MA)

Editör: Haber Merkezi