ANKARA- ÇGD’nin düzenlediği “Yılın Başarılı Gazetecileri Ödülleri” kapsamında, "Rafet Genç Haber" ödülünü alan muhabirimiz Cemil Uğur, "Dün sokaklarda katlediliyorduk, bugün cezaevlerine atılıyoruz" diyerek ödülünü özgür basın geleneğine adadı. 

Çağdaş Gazeteciler Derneği’nin (ÇGD) geleneksel olarak her yıl düzenlediği “Yılın Başarılı Gazetecileri Ödülleri” Çağdaş Sanatlar Merkezi’nde yapılan törenle sahiplerini buldu. Törende Mezopotamya Ajansı (MA) muhabiri Cemil Uğur ve Jinnews muhabiri Filiz Zeyrek olmak üzere toplam 22 gazeteci ödüle layık görüldü. Çağdaş Sanatlar Merkezi'nde düzenlenen törene, Halkların Demokratik Partisi (HDP) Sözcüsü Ebru Günay, Türk Tabipleri Birliği (TTB) Merkez Konsey Başkanı Şebnem Korur Fincancı, Ankara Baro Başkanı Erinç Sağkan, Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Grup Başkanvekili Özgür Özel, CHP Çankaya Belediye Başkanı Alper Taşdelen yanı sıra çok sayıda gazeteci katıldı. 

BASIN ÖZGÜRLÜĞÜ VURGUSU

Açılış konuşmasını yapan ÇGD Genel Başkanı Can Güleryüz, Türkiye'de AKP ile birçok alanda olduğu gibi ciddi dönüşümler yaşadığını söyleyerek, "AKP'nin iktidara geldiği 2000'lerin başı dünyada da teknolojik gelişmelerin günlük yaşamımıza yön verdiği sürecin başlangıcıydı. İnternet yoğun olarak hayatımıza girmeyi başladı. Yeni yeni iş yapma şekilleri ortaya çıktı. Gerçek sanal anlamının gittikçe muallaşması, şanalın gerçeğin yerine almasına neden oldu. Bugün devletin gücü ve olanaklarını sorgusuz sualsiz ve hukuksuzca kullandıkları alanların başında algı manipülasyonları gelmektedir. Kendileri yönlendirmeye oluşturulmuş altıdan ibarettir. Bunun için iktidara yakın olan alanlara bakmak yerinde olacaktır" diye konuştu. 

Basının sorunlarının, toplumun sorunları olduğuna dikkati çeken Güleryüz, "Barış içinde bir yaşamın belirleyicisidir basın. Dolayısıyla yarınlarda mutlaka basın özgürlüğünü dolayısıyla da düşünce özgürlüğünü savunmamız gerekmektedir" dedi. 

'KARANLIĞIN GÖSTERGESİ'

Seyhan Avşar ve Miyase İlknur'a ödüllerini veren CHP Grup başkanvekili Özgür Özel, Türkiye'de en büyük sıkıntıyı çekenlerin gazeteciler ve gazetecilik mesleği olduğunu vurguladı. Özel, "Bu zor dönemde burada ödül alan iki haberin de belli gazeteler muhalif basın dışında hiçbir yerde yer bulunamamış olması büyük karanlığın göstergesi. Bu karanlığa ışık yakanları, direnenleri tebrik ediyorum" ifadelerini kullandı. Özel konuşmasının devamında, "Bu korkunç dönemde birçok basın emekçisi siyasi görüşlerinden dolayı olması gerektiği gibi mesleklerini yaptıkları için işlerinden edindiler" diyerek gazeteciler üzerindeki iktidar baskısını kınadı. 

‘APE MUSA GELENEĞİNİ SÜRDÜRÜYORUZ’

Rafet Genç Haber Ödülü"nü alan muhabirimiz Cemil Uğur'a ödülünü Birgün yazarı Atilla Aşur verdi. Uğur konuşmasında, ödül aldığı "Helikopterden atılan köylüler" haberinin rapor ve kanıtlara dayalı bir haber olmasına rağmen 3 meslektaşı ile cezaevinde kaldığını hatırlattı. Sarı basın kartı olmadığı gerekçesiyle mesleklerinin yapılmasının önlenmeye çalıştığına vurgu yapan Uğur, "Biz sarı basın kartının Fahrettin Altun eliyle yandaş basına verildiğini çok iyi biliyoruz. Biz özgür basın geleneğinden gelen gazetecileriz. Bizim Ape Musa'dan aldığımız bir gelenek var. Dün sokaklarda katlediliyorduk bugün cezaevlerine atılıyoruz. Ape Musa'nın ve özgür basın şehitlerinin kalemini devraldık ve bu geleneği devam ettireceğiz. Ödülümü özgür basın geleneğine armağan ediyorum" dedi. 

'HABERLERİMDEN DOLAYI SÜRGÜN'

Önceki yıl ödül alan ancak pandemi koşulları nedeniyle ödülünü alamayan Jinnews muhabirlerinden Filiz Zeyrek ödülünü Jinnews’e adadı. Zeyrek'in ödülünü, HDP Sözcüsü Ebru Günay verdi. Günay, "Kadının adının silinmeye çalıştığı İstanbul Sözleşmesi’nden çekildiğimiz bu günlerde kadın haber ajansının ödül alması çok önemli" diyerek tebriklerini iletti.

Zeyrek adına ödülü alan Jinnews muhabiri Dilan Babat, Zeyrek'in mesajını şu sözlerle aktardı: "Kadın bir gazeteci olarak maalesef ülkemde birçok gazeteci yoldaşlarım gibi ben de yaptığım haberlerden dolayı  yargılandım ve yargılanmaya da  devam ediyorum. Şu anki ödüle layık gördüğünüz haberlerimden dolayı  maalesef ülkemden uzakta ve  sürgündeyim. Bir kadın gazeteci olarak şunu söylemek isterim: öncelikle beni bu ödüle layık gördüğünüz için çok teşekkür ederim ve bu ödülümü tüm  baskı ve kısıtlamalara rağmen gerçeklerden taviz  vermeyen Jinnews  emekçisi kadınların şahsında tüm kadınlara  armağan ediyorum."

Ödül alan isimler ise şöyle:

“*Haber Ödülü: Seyhan Avşar

*Uğur Mumcu Araştırmacı Gazetecilik Ödülü: Murat Ağırel

*Mustafa Ekmekçi Haber Ödülü: Mahmut Hamsici

*Rafet Genç Haber Ödülü: Cemil Uğur

*Behzat Miser Kent Haber Ödülü: Esra Yalçınalp – Mesut Ersöz – Osman Kaytazoğlu

*İnternet Haber Ödülü: Hale Gönültaş – Volkan Nakiboğlu

*Röportaj Ödülü: Uğur Şahin

*İzzet Kezer Haber Fotoğraf Ödülü: Sedat Suna

*Karikatür Ödülü: Ali Tarık Hatipoğlu

*Yerel Medya Haber Ödülü: Sinan Aygül

*Sayfa Tasarımı Ödülü: Barış Can Sarıkaş

*Orhan Koloğlu İnceleme Araştırma Ödülü: Hıfzı Topuz – Recep Yaşar

*TV Haber Ödülü: Yeşim Karacaoğlu – Mahmut Özgün – Serhat Yağmur

*TV Belgesel Ödülü: Fatima Çelik

*Mahmut Tali Öngören TV Program Ödülü: Melis Danişmend

*Radyo Program Ödülü: Adnan Bostancıoğlu

*Dayanışma Ödülü: Tüm sağlık emekçileri adına TTB”

( Kaynak:MA)

Editör: Haber Merkezi