HABER MERKEZİ- Organize suç örgütü lideri Sedat Peker’in mafya-siyaset ilişkilerini gözler önüne seren iddialarla ilgili suskunluğunu koruyan yargı cephesi, ilk soruşturmayı iddiaları haberleştiren Cumhuriyet’e açtı. Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı, Jandarma Genel Komutanı Arif Çetin’in şikâyeti üzerine gazetemizin Genel Yayın Yönetmeni Aykut Küçükkaya ve Sorumlu Yazıişleri Müdürü Olcay Büyüktaş Akça hakkında “hakaret ve iftira” suçlamasıyla  soruşturma açtı. Küçükkaya cumhuriyet savcılığına verdiği ifadede “Halkın haber alma özgürlüğü kapsamında gazetecilik mesleği yerine getirilmiştir” dedi. 

Cumhuriyet’in 11 Mayıs tarihli sayısında, Sedat Peker’in Elazığ’da Yeldana Kaharman’ın şüpheli ölümüne ilişkin Mehmet Ağar’ın oğlu AKP milletvekili Tolga Ağar’ı suçlamasının ardından iddiaları yalanlayan Jandarma Genel Komutanı Arif Çetin’in, çete raporunda adı geçen Selahattin Yılmaz ve Galip Öztürk’le birlikte fotoğrafları çıkmasını “Komutan çete lideriyle!” başlığıyla haberleştirmişti. 

SAVCININ ‘ACELE’ NOTU

Haberin ardından gazetemizi hedef alan İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, “Türkiye eski Türkiye değil, hesabını hukuk önünde vereceksiniz” ifadelerini kullanmıştı. Soylu’nun bu çıkışının ardından Jandarma Genel Komutanı Arif Çetin, gazetemiz hakkında “hakaret ve iftira” iddiasıyla suç duyurusunda bulundu. Şikâyet üzerine harekete geçen Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı Basın Suçları Soruşturma Bürosu, Küçükkaya ve Büyüktaş hakkında soruşturma başlattı. Cumhuriyet savcısı Hafize Demir Hamurcu, “Çok acele ve sürelidir” notuyla İstanbul Cumhuriyet Savcılığı’na yazı yazarak Küçükkaya ve Büyüktaş’ın talimatla ifadesinin alınmasını istedi. 

‘YAPILAN GAZETECİLİKTİR’

Küçükkaya ve Büyüktaş, dün soruşturma kapsamında ifadelerini verdi. Söz konusu fotoğrafların sosyal medya hesaplarından yayımlanan ve aleniyet kazanan fotoğraflar olduğuna dikkat çeken Küçükkaya, “Haberimizde belirtilen ‘komutan çete lideriyle’ başlığı somut bir gerçeğe dayanmaktadır, buna dair fotoğraf da vardır. Selahattin Yılmaz ve Arif Çetin’in bizzat Jandarma Genel Komutanlığı makamı önünde çekilmiş fotoğrafı mevcuttur. Bu nedenle gerek hakaret, gerek iftara suçu oluşmaz, halkın haber alma özgürlüğü kapsamında gazetecilik mesleği yerine getirilmiştir. Haberin yayımlanmasındaki tek amaç budur” dedi. 

Sorumlu Müdürümüz Büyüktaş ise, “Milyonlarca insanın gündemine girmiş videolarda dile getirilen iddialar sonrası bu nitelikli fotoğrafların yayımlanmasında kamu yararı olduğu açıktır” ifadelerini kullanarak şöyle devam etti: “Şikâyetçi Arif  Çetin kamu görevlisidir. Yargıtay ve Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi tarafından kamu görevlilerinin çok ağır eleştirilere katlanmaları gerektiğine ilişkin hükümler ortaya konulmuştur. Kaldı ki, ilgili haberde herhangi bir hakaret unsuru olmadığı gibi daha önce bizzat çekilen kişiler tarafından yayımlanan fotoğraflar yayımlanmıştır. Sırf bu husus bize suç unsuru olmadığını göstermektedir. Buradaki tek amaç; anayasa tarafından da güvence altına alınan ifade ve basın özgürlüğü kapsamında gazetecilik mesleğinin icra edilmesidir. Suçlamaları kabul etmiyoruz.”

(Cumhuriyet Gazetesi)

Editör: Haber Merkezi