HABER MERKEZİ – RTÜK’ün Tele1’e verdiği üç günlük yayın durdurma cezasının üst mahkemece kabul edilmesi üzerine 23-25 Şubat’ta kanalın ekranı karartılacak.

Radyo ve Televizyon Üst Kurulu (RTÜK), Türkiye İşçi Partisi (TİP), milletvekili Sera Kadıgil’in katıldığı bir canlı yayındaki Diyanet ile ilgili sözleri üzerine Tele1’e üç günlük yayın durdurma cezası verdi.  RTÜK tarafından yapılan açıklamada, “Söz konusu yayın nedeniyle Tele1'in, 6112 Sayılı Kanun'un 8. maddesinin 1. fıkrasında yer alan ‘Yayın hizmetler, ırk, dil, din, cinsiyet, sınıf, bölge ve mezhep farkı gözeterek toplumu kin ve düşmanlığa tahrik edemez veya toplumda nefret duyguları oluşturamaz’ hükmünü ihlali nedeniyle yayıncı kuruluşa 3 gün yayın durdurma ve idari para cezası verilmesine karar verildi”  denildi. 

 Tele1'in bu karardan sonra 1 yıl içinde aynı “ihlali” tekrarlaması durumunda RTÜK, yayıncı kuruluşun lisansını iptal edebilecek.

RTÜK’ün kararına itiraz eden kanal, yaptığı açıklamada  yürütmeyi durdurma kararı aldırdıklarını ancak RTÜK’ün son gün karara itiraz etmesi üzerine üst mahkemenin 1’e karşı 2 oyla itirazı kabul ettiğini duyurdu. Kanal, “Esas hakkındaki dava sürüyor. Ancak kararı uygulamak zorundayız. 23-24-25 Şubat günleri ekranımız maalesef karartılacak” dedi.

KADIGİL: BİN KEZ DAHA SÖYLEYECEĞİM

RTÜK’ün kararına tepkiler de sürüyor.  Sanal medya hesabından paylaşımda bulunan Sera Kadıgil, “Benim yüzümden Tele 1’i 3 gün kapatmışlar. Bir daha söyleyeyim, bin kez daha söyleyeceğim: Diyanet bu haliyle siyasal İslamcı saray rejiminin gerecidir. Çocuklar aleyhinde Medeni Kanuna aykırı ve mide bulandırıcı ‘fetvalar’ verecek kadar tehlikeli bir yerdir” derken, hukukçu Kerem Altıparmak, “RTÜK'e göre ‘Diyanet bu haliyle Siyasal İslamcı Rejimin Gerecidir’ denmesi İslam dinine karşı ayrım gözetilerek yayın yapılması anlamına geliyor. Bu durumda RTÜK'e (ve BİM) göre a) Diyanet=İslam dini b) Devlet kurumu olan Diyanet açıkça laikliğe aykırı olarak 1 dini temsil ediyor” ifadelerini kullandı.

SANCAR: İKTİDAR ACININ ÜSTÜNÜ KARARTAMAZ’

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Eş Genel Başkanı Mithat Sancar da “İktidar, ekran karartarak, deprem bölgesinde sorumlusu olduğu büyük yıkımın ve acının üzerini kapatamaz. Tele1 hakkında verilen karar, basın özgürlüğüne ve halkın haber alma hakkına ağır bir darbedir. Hakikati ve halkı susturamayacaksınız” sözleriyle karara tepki gösterdi.

( Kaynak: MA)

Editör: Haber Merkezi