ANKARA - Kabil Havalimanı’nda gerçekleşen iki ayrı saldırı uluslararası basında yeniş yer bulurken, tahliyelerin hızlandırılmasına yönelik çağrılar yapıldı.

Afganistan'ın başkenti Kabil'deki Hamid Karzai Uluslararası Havalimanı’nda dün akşam yapılan 2 ayrı saldırı uluslararası kamuoyunda geniş yankı buldu. Havalimanı yakınlarında meydana patlamalarda en az 60 Afganistanlı ile 13 ABD askeri hayatını kaybetti. Saldırılarda 140 sivil ile 12 ABD askerinin de yaralandığı belirtildi. Saldırıları Irak Şam İslam Devleti (IŞİD) üstlendi. IŞİD'in Afganistan ve Pakistan'da etkili "Horasan Kolu" Amak haber ajansı üzerinden yaptığı açıklamayla saldırıları üstlendiğini duyurdu. 

ABD Savunma Bakanlığı Pentagon, en az 2 ayrı intihar saldırganın gerçekleştirdiği bilgisini verirken, Merkezi Kuvvetler Komutanı General Kenneth McKenzie, patlamanın ardından IŞİD militanları tarafından çevredeki asker ve sivillerin üzerine ateş açıldığını kaydetti. 

Uluslararası basında saldırılma ilgili bazı çıkan haberlerin bazıları şöyle:

ABD DUYURDU

Reuters’e demeç veren görgü tanıkları, Perşembe akşamı iki patlama ve silah sesinin havaalanının dışındaki bölgeyi sarstığını söyledi.  Afganistanlı gazeteciler tarafından çekilen videoda, havaalanının kenarındaki bir kanalın etrafına saçılmış düzinelerce ceset görüldü. Bir sağlık yetkilisi ve bir Taliban yetkilisi ise öldürülen Afganların sayısının 28'inin Taliban üyesi olmak üzere 72'ye yükseldiğini söyledi. ABD ordusu, 13 askerinin öldürüldüğünü söyledi. IŞİD, intihar bombacılarından birinin “tercümanları ve Amerikan ordusuyla işbirlikçileri" hedef aldığına yönelik açıklama gerçekleştirdiği bilgisi de haberde yer alan bilgiler arasında.

‘AFFETMEYECEĞİZ!’

United Press İnternational’da (UPİ) saldırı kınanırken saldırıyla ilgili haberlerde tahliyelerin hızlanması gerektiğine dikkati çekti. UPİ’de yer alan bir başka bilgiye göre, ABD başkanı Joe Biden, ABD'nin saldırının arkasındaki liderleri tanıdıklarına "inanmak için bazı nedenleri" olduğunu belirterek, “Bu saldırıyı gerçekleştirenlere ve Amerika'ya zarar vermek isteyenlere şunu bilsinler: Affetmeyeceğiz, unutmayacağız, peşine düşeceğiz ve bedelini ödeteceğiz” dedi.

TAHLİYELER HIZLANDIRILDI

Ayrı bir gelişme olarak, üst düzey Amerikalı askeri yetkililer, Associated Press'e, (AP) bir ABD helikopterinin çoğu kadın ve çocuk olan Afganistanlıları bugün sabah saatlerinde alıp havaalanına götürdüğünü duyurdu. Tahliyelerin hızlandığı bilgisi verilen haberde, ABD Ordusunun 82. Hava İndirme Tümeni'nin 3. Tugay Muharebe Timi, Afganları Kabil havaalanı yakınlarındaki Camp Sullivan'dan uçaklarla uzaklaştırdığı bilgisi verildi. 

TALİBAN TAZYİKLİ SU SIKTI

Times of İsrael’de yer alan bir başka habere göre, saldırı gerçekleşmeden birkaç saat önce, binlerce kişinin ülke dışına çıkmak toplandığı havalimanı kapılarından birine kalabalıklar akın ederken, Taliban insanları uzaklaştırmak için, tazyikli su sıktı. Kalabalığın yoğun olduğu başka bir yerde, biri başka yerlere göz yaşartıcı gaz kapsülleri fırlattı. Ayrıca Taliban savaşçılarından havaya ateş açmaktan kaçan kitleler görüldüğü belirtildi.

‘TAAHÜDÜMÜZ AYNI’

The Seattle Times ise, Afganistan'da Kuzeybatı bağlarıyla faaliyet gösteren üç yardım grubunun (PARSA, Mercy Corps ve World Vision)  ve tüm Afgan ve ABD personel çalışanlarının güvende göründüğünü bildirdiğini verdi.  Portland merkezli Mercy Corps'un sözcüsü Lynn Hector, "Tüm yardım grupları, Afganistan'daki kendi ekip üyeleri, destekledikleri topluluklar ve tüm Afgan sivilleri için alarm ve derin endişeyle izliyor" dedi.  Hector, "Taahhüdümüz aynı, şimdi her zamankinden daha fazla” diye ekledi. (MA)

Editör: Haber Merkezi