İSTANBUL - Cumhurbaşkanı kararnamesiyle yayımlanan “Tasarruf Genelgesi”yle yerel gazetelerin nefes alamaz duruma geleceğini ifade eden TGS İstanbul Şube Başkanı Banu Tuna, genelgenin iptal edilmesini istedi. 

Türkiye Gazeteciler Sendikası (TGS), Cumhurbaşkanı kararnamesiyle yayımlanan “Tasarruf Genelgesi”nin iptal edilmesini talep etmek için Şişli'de bulunan TGS Akademisi'nde açıklama yaptı. TGS İstanbul Şube Başkanı Banu Tuna, AKP’li Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın imzası ile yayınlanan “Tasarruf Genelgesi” ile kamu kurum ve kuruluşlarına gazete alınmaması, zorunlu ilânlar dışında ilân yayımlatılmaması yönünde talimat verildiğini hatırlattı.

NEFES ALAMAZ HALE GELECEK

Tasarruf tedbiri adı altında alınan bu kararın işçisiyle, işvereniyle tüm basın camiasını derinden üzdüğüne vurgu yapan Tuna, “Tasarruf edilecek alan burası mıdır? Haberden, bilgiden tasarruf olur mu? Gerçeğe, doğru bilgiye daha fazla ihtiyaç duyulan bu günlerde alınan bu karar tüm toplumun zararınadır. Öte yandan bu karar, pandemi, ekonomik kriz ve dijitalleşme ile zaten büyük zorluklar yaşayan yazılı medyaya ölümcül bir darbe vuracaktır. Kamu kuruluşlarının abonelikleri ve ilânlardan başka bir geliri olmayan yerel gazetelere uygulanacak bu ambargo onların tek tek kapanmasına, yerel basında çalışan binlerce meslektaşımızın işsiz kalmasına neden olacaktır. Yerel gazeteler devletten destek beklerken bu genelge ile nefes alamaz hâle gelecektir” dedi.

İPTAL EDİLMELİ

Gazetelerin bir kamu faaliyeti yürüttüğünün altını çizen Tuna, “Haber hepimize ekmek ve su gibi lazımdır. Halkın haber alma ve gerçekleri öğrenme hakkının tesis edilmesi demokrasilerin gereğidir. Gazetecilerin işlevini yerine getirebilecekleri koşulların yaratılması hükümetin görevidir. Toplumun kültürel gelişimi ve doğru bilgiye ulaşması için çalışan gazetelerin bir tasarruf aracı olarak görülmesi doğru değildir. Kamu kuruluşlarına gazete aldırmayarak yapılacak tasarruf devede kulak bile kalmayacaktır. Eğer tasarruf ile ekonomik sorunların çözüleceği düşünülüyorsa tasarruf yapılacak kalemlerin yeniden belirlenmesine ihtiyaç vardır. TGS olarak bu genelgenin iptalini istiyoruz. Başta yerel gazeteler olmak üzere medya kuruluşlarına daha fazla destek verilmesinin ülke demokrasisine katkı sunacağına inanıyoruz” diye konuştu. (MA)

Editör: Haber Merkezi